Published on:
2.6.2016

Soft skillek: miért van rájuk szüksége egy programozónak?

Publikálva:
2016.06.02.

A programozók a sztereotípiák szerint mizantróp alakok, akiket jobb nem zavarni munka közben. A valóságban azonban nálunk is ugyanolyan fontosak a soft skillek!

A kóder a sztereotípiák szerint egy mizantróp alak, akihez jobb, ha nem szólunk hozzá, mielőtt leteszi a kész művet az asztalra. Még jobb, ha ezután se zavarjuk. A valóság azonban az, hogy a programozóknak nem csak virtuálisan, de személyesen is kommunikációs nagymenőkké kell válniuk, ha boldogulni szeretnének a szakmájukban.

A fejlesztők iránti kereslet ugyan nagy, de nagyot hibázol, ha azt gondolod: a szakmai tudás, azaz a hard skillek elegendőek, és valahogy csak kibírják a rigolyáidat. Hogy milyen soft skillekre lesz szükséged a karriered során? Vámosi Katalinnal, a Green Fox Academy szervezetfejlesztő pszichológusával erről beszélgettünk.

Mi a legfontosabb soft skill, vagy személyiségjegy, amely elengedhetetlen egy kóder számára?

Hacsak nem született kommunikátorok, kommunikációs és prezentációs készségeiket a programozóknak is folyamatosan fejleszteniük kell. Igen sokszor kell csoportban dolgozniuk, visszajelzést kell adniuk a feladatokról, a nem egyértelmű kéréseket pontosítaniuk szükséges. Emellett, aki a szakmában sikereket ér el, annak nem árt felkészülnie arra is, hogy számtalan meetup, előadás vár majd rá, ahol a tudását be kell tudnia mutatni. Érdekesen, oldottan, izgalom, feszültség nélkül - ami nem mindig könnyű. Rutint kell szerezni abban, hogy át tudd adni a gondolataidat. Hogy erre mennyire képes valaki, azt már akkor alaposan megvizsgáljuk, amikor a Green Fox képzésére jelentkezik. Nem kizáró ok, ha valaki félénkebb, bizonytalanul teljesít ezen a fronton, de tudnunk kell, milyen hiányosságokra koncentráljunk a soft skill tréningjeinken.

Hogyan lehet fejleszteni a prezentációs készségeket?

Sok-sok gyakorlással. Központi jelentősége van annak, hogy a képzésen a hallgatók hetente prezentálnak, kéthetente a potenciális munkaadók előtt is bemutatják a projektjeiket. Több prezentációról videó- és hangfelvétel készül, amit visszanézünk, közösen is elemzünk.

Kata a Green Fox Academy egyik rendezvényén

Népszerű tévhit, hogy a programozó magányos farkas. Ezzel szemben ma már sokkal inkább az mondható rá, hogy falkában mozog.

Igen, ez így van. Mindennél fontosabb, hogy tudni kell csapatban dolgozni. Általában egy nagyobb projekttel egy egész team foglalkozik, és a hatékonyság kulcsa mindig az, hogyan tud együttműködni a csapat. Ha zseni vagy, de összeférhetetlen, nem lesz hosszú jövőd az adott cégnél. A Green Foxos jelentkezéskor például szituációs feladatokkal mérjük, hogyan tudja valaki a csapatban fellépő konfliktusokat megoldani. Én gyakran játszom a felvételi beszélgetéseken a rosszfej kollégát, aki nem dolgozik. Ha tesztet kellene megoldani, akkor a jelentkezők sejthetnék, mi a célravezető viselkedés.  Egy élő, szituációs gyakorlat során azonban már nehezebb jól reagálni arra, ha a munkatárs faképnél hagy, mondván: törődj a magad dolgával, amúgy is ráérünk. A képzésen hasonló feladatokkal fejlesztünk.

Az egyik sokat emlegetett készség, amire szüksége van egy programozónak, az analitikus gondolkozás. Még ha teljesen más területről is érkezik a Green Fox képzésére valaki, jó, ha ezzel a tudással rendelkezik

A szisztematikus gondolkodás, a feladatok átlátása, megfelelő módon való strukturálása valóban elengedhetetlen. Az is igaz, hogy sokan úgy érkeznek hozzánk, hogy kicsit gyengébbnek vallják magukat ezen a területen. Ám szerencsére ezt is jól lehet fejleszteni. Ha gondot okoz az idő beosztása, átbeszéljük a problémákat, léteznek ügyesen tervezett gyakorlatok arra is, hogyan strukturáljuk jobban a napot.

