Published on:
15.1.2020

5 terület, ahol a programozói tudás segíthet az előrejutásban

Publikálva:
2020.01.15.

A digitalizáció az egész életünket átszövi: önkiszolgáló pénztárnál fizetünk a boltban, mobiljegyet váltunk a buszra, online nyújtjuk be az adóbevallásunkat, vagy éppen e-receptet iratunk az orvosnál. A munkaköröket is teljesen átalakítja: a Világgazdasági Fórum előrejelzése szerint 2022-re 133 millió új állás jöhet létre és 75 millió szűnhet meg. Egyre kevésbé igaz, hogy csak az informatikusoknak kell az informatikához értenie, legalábbis alapszinten nem.

Stephen Hawking, híres fizikus szerint “akár az univerzum titkait tárnád fel, akár karriert építenél a XXI. században, nélkülözhetetlen egy alap programozói tudás elsajátítása.” (“Whether you want to uncover the secrets of the universe, or you just want to pursue a career in the 21st century, basic computer programming is an essential skill to learn.”). 

A Burning Glass Technologies Oracle Academy számára készített tanulmányából kiderül, hogy 2015-ben 7 millió olyan pozíciót nyitottak meg, ahol előnyt jelentett a kódolói készség, többségében nem klasszikusan technikai területen (pl. designer, mérnök, adatelemző). Ami még izgalmasabb, hogy azok a munkavállalók, akiknek programozói tudásra is szükségük van, évente átlagosan akár 22 000 dollárral többet kereshetnek. Jól hangzik, ugye? Összegyűjtöttünk 5 olyan területet, ahol a programozói tudás segíthet az előrejutásban. Ha ezen pályák egyikén képzeled el a jövődet, érdemes legalább az alapokat elsajátítanod. 


#1 Pénzügy

Külön iparág, a fintech épült a pénzügyi szektor digitalizálódása köré, amely speciális szoftverek, technológiák fejlesztésével teszi hatékonyabbá a pénzügyi szolgáltatásokat. De ugyanígy a “hagyományos” banki szektorban is számos olyan feladat van - kockázatelemzés, határidős ügyletek kötése stb. -, ahol jól jöhet a programozói tudás. A segítségével ugyanis automatizálhatók az ismétlődő feladatok, de az adatok kezelése, elemzése, és így a döntéshozás is hatékonyabb.


#2 Design

A webes tervezéssel foglalkozó grafikusok jellemzően szorosan együtt dolgoznak a fejlesztőkkel. A közös munkát nagyon megkönnyíti, ha a grafikus a design mellett technikai aspektusokat is figyelembe vesz. Ennek egyik speciális területe a UX (user experience) design, amely a felhasználói élmény tervezésével foglalkozik. Ha ez az irány vonz, különösen hasznos lehet a programozói tudás. Így azt is figyelembe tudod venni, hogy a fejlesztő hogyan fogja megvalósítani a tervezett designt, nemcsak azt, hogy a felhasználó hogyan fog böngészni. 

#3 Marketing

Az állásportálokat böngészve láthatóan megszaporodtak a digitális marketing manager, social media manager, SEO szakértő vagy éppen PPC manager munkalehetőségek. Ha hosszú távon marketing területen képzeled el a jövődet, érdemes neked is legalább alapszinten beleásnod magad a programozásba, hiszen az online platformok átlátásához, a digitális eszközök konfigurálásához, összekötéséhez, a mérések beállításához, riportok készítéséhez, majd az adatok elemzéséhez egyaránt nagy segítségedre lehet.


#4 HR

A LinkedIn felmérése szerint azok a HR-esek, akik a toborzás során a legújabb humánanalitikai eszközöket használják, akár kétszer jobban és háromszor költséghatékonyabban teljesítenek, mint a hagyományos toborzási technikákat alkalmazó szakemberek. Az IT recruitment területen pedig különösen nagy előnyt jelent egy alap programozói tudás. Ha mélyen nem is ismered az egyes technológiákat, de tudod például, hogy melyik területen, mire használják őket a programozók, célzottabb üzenetekkel, pontosabban kereshetsz, de ugyanígy az interjún is segít megtalálni a közös hangot a jelöltekkel.


#5 Orvostudomány

A kutatóorvosok többek között a kísérletek megtervezésekor, majd azok eredményének kiértékelésekor hívják segítségül a programozást. Az egyik partnercégünk, a Turbine például rákkutatással foglalkozik: a sejtben lejátszódó folyamatokat modellezik digitálisan. De a digitalizáció az egész egészségügyet forradalmasítja, a betegségek diagnosztizálásában és a megelőzésben is egyre nagyobb szerepet kap. 


A fentiek mellett még számos további terület van, ahol az utóbbi években felértékelődött a programozói tudás. A nyelvészek, biológusok, csillagászok például rengeteg adattal dolgoznak, ezek feldolgozásához hívhatják segítségül, míg a mérnököknek többek között a termékfejlesztésben lehet hasznos. Te is látod, hogy a munkádat hol könnyítené meg a programozás? Nézd meg Részidős programozóképzésünket, ahol munka mellett sajátíthatod el az alapokat!


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?