Published on:
29.3.2023

Válság- és jövőálló szakterületek az IT-ban: Data Engineering

Publikálva:
2023.03.29.

Cikksorozatunkban, melynek következő állomása a Data Engineering, azokat az IT területeket járjuk végig, amikkel hosszú távon piacképesek maradhatunk. Miért ilyen népszerű ez a terület? Kinek való? Milyen előrelépési lehetőségeket tartogat? Mindenre fényt derítünk!

Miért vált olyan népszerűvé ez a terület? 

A Big Data az utóbbi időben alaposan felforgatta az üzleti életet. Becslések szerint a világ 2025-re 200 Zettabyte adatot fog létrehozni és tárolni. Bár ezeknek az adatoknak már maga a tárolása is hatalmas kihívás, a vállalatok számára az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy ebből a hatalmas adatmennyiségből hogyan lehet kinyerni az értéket. Így keletkezett az igény olyan szakemberekre, akik képesek olyan adatkezelő rendszereket felépíteni és működtetni, amik lehetővé teszik akár több millió adat rendszerezését, tisztítását, átalakítását és elemzését.

Mivel foglalkozik egy Data Engineer a gyakorlatban?

A Data Engineerek olyan IT területen dolgozó szakemberek, akiknek elsődleges feladata az adatok előkészítése analitikai vagy operatív felhasználásra. 

“Az én feladatom az adatok rendszerezése, tisztítása, átalakítása, továbbítása, valamint rendszerek összekapcsolása. A hatékonyság itt kulcstényező, mert jelentős mennyiségű adat kezeléséről van szó” - Barna, Data Engineer, a Green Fox volt hallgatója. 

Hol a data engineering helye a szervezeten belül?

A Data Engineer a data science csapatban dolgozik, számtalan más terület szakembereivel. A csapatban általában van adatelemző, BI engineer, adatbázis-adminisztrátor, Data Architect, Data Scientist és Data Quality Engineer is. 

Kinek való a data engineering? 

Olyan embereknek ajánljuk ezt a területet, akiknek van egy alapvető logikai érzékük és szeretnek számokkal dolgozni. Problémamegoldó készségre és minimum középfokú angolra is szükséged lesz, ha ezt a szakmát választod, és meg kell tanulnod programozni (Python, Java).

Milyen karrierlehetőségeket tartogat ez a terület?

Junior Data Engineer

Juniorként a hibajavításokra és a kisebb részfeladatok ellátása fogsz fókuszálni. A pályakezdő adat mérnökök feladata általában nem egy teljes rendszer tervezése és felépítése, hanem az adat infrastruktúra karbantartása. 

Általában ez a karrierszakasz 1-3 évig tart.

Medior Data Engineer

A karrierjük előrehaladtával az adatmérnökök továbbra is feladat-orientált szerepet töltenek be, és ad-hoc kéréseken dolgoznak. Ebben a szakaszban kezdenek proaktívabb, projektmenedzsment szerepet is vállalni. Egyre jobban együttműködnek a különböző részlegekkel, és szorosabbra fűzik a termékmenedzserekkel és adattudósokkal való együttműködést az üzlet- és termékorientált megoldások tervezése és kivitelezése érdekében.

Általában ez a karrierszakasz a 3-5. évben aktuális a karriered indulásától számítva. 

Senior Data Engineer

A vezető mérnökök gyakorlatiasabb szerepet vállalnak az adatgyűjtő rendszerek kiépítésében és karbantartásában. Ez a szerepkör jellemzően sokkal több funkcióra kiterjedő együttműködést igényel az adattudományi és elemző csapatokkal, hogy olyan folyamatokat fejlesszenek ki, amelyek mélyebb tanulásra és elemzésre alkalmasak.

Chief Data Officer

Ez a vezetői szintű szerepkör felelősséget vállal az egész vállalat adataiért, stratégiát alakít ki, felügyeli az adatkezelést, és proaktívabb szerepet vállal az elemzésben, illetve az üzleti intelligencia terén. Ez egy üzletközpontú szerepkör, amelynek célja az adatok és az üzleti stratégia összehangolása.

Manager of Data Engineering 

Sok senior szintű mérnök vált át vezetői szerepkörbe, felügyelve a vállalat adatmérnöki részlegét. Ez a munka részben fejlesztő, részben vezetői készségeket igényel. A menedzserek vezetik az adatmérnökökből álló csapatot, ellátnak coaching, ellenőrző szerepet is és a csapat jövőképének irányításában is részt vesznek. A menedzserek az adatmérnöki csapat bővítésére is összpontosítanak, proaktív szerepet vállalnak a munkaerőhöz kapcsolódó döntésekben, a mentorálásban és a teljesítmény felügyeletében is.

Data Architect

A Data Architectek szorosan együttműködnek az adatmérnökökkel. Lényegében az adatépítész biztosítja a mérnöki részlegnek az ütemtervet a fejlett adatmodellek és -folyamatok építéséhez. Ez egy üzletorientált szerepkör: az adattervezők jól ismerik az üzleti oldal céljait és stratégiáját, és segítenek a konkrét igényekhez igazodó rendszerek tervezésében.

Data Science Engineer

Ez egy hibrid szerepkör: részben Data Engineer, részben Data Scientist. Egy full-stack adattudós fel is építi és karban is tartja a folyamatokat, miközben gondoskodik arról is, hogy a modellből gyakorlatias üzleti ismereteket lehessen levonni.

A Data Engineer karrier egyaránt kifizetődő és kihívásokkal teli. Ha ebbe az irányba indulsz, fontos szerepet fogsz játszani a szervezet sikerében, emellett pedig az sem utolsó szempont, hogy az IT-n belül is kiemelkedő a fizetés és a legtöbb cégnél rendkívül rugalmasak a munkafeltételek. 

Szeretnél egy olyan speciális IT tudást, ami hosszú távon értékes a piacon? Ha érdekelnek az adatok és jó logikai érzékkel rendelkezel, akkor lehet, hogy a Data Engineering lesz a Te karrierutad. Jelentkezz Junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?