Szerinted melyik az a tulajdonság, amely nélkül nem érdemes nekivágni a szoftverfejlesztői pályának?

Belső motiváció nélkül nem megy. Ha valaki valóban tanulni akar, ha hajlandó változni, és ez tetten is érhető a viselkedésében, ha látjuk, hogy teljesen átszellemül munka közben, akkor a hiányosságokat sokkal nagyobb sikerrel tudjuk korrigálni. Természetesen az asszertív típusú jelentkezőkkel a legkönnyebb a dolgunk, de ha valaki kicsit passzívabb, bátortalanabb, viszont a lelkesedése és az együttműködésre való nyitottsága nagy, szívesen támogatjuk. Az agresszív fellépés abszolút válóok lenne - de szerencsére még nem találkoztam ilyen jelentkezővel.

 

***********************************************************************************************

 

Még 6 soft skill, amiben erősnek kell lenned

Empátia

Képzeld magad a megrendelő - vagy a programozótársad helyébe. Ez a legtöbbször embert próbáló feladat, de jobban átláthatod a projekt lényegét, ha így teszel. Ha velük megértő vagy, több energiád jut arra, ami a lényeg: hogy mit kap a felhasználó, akinek a terméket fejleszted.

Alkalmazkodóképesség

Ha ez a soft skill nem alaptulajdonságod, sokat kell dolgoznod azon, hogy azzá váljon. A fejlesztő életében ugyanis állandó a változás és a tanulnivaló. Ha tudsz alkalmazkodni, az annyit tesz, nyitott vagy az új tudás megszerzésére, képes vagy extra felelősséget a nyakadba venni, nem okoz gondot például a költözés sem. Az alkalmazkodóképességet jól tesztelhetjük, ha megnézzük, hogyan érintenek a változások. Pozitívan tudsz reagálni a megjegyzésekre, a kritikára, a rossz hírekre vagy más, kellemetlen szituációra? Ha a válaszod igen, ez nagy előnyt jelent majd a szakmában.

A big picture lebegjen a szemed előtt

Mit teszel, hogyha kiderül, hogy valaki más kódját kell scratch-ből továbbírnod, vagy ami még rosszabbnak is tűnhet elsőre - a sajátodat? A kód maga aggaszt, vagy a létrehozandó termék az, ami elfoglalja a gondolataidat? A helyes válasz az utóbbi. Ha a termékre tudsz koncentrálni, az nagyon sokat segít. Képzeld el, hogyan fog működni az életben, helyezkedj bele a megrendelő szerepébe, gondold át, hogyan tud megvalósulni az üzleti terv. Ne dobd félre ezt a ritka képességed, ha rendelkezel vele.

Állj pozitívan a feladathoz

Amíg egyedül vagy, nincs gond. Párban már sokkal nehezebb dolgozni, mert a társad attitűdje nagyban megnehezítheti a közös munkát. És így lesz ezzel ő is, hogyha javaslatok helyett puszta kritikával illeted a munkáját, ha nem látod a lehetőségeket, csak a panaszkodnivalót. Aki pozitív attitűddel áll neki a munkának, az előtt könnyebb út áll.

Légy hajlandó tanulni

Közhely, hogy senki nem úgy születik, hogy mindent tud. Azt azonban már kevesen értik kristály tisztán, hogy a tanulás egy véget nem érő, élethosszig tartó folyamat. Ne ess abba a hibába, hogy azt hiszed, neked már nincs kitől tanulni - mindig lesz valaki. Ha ráadásul tálcán ajánlják fel a segítséget és az útmutatást egy projekt során, igazi luxus visszautasítani azt. Az igazán jó fejlesztő maga is igényli és kikéri kollégái véleményét, tanácsait, és nem szégyell kérdezni.

Gondolkozz kritikusan

A kritikus gondolkozás azt jelenti, hogy mérlegelsz, mielőtt valamilyen következtetést vonnál le. Szoftverfejlesztőként ez különösen fontos, mert a lehetséges válaszok egész tárháza tárulhat eléd egy-egy probléma megoldásakor. Csak akkor tudod a legjobb választ megtalálni, hogyha - a megfelelő kritikai készséggel - fejben lefuttatod mindegyik lehetséges szcenáriót magad előtt, és csak ezután választasz. Talán ez az a képesség, ami a leginkább segítségedre lesz abban, hogy tiszta és jól karbantartható kódot adj ki a kezed közül.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?