Published on:
11.1.2021

Fájdalommentes technológiaváltás II.

Publikálva:
2021.01.11.

A technológiaváltás meglehetősen fájdalmas folyamat, ha rosszul fogunk hozzá. Előző cikkemben összefoglaltam, hogy miért érdemes feature-önként haladni, most abban adok tanácsot, hogy a technológiát hogyan válasszuk ki.

Ne csak a technológiát, a megközelítést is cseréljük le!

A technológiaváltás nem egy fájdalommentes folyamat, még úgy sem, hogy már középtávon is gyorsabb fejlesztést, elégedettebb fejlesztőket és jobb megtérülést eredményez. A váltás maga azonban meglehetősen fájdalmas, főleg, ha rosszul fogunk hozzá. Előző cikkemben összefoglaltam, hogy miért érdemes feature-önként haladni, most abban adok tanácsot, hogy a technológiát hogyan válasszuk ki.


Előzmény:

Néhány hónapja egy technológiaváltási projektben kérte a segítségünket az egyik partnercégünk: Delphi, C#, WPF és MS SQL technológiáról szerettek volna JavaScriptre átállni. Mivel a fejlesztőcsapat többsége C#-ban dolgozott korábban, a hiányzó tapasztalat miatt fordultak hozzánk. A Green Foxnál töltött éveim alatt és még korábban, fejlesztőként is számos hasonló projekten dolgoztam, nagyon sok csapdával és jó megoldással találkoztam, ezeknek a tapasztalatait gyűjtöm össze előző és mostani cikkemben.


Ne csak a technológiai, az üzleti szemüvegünket is vegyük elő!


A technológiaváltás során sokszor merül fel kétség a management oldaláról: kifizetek sok millió forintot a technológiaváltásra, mi garantálja, hogy nem fogunk ugyanoda jutni, ahol most vagyunk? Ahhoz, hogy kiküszöböljük ezt, a technológia kiválasztásakor a fejlesztői szempontok mellett üzleti szempontokat is sorra kell vennünk. Például:

  • Mennyire könnyű fejlesztőt találni az adott technológiára? 
  • Mennyire költséges üzemeltetni egy adott technológiát? 

Fontos, hogy az üzleti és technológiai aspektusnak találkoznia kell. Ebben sokat segít, ha az üzleti vezető is érti a tech nyelvet. Tech4biz képzéseinkre sok üzleti vezető éppen azért jön el, hogy tudjon értően beszélni a fejlesztőkkel, és egy-egy ilyen projekt során hatékonyan tudjanak együtt dolgozni.


Az új technológia új megközelítést is igényel


Az egyik leggyakoribb hiba, amikor az új technológiát a régi szokások, régi fejlesztési minták szerint kezdik el használni. Ez általában abból adódik, hogy a fejlesztők nem ismerik az új technológiát. Így az újraírt feature nem fogja az elvárásokat hozni, nem fogja megkönnyíteni a fejlesztést. Ez könnyen vezethet ahhoz a téves következtetéshez, hogy az új technológia nem is jó. 

Szintén a technológia nem ismeretéből adódik, hogy sokkal lassabban fog haladni a projekt, így üzleti szempontból sem tudja a megfelelő számokat hozni. Hiszen nemcsak az új nyelvet kell elsajátítania a csapatnak, hanem az új módszereket, eszközöket is.

A Green Fox mentorai több ilyen projektben vettek már részt, ahol a feladatunk fontos része éppen az volt, hogy megmutassuk, hogyan kell az új technológiát hatékonyan használni. A szakembereink nemcsak az új technológiákban jártasak, hanem az oktatásban is, a technológiaváltási projektekben ezt a kétfajta tapasztalatot vegyítjük annak érdekében, hogy gyorsabb, fájdalommentesebb legyen a váltás.


Írjunk automatizált teszteket!


Ideális esetben érdemes automatizált teszteket készíteni a technológiaváltáshoz. Ez ugyan drága, nem ritkán megduplázza a fejlesztés költségét, ugyanakkor nagyon megkönnyíti az új technológiára való átállást. Azt érdemes mérlegelni, hogy mennyi idő alatt térül meg.


Elköteleződés nélkül nincs siker


A technológiaváltás nem egy olcsó projekt, még akkor sem, ha a tesztek írását kihagyjuk. Az egész csapatnak meg kell tanulnia dolgozni az új technológiával, egyes funkciókat újra kell írni, ez mind-mind idő és pénz. Ahhoz, hogy sikeres legyen a projekt,a  cég minden szintjén - így a vezetők részéről is - szükség van elköteleződésre. Amit viszont nyerni lehet: az első néhány hét lassulása után felgyorsul a fejlesztés.


Házon belül vagy segítséggel?


Kizárólag házon belül is meg lehet valósítani az átállást. Szerencsés esetben megvan az új technológiával kapcsolatos tudás a fejlesztőknél, ha nem, akkor a csapatnak önállóan kell magára szednie azt. Ilyenkor két dolgot érdemes figyelembe venni: az új tudás elsajátítása erőforrást von el a fejlesztési projektektől, illetve elakadás esetén nehéz továbblendülni.

Több partnerünk is azért fordult hozzánk segítségért, hogy felgyorsítsuk és hatékonyabbá tegyük az átállást, illetve a csapat számára az új tudás megszerzését. 


Időzítés


A technológiaváltásra soha sincs tökéletes idő, azonban minél több időt várunk, annál fájdalmasabb lesz, hiszen annál több funkciót kell újraírnunk, és annál tovább dolgozunk egy elavult technológiával. 


Technológiaváltás előtt állsz? Olvasd el esettanulmányunkat, hogy hogyan segítettünk partnerünknek az átállásban!


A szerzőről:

Szél Péter
CTO
“Korábban a LogMeInnél dolgoztam senior szoftverfejlesztő és scrum master pozicíókban, kedvenc programozási nyelveim a C# és a JavaScript. Szabadidőmben gyerekeket tanítok programozni különböző non-profit alapítványokon keresztül.”

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?