Published on:
6.9.2018

Az anyuka, aki a cikkírást kódolásra cserélte

Publikálva:
2018.09.06.

Régóta érdekli a technológia világa, de már egy újságírói karrierrel a háta mögött, kétgyermekes anyukaként kezdte el a Green Foxot. Rengeteg időt és energiát fektetett a képzésbe, ami jó alapokat adott egy új, hosszú távú szakmai pályafutáshoz. Dzindzisz Magdalena április óta főállásában már nem újságcikkeket, hanem kódokat ír egy IT-startupnál, ahol még mindig annyit tanul, mintha iskolába járna. Közben pedig nagy örömmel tapasztalja, hogy ma már senki sem rökönyödik meg azon, hogy egy nő programozással foglalkozik.

Mindig jelen volt az életében az informatika valamilyen formában: már általános iskolásként belekóstolt a kódolásba, felnőttként pedig több programozó is van a környezetében. Hosszú ideig techújságíróként dolgozott, aminek köszönhetően sokat írt és még többet olvasott kapcsolódó témákról, úgyhogy gyakorlatilag végig az orra előtt volt a programozás mint lehetőség. Egy idő után el is kezdett online kurzusokat végezni, de úgy érezte, hogy ennél többre van szükség, ha komolyan ezzel szeretne foglalkozni.

„Rengeteg biztatást és pozitív visszajelzést kaptam

Pont kapóra jött, amikor a Green Fox szervezett egy workshopot újságíróknak, amelyen Dzindzisz Magdalena is részt vett. Nagyon megtetszett neki az iskola, de nem akart fejest ugrani az ismeretlenbe, úgyhogy rutinos újságíróként alaposan utánanézett, hogy mire számíthat. "Kiderült, hogy egy ismerősöm éppen az akkori képzésre járt, úgyhogy őt is jól kifaggattam. Csupa pozitív dolgot mesélt, és pár héttel később már én is jelentkeztem".

Fél éve ért véget a képzés, és Magdalena is maximálisan elégedett, azzal együtt, hogy nagyon nehéz volt, és rengeteg időt kellett beletenni. Már a napi 8 óra sem kevés, amit az iskolában tölt az ember, és ehhez jöttek pluszba a házi feladatok. A szabadidejéből is sokat áldozott a tanulásra, amit két kisgyermek mellett különösen nehéz megoldani. "Volt olyan, hogy meg akartam nézni egy oktatóvideót, miután lefeküdtek a gyerekek, de belealudtam. Szerencsére a férjem nagyon jófej volt, és végig támogatott, hozta-vitte a gyerekeket, és gyakran engem is. A környezetemtől is rengeteg biztatást és pozitív visszajelzést kaptam, hogy milyen bátor vagyok" - emlékezett vissza.

Örömmel tapasztalta, hogy a képzésen nemcsak férfiak vettek részt, hanem nők is szép számmal tanultak kódolni. "Korábban sokan úgy gondolták, hogy ez férfias hivatás, pedig a világ első programozói is nők voltak. Úgy látom azonban, hogy ma már senki sem rökönyödik meg azon, hogy egy nő programozással foglalkozik, és engem sem ért semmiféle hátrány vagy megkülönböztetés ezzel kapcsolatban".

A Samebug nevű magyar szoftverfejlesztő startupnál helyezkedett el, ahol nagyon jól érzi magát. "Úgy gondolom, hogy ez egy hosszú távú kapcsolat lesz" - mondta lelkesen. Továbbra is napról napra rengeteg az új információ, így szinte olyan, mintha még mindig iskolába járna.

Programnyelvek, amikben Magdalena kódolni tud:

  • Java
  • Scala
  • Python

A képzésen Javat tanult, a munkahelyén azonban először a Scala, majd a Python programnyelvekben kellett dolgoznia. "Ezekhez az átállásokhoz is jó alapot adott a Green Fox. Körülbelül 1,5 hónap után már viszonylag magabiztosan tudok kódolni számomra addig ismeretlen nyelveken is."

Az újságírás egyelőre nem hiányzik neki, de a váltás óta nem is igazán volt ideje ezen gondolkodni. Ebben talán az is segít, hogy a programozás is egyfajta kreatív alkotófolyamat. Ha pedig mégis írni támad kedve, visszatér korábbi hobbijához, és folytatja techblogját a szabadidejében.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?