Published on:
14.12.2018

Bárki meg tudja tanulni, de sokan esélyt sem kapnak rá

Publikálva:
2018.12.14.

A programozás kitörési pont lehet a hátrányos helyzetűeknek, csak lehetőségeket kell nekik teremteni - ez volt a konklúziója a Green Fox idei utolsó meetupjának.

A Green Fox Academy szerdai rendezvényén olyan szervezetek képviselői tartottak előadásokat, amelyek azért dolgoznak, hogy minél többen érvényesülhessenek a digitalizálódó világban. Már most is egy hatalmas iparágról beszélünk, a jövőben pedig további növekedés várható, így látszólag bárkinek jut hely. De vajon tényleg így van?

A digitális az új normális

Minden ágazatban érzékelhető a digitalizáció térnyerése a telekommunikációtól kezdve az autóiparon át az egészségügyig. "Gyakorlatilag ott tartunk, hogy a digitális az új normális. Ha például veszek egy új fényképezőgépet, akkor ma már az a speciális, ha analóg gépet vásárolok, és ez egyre több dologgal lesz így" - mondta Major Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) főtitkára, aki nyitóelőadását azzal kezdte, hogy ami digitalizálódni tud, az digitalizálódni fog, és amit automatizálni lehet, azt automatizálni fogják a jövőben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyakori tévhittel ellentétben ez a trend nemcsak a fizikai munkások állását veszélyezteti, hanem az irodai dolgozókét is, például az egyre szélesebb körben használt chatbotokkal. A főtitkár szerint, amit biztosan nem tudnak majd gépekkel pótolni, az a kreativitás és az emberi kommunikáció.


Megéri ezt a pályát választani

Ezzel együtt egyre több informatikusra van szükség, és nemcsak Magyarországon. Itthon sokan ismerik a 22 ezer fős hiányra vonatkozó adatot, azt viszont kevesen tudják, hogy Európában összesen 1 millió IT-szakember hiányzik. A növekvő digitalizáció ezért bőven tartogat új lehetőségeket, amelyeket gyakorlatilag bárki megragadhat.

"A programozást mindenki meg tudja tanulni, aki képes az algoritmikus gondolkodásra, de az járhat a legjobban, aki mellette máshoz is ért" - véli Gábor, aki szerint különösen sikeres karrier várja az agrár- vagy gazdaságinformatikusokat. Hozzátette, hogy anyagi szempontból is megéri az informatikai pályát választani, mert már pályakezdőként többet lehet keresni, mint más szakmákban, tapasztalattal és speciális tudással pedig a határ a csillagos ég. Ez a határ azonban egyelőre sokaknak annyira távoli, hogy szinte elérhetetlennek tűnik, miközben egyre többen vannak azok, akik ezen változtatni próbálnak.

Esély a vakoknak és a gyengénlátóknak

Szerémi Nóra, a Logiscool által létrehozott Digitális Tudásért Alapítvány koordinátora szerint látványosan növekszik az igény arra, hogy a gyerekek a digitális írástudás elsajátításának részeként ne csak felhasználói szinten ismerjék meg a szoftvereket, hanem a kódolásba is beletanuljanak. Ez olyan gyerekeknek is kitörési lehetőség, akik valamilyen szempontból hátrányos helyzetűek, például a programozás-oktatásra specializálódott franchise legutóbb azon dolgozott egy világcéggel összefogva, hogy vak és gyengénlátó fiataloknak is elérhetővé tegye ezt a tudást.

Karrier a hallássérülteknek

A SignCoders egy olyan csoportot próbál bevonni a digitális világ alkotói közé, amelynek tagjai ma Magyarországon összesen 360 ezren vannak. Ők a siketek és a nagyothallók, akiknek a munkaerő-piaci részvételét nagyban növelheti a kódolás. A startupot alapító Károlyi Antal célja, hogy sikeres programozócéget építsen, amely a közösség számára ma még nem létező karrier-lehetőségeket kínál. Ehhez a fogyatékosság mint narratíva újrakeretezése volt a kulcslépés, ami azt jelenti, hogy a hallássérültek nyelvi kisebbségként tekintenek magukra. A csapatban jelnyelven kommunikáló hallássérültek és nem hallássérültek dolgoznak együtt, ezzel pozitív példát mutatva.


Példa a lányoknak

Elsőre furcsa lehet, hogy a lányok is szerepelnek a listán, de az informatika területe még mindig fiúsnak számít. Guzsaly Péter, a Skool projektet elindító alapítvány operatív vezetője elmondta, hogy szeretnék minél több 8 és 18 év közötti lánynak bebizonyítani, hogy ez nem így van. Hozzátette, hogy ehhez a szülők edukálása is szükséges, mert sokan hajlamosak az ismert sztereotípiák mentén gondolkodni lányuk jövőjéről. A Skool ingyenes foglalkozásai nagyvállalatok közreműködésével valósulnak meg, akik a helyszínt is biztosítják. "A gyermekek más szemmel néznek egy ilyen közeget, mint a felnőttek, de láthatóan értékelik, ha egy menő IT-cég irodájában tölthetik a napot, ahol nemcsak kódolni tanulnak, hanem még ingyen túró rudi is van" - mondta Péter, aki hozzátette, hogy folyamatosan nyitnak új rászoruló csoportok felé, nemrég például egy gyermekotthonban tartottak foglalkozásokat.

Sikerélmény az anyáknak

A programozás az anyáknak is ideális lehetőség, hiszen a nők a gyermekvállalás után nehezen illeszkednek vissza a munkaerőpiacra. A szakemberhiány és az IT-cégek rugalmas hozzáállása együtt segíthet ezen a problémán. Ezt ismerte fel Utasi-Peszlen Rita, az Academy4MoMs társalapítója, aki anyukaként vágott bele egy saját vállalkozásba, amely egyszerre kínál képzéseket és bölcsődét kisgyermekes anyukáknak. Szeptemberben a Green Fox Academy közreműködésével programozóképzés is indult, amely több szempontból felülmúlta a várakozásokat. Rita azt reméli, hogy lassan szemléletváltás indul a hazai piacon, és minél több munkáltató belátja, hogy nincs értelme különbséget tenni apukák és anyukák között: a jó munkalehetőségek és a részmunkaidő ugyanis egyformán megilleti mindkét oldalt.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?