Published on:
7.12.2020

Mi lesz a társadalomtudósból, ha megtanul kódolni?

Publikálva:
2020.12.07.

Barni a gimnázium után humán irányba tanult tovább, majd néhány év munkatapasztalattal a háta mögött a Green Fox képzésével lendített egyet a karrierjén.

Mivel napjainkra minden iparágban egyre erősebben jelen van az informatika, szinte bármilyen végzettség mellé hasznos választás egy programozóképzés. A kódolás elsajátítása nemcsak a teljes karrierváltásban (reskilling) segít, hanem meglévő tudást kiegészítéseként (upskilling) is működhet. Kádár Barnabás (Barni) 2018 tavaszán végezte el a Green Fox szuperintenzív, on-campus Junior programozó képzését, ami után az egyik legnagyobb nemzetközi gazdasági tanácsadó cég adatelemző csapatában kezdett dolgozni. Az ő története sem klasszikus karrierváltás, hanem meglévő tudását egészítette ki programozói tudással. 

Humán vagy, vagy reál vagy?

Barni nemzetközi tanulmányok szakon végzett. Az volt a célkitűzése, hogy az Európai Unió valamelyik intézményénél helyezkedjen el. Az egyetem elvégzése után egy ideig külföldön dolgozott, többek között egy környezetvédelemmel foglalkozó szervezetnél. Hazatérve a Big4 cégek egyikéhez csatlakozott, ahol főleg európai uniós hatástanulmányokat készített. Három szakdolgozat és rengeteg elemzés megírása után úgy érezte, érdemes lenne visszanyúlnia reálos énjéhez. Gimnazista korában ugyanis a történelem mellett a matek érdekelte komolyabban, és mindig is volt egy erős reálos érdeklődése.

„Az is hozzátartozik a történethez, hogy a humán területekhez kapcsolódó állásokkal volt egy olyan negatív tapasztalatom, hogy mivel ezek a skillek, teljesítmények nehezen mérhetőek, sokat számítanak a kapcsolatok, illetve az, hogy mennyire tudod eladni magad az állásinterjún. Különösen külföldi munkakeresésnél jelent ez versenyhátrányt, ami engem nagyon zavart. Ezért szerettem volna valami kézzel fogható tudásra szert tenni, amely objektíven mérhető és ugyanazt jelenti mindenhol a világban” – mondja Barni.

Egy nagyon hasznos élmény 

Néhány év tapasztalattal a munka világában nagy váltás visszaülni az iskolapadba. Barni kifejezetten élvezte ezt az időszakot, és a mai napig jó érzésekkel gondol vissza a Green Foxos időkre. „Úgy foglalnám össze, hogy egy nagyon emlékezetes élmény. Egyrészt rengeteg hasznos ismeretre, készségre tettem szert, másrészt élveztem, hogy bekerültem egy új közösségbe és új embereket ismerhettem meg.”

A Green Fox Junior programozó képzése alapvetően olyan tudást ad, amelyet az interneten is meg lehet szerezni. Persze komoly elszántság és akaraterő szükséges ahhoz, hogy valaki teljesen önállóan junior programozóvá képezze magát. „Nekem mindenképp szükségem volt a képzésre, mert egyedül nem tudtam volna magamra szedni mindezt a tudást. Ezenkívül engem az is motivált, hogy kapjak egy plecsnit, ami bizonyítja a munkaerőpiacon, hogy nemcsak humános munkák elvégzésére vagyok alkalmas” – teszi hozzá.

Gyorsan megtérült a befektetés

Barni a kurzus során Java nyelven tanulta meg a programozás alapjait. Ennek az univerzális, rengeteg célra használható nyelvnek a megismerése nagy segítséget jelentett az alapvető programozó logika elsajátításában. Azóta főleg Pythont használ, mert a képzés után az adattudomány területén helyezkedett el. Körülbelül 7-8 állásra pályázott, amiből végül 2 ajánlat lett. Egy újabb Big4 cég mellett döntött, ahol immár 2,5 éve dolgozik. Anyagi szempontból is kifizetődött a programozói tudás megszerzése, mert bár előtte is hasonló profilú cégnél dolgozott, ezúttal nettó 150 ezer forinttal magasabb fizetésért tudott elhelyezkedni. Tehát fizetésben is sokat számított, hogy egy kicsit reálosabb, technikaibb pozícióba került.

Ez egy hibrid állás olyan szempontból, hogy a tanácsadás és az adatelemzés-programozás keveredik benne. Eredetileg sem az volt az elképzelésem, hogy teljesen szoftverfejlesztő irányba menjek el. Fontos számomra, hogy továbbra is kamatoztatni tudjam a humán erősségeimet” – mondja Barni, aki továbbra is a humán és a reál területek határmezsgyéjén szeretne egyensúlyozni. Úgy látja, neki ez az egyik erőssége, amire érdemes építeni, és hogy ez a kombináció most kifejezetten keresett a munkaerőpiacon.

Humánosoknak is jó lehetőség

„Ha újra gimnazista lennék, ma már reálosabb irányba tanulnék tovább, de úgy érzem, hogy a Green Fox képzésével sikerült korrigálnom a korábbi karrierdöntéseimet” – véli Barni, aki a kódolást humán beállítottságúaknak is jó szívvel ajánlja, amennyiben van matekos affinitásuk is. A programozás ugyanis logikus, előrelátó gondolkodást igényel, azonban a gyakori tévhittel ellentétben ez korántsem azt jelenti, hogy matekzseninek kell lenni. 

Barni szerint a kódolás akkor is kifejezetten jó kiegészítés bölcsész- vagy társadalomtudományi képzések mellé, ha valaki külföldön próbálna szerencsét. A humán egyetemi képzések ugyanis sokszor erősen magyar kultúra specifikusak, és a jó nyelvtudás általában nem elég ahhoz, hogy az ember jólfizető, diplomás állást szerezzen külföldön.

„A programozói tudás tényleg rengeteg lehetőséget megnyit. Főleg a jelenlegi járványhelyzetben, ha valaki elveszíti az állását, van elegendő megtakarítása, és érdekli ez az irány, akkor érdemes belevágni. Ráadásul globális szinten egyre több az olyan programozói állás, amely Magyarországról is betölthető, így gyakran el sem kell hagyni az országot a külföldi munkavállaláshoz” – mondja zárásul Barni.


Felkeltette az érdeklődésedet képzésünk? Olvasd el a részleteket itt!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?