Published on:
9.8.2023

Ilyen érzés, amikor a karrierváltás a születésnapunkon kezdődik

Publikálva:
2023.08.09.

Magdolnát gyerekkora óta érdeklik a számítógépek, és most felnőttként az elsők között végezte el az ingyenes, nőknek szóló Hello IT! for Women programot, és nagy álma, hogy egy nap szoftverfejlesztőként dolgozzon. Mi volt a titka és milyen tanácsot adna azoknak, akik még nem jutottak a program végére vagy csak fontolgatják, hogy belevágnak? Erről mesél most nekünk!

Mesélj pár szót magadról! Ki vagy te? :) 

Magdolna vagyok, egy csodaszép 3 éves kisfiú anyukája, és a legtöbb ember meglepődik amikor elmondom, hogy a kedvenc hobbim a tanulás. Kicsit különc vagyok az érdeklődési köröm alapján, az IT és a rock zene fanatikus rajongójaként. :D

Milyen területen dolgozol jelenleg, mivel foglalkoztál a képzés előtt? 

Jelenleg álláskereső vagyok, a kisfiam szeptemberben kezdi az óvodát, és izgatottan várom hogy újra dolgozhassak. Egyébként 10 évet dolgoztam a vendéglátásban, majd néhány évig irodai ügyintézőként és webfejlesztőként dolgoztam a kisfiam születéséig.

Milyen céllal vágtál bele a Hello IT! for Women programba? 

Én voltam az a gyerek, aki 8-9 évesen már csavarhúzóval támadt rá a család akkori egyetlen számítógépére, mert tudni akartam, hogy melyik alkatrész, mire való és érteni akartam a működését. Az iskolai könyvtárban folyamatosan az informatikai könyveket kerestem. Nem túlzás azt mondani, hogy az informatika a mindenem (persze csak a család után).

Most hogy végre visszatérhetek dolgozni, legfőbb vágyam, hogy IT területen helyezkedjek el. Jelenleg egy kis településen élünk a férjemmel és a kisfiunkkal, ahol nincs túl sok munkalehetőség. Ezért döntöttem úgy, hogy ezt az időt, amit még itthon töltök a gyerek mellett, tanulásra fordítom, így növelve az esélyét, hogy visszatérve a munkaerőpiacra, hamarabb megtalálom álmaim munkáját.

Mi volt a stratégiád, hogyan tudtad ennyire gyorsan elvégezni a programot? 

Az első napokban még amiatt aggódtam, hogy egyáltalán képes leszek-e tartani a program elvégzésére kitűzött augusztusi határidőt, azonban ez a kezdeti aggódalmam hamar elszállt, mert a tananyag magával ragadott és egyszerűen képtelen voltam abbahagyni a tanulást. Kis túlzással mondhatjuk, hogy mindig és mindenhol tanultam - főzés közben, a buszon, a fürdőkádban. Ha csak tíz percnyi szabadidőm volt, akkor az első gondolatom az volt, hogy pont beleférne egy gyors oktatóvideó. Így június végére sikeresen befejeztem a képzést. Azt gondolom, hogy végülis az IT iránti rajongásomnak köszönhetem, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült.

Mi volt a legnagyobb kihívás a programban? 

Számomra az angol nyelv. Jelenleg nyelvvizsgára készülök, de annyi ismeretlen szóval és kifejezéssel találkoztam, ami okozott pár stresszes pillanatot. Ennek ellenére igyekeztem úgy hozzáállni a dologhoz, hogy ez egy plusz motiváció, hogy fejlesszem a nyelvtudásom is, szóval ami az elején kihívásnak tűnt, végül hatalmas segítség volt abban, hogy ráébredjek a nyelvi hiányosságaimra, és próbáljam mihamarabb orvosolni a problémát.

Milyen volt ez a típusú tanulás neked? Részt vettél-e a mentorált időpontokon, tréningalakalmakon?

Ha egy szóval kellene jellemezni a programot, annyit tudnék mondani, hogy FANTASZTIKUS, igen így csupa nagybetűvel. A születésnapomon kaptam az e-mailt, hogy bekerültem a programba, és elmondani sem tudom mekkora öröm volt, talán életem eddigi legszebb születésnapi ajándékát kaptam.

Ennél a típusú tanulásnál jobbat elképzelni sem tudok. Kényelmesen, otthon, szabad időbeosztás szerint tanulni, úgy, hogy nem vesz el napi akár több órát az oktatásra való utazás. Így munka és gyereknevelés mellett is meg lehet oldani, csak egy kis szervezés kérdése.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik még nem jutottak a program végére?

Semmiképp ne adják fel! Vannak nehéz pillanatok és olyan tananyag részek, amik elsőre talán nehezen érthetők, de megéri és végül borzasztóan büszkék lesznek magukra. Volt egy olyan gyakorlati feladat, ahol majdnem feladtam és kétségbe estem, mert rengeteg próbálkozás után sem sikerült megoldani. Végül a  mentorunkhoz fordultam segítségért, aki elképesztő segítő szándékkal biztatott és pár mondatban rávilágított, hol a hiba abban, ahogyan én próbálom megoldani a feladatot. A tanácsainak köszönhetően sikerrel jártam, és folytatni tudtam a kurzust, amiért örökké hálás leszek neki. Aki elakad, merjen kérdezni és segítséget kérni, nem szégyen az ha valamit nem értünk elsőre.

Mik a terveid a jövőre nézve, hogyan kívánod hasznosítani a programban tanultakat? 

Jelenleg a kiberbiztonsági kurzust végzem a Green Foxnál. Hihetetlen érzés, hogy miután elvégeztem a Hello IT! for Women programot, kaptam még egy lehetőséget a tanulásra és a fejlődésre.

Nagy álmom, hogy szoftverfejlesztőként vagy Full-Stack fejlesztőként dolgozzak, jelenleg is hobbi szinten webprogramozással foglalkozom. Most az elsődleges célom, hogy visszatérjek a munka világába, amire tökéletes lehetőség például egy IT support pozíció. A képzésen megszerzett tudás rendkívül értékes, nagyon jó alapot ad akár az első IT munka megszerzéséhez vagy a továbbtanuláshoz. A későbbiekben - ahogy a lehetőségeim engedik - tervezem, hogy visszatérek a Green Foxhoz egy junior programozó képzésre is. :)

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?