Published on:
8.6.2022

„Gyorsan lehet látványos eredményeket elérni” - Mit csinál egy Front-end fejlesztő?

Publikálva:
2022.06.08.

Jókuti Anna gyógypedagógusként diplomázott, majd a grafikusi pálya felé kacsingatva érdekelni kezdte a webfejlesztés. Mindig távol álltak tőle a reál tárgyak, ezért sokáig nem hitt abban, hogy neki való kódolás. Komoly komplexusokkal, de végül belevágott a Green Fox Junior programozó képzésébe, aminek az elvégzése után Front-end fejlesztőként helyezkedett el. Hogyan telik egy munkanapja, és milyen készségekre van szüksége? Ismerd meg a Front-end területet Anna történetén keresztül!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

Gyógypedagógusként diplomáztam, és bár érdekelt ez a terület, nem tartottam reális karrierútnak. Fájó szívvel, de elkezdtem más irányokon gondolkodni, amelyek biztosabb jövőképet nyújtanak. Egy posztgraduális grafikus képzés volt az első lépés, bár mivel pályakezdő voltam, esetemben nincs szó klasszikus karrierváltásról. 

 

Hogy jött a programozás és a Green Fox?

A grafikus képzés alatt jelent meg a Covid. A suli mellett vendéglátásban dolgoztam, és ekkor elveszítettem a munkámat. Ez mind tovább erősítette bennem az érzést, hogy bombabiztos karrierútra kell kerülnöm. A grafikusi tanulmányaimmal kapcsolatban hallottam először a Front-end és a UI/UX területekről. Aztán hosszú, hajnalig tartó guglizásokkal eljutottam a webfejlesztés témaköréhez, majd a Green Foxhoz. 

 

Milyen élmény volt a képzés? 

Nehéz volt, főleg az elején. Néha még abban nem sem voltam biztos, hogy végig tudom csinálni. Hozzá kell tennem, hogy nekem nem volt előzetes tudásom a kódolással kapcsolatban, és mindig béna voltam a reál tárgyakból, így durva komplexusokkal kerültem bele ebbe a világba. Nem is számítottam rá, hogy felvesznek a Green Foxhoz, de vágytam rá, így mindenképpen szerettem volna megpróbálni. Szóval a képzés nekem egyszerre volt félelmetes és izgalmas. A coaching, amit a Green Fox biztosított, sokat segített abban, hogy átlendüljek a nehezebb időszakokon. Végül pedig sikeresen elvégeztem a képzést, ami hatalmas sikerélmény volt. 

 

Miket tanultál a képzésen? 

Full-stack képzésre jártam, ahol tanultunk Back-endet is, de főleg Front-endet. Először TypeScript nyelven tanultam meg kódolni, ami a népszerű JavaScript egy változata. A képzés utolsó modulja, a projektfázis során pedig a React keretrendszerrel ismerkedtem meg, ami Front-end fejlesztésnél az egyik leggyakrabban használt framework.

 

Milyen volt az álláskeresés, és mennyi idő alatt helyezkedtél el?

Az elhelyezkedés meglepően gyorsan ment. Összeállítottam az önéletrajzomat, de elküldeni sem volt időm cégeknek, és máris kaptam egy ajánlatot. Nagy dilemmám volt, hogy elfogadjam-e az első lehetőséget, vagy nézelődjek még. Kikértem a Green Foxnál az egyik mentor véleményét, aki bátorított, hogy ez egy jó ajánlat, és mivel nekem is tetszett, végül elfogadtam. Így helyezkedtem el Frontend-fejlesztőként egy pénzügyi multinál, ahol most már bő fél éve dolgozom.

 

Röviden hogyan írnád le a Front-end területet?

A webfejlesztésnek azzal a területével kapcsolatos, amely a felhasználók számára látható. Ide tartozik minden, ami egy weboldalon vizuálisan megjelenik: a funkciók, a dizájnelemek és a felépítés. Pont a vizualitás miatt a Front-end látványosabb, és szerintem ezáltal kézzelfoghatóbb is, mint a Back-end.

 

Hogy néz ki egy munkanapod?

Nagyjából úgy, mint a Green Foxnál a valós munkakörnyezetet szimuláló projektfázis alatt: ugyanúgy tartunk napi standupokat, és sprintekben dolgozunk. Amikor új voltam a munkahelyemen, magabiztosságot adott, hogy ismerősek számomra ezek a fogalmak. Olyan szempontból is hasonlítanak a mindennapok a képzés időszakára, hogy rengeteget tanulok. Itt nem a React frameworkot használjuk, így rögtön új technológiát kellett elsajátítanom. Nemrég fejeztem be az ezzel kapcsolatos tréninget, előtte pedig egy alkalmazást teszteltem. Szerencsére sok támogatást kapok, illetve több korábbi Green Foxos dolgozik a cégnél, ami szintén ad egy lelki pluszt. 

 

Mit szeretsz a leginkább abban, amivel foglalkozol?

Azt, hogy gyorsan lehet látványos eredményeket elérni, illetve színes-szagos, és jól prezentálható. Így lehet vele menőzni, és könnyű laikusoknak vagy idősebb családtagoknak elmagyarázni, hogy mivel foglalkozik az ember. 

 

Milyen készségek a legfontosabbak ezen a területen? 

A vizuális érzék és a problémamegoldás. Kreativitásra is szükség van, de többnyire azért megadott grafikusi design tervekhez igazodva kell elvégezni az adott feladatokat. Szintén hasznos skill, ha az ember bele tudja képzelni magát a felhasználó bőrébe annak érdekében, hogy érthetően jelenítse meg az információkat, mert nem mindig van erre dedikált UX designer. 

 

Mennyire van szükség soft skillekre?

A soft skillek nagyon fontosak. Végig ezt sulykolták belénk a képzésen, de én akkor főleg a technikai oldalra fókuszáltam. Most napi szinten tapasztalom, hogy létszükséglet a hatékony kommunikáció. Mivel nálunk sok a külföldi kolléga, magabiztos, angol nyelvű kommunikációra is feltétlenül szükség van. 

 

Milyen típusú embernek ajánlanád a Front-end területet?

Olyannak, akit érdekel a vizualitás, és akinek fontos, hogy gyors visszacsatolást kapjon a munkájáról. Ezenkívül szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy nem csak reálosoknak való ez a pálya, mert még mindig elterjedt ez a régi sztereotípia. Arra biztatnék mindenkit, akit kicsit is vonz ez az irány, hogy próbálja meg, mert minden előzetes várakozása ellenére kiderülhet, hogy neki való, ahogy az én esetemben is történt. 

 

Utólag jó ötletnek tartod, hogy váltottál?

Életem egyik legjobb döntése volt. Főleg most, hogy ennyi bizonytalanság van a világban, örülök, hogy olyan területet találtam, ahol biztonságban érezhetem magam, legalábbis a munkát illetően. Szeretnék továbbfejlődni, és gőzerővel erre koncentrálok.

Szeretnél IT területre váltani? Ha szereted, ha a munkádnak látható eredménye van, akkor lehet, hogy a front-end lesz a Te karrierutad. Jelentkezz junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?