Published on:
7.12.2022

Egyetemi padból bootcampbe: „Ezzel a tudással teljesen biztonságban érzem magam”

Publikálva:
2022.12.07.

Blanka mindig szeretett „számítózni”, de csak az egyetemi tanulmányai elvégzése után kezdett el programozást tanulni. 23 évesen végezte el a képzésünket, majd mentorként csatlakozott hozzánk, most pedig 3 éve dolgozik Full-stack fejlesztőként egy multinál. Hogyan telik egy munkanapja, milyen skillekre van szüksége, és miért örül annak, hogy fejlesztőként lépett be a munka világába? Ismerd meg a történetét!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

Esetemben nincs szó klasszikus karrierváltásról, mert én pont a diplomám átvétele előtt 1 hónappal kezdtem el a képzést. Gazdálkodás és menedzsment szakon végeztem, és úgy gondoltam, hogy jó lenne több lábon állni. Az informatika már gyerekkorom óta érdekelt, mindig szerettem „számítózni”, ahogy ezt otthon mondjuk. Nem voltam egy IT-zseni, de én intézem a családban a programtelepítéseket, a wifi konfigurálását és a vírusírtást. Az egyetem után nem szerettem volna belevágni még egy 3-3,5 éves képzésbe, ezért kezdtem el szemezgetni a programozó bootcampekkel. A Green Foxot pedig azért választottam, mert vonzott, hogy mindössze 4,5 hónap alatt szerezhetek olyan tudást, amivel be tudok lépni az IT-munkaerőpiacra. 

Milyen típusú képzésre jártál a Green Foxnál?

2018 februárjában kezdtem el a Back-end programozó képzést, és végig C# programnyelvet tanultam. Nem tudatosan választottam ezt az irányt, hanem ebbe a csoportba kerültem, nekem nem volt kialakult preferenciám. Ma már tudom, hogy a Front-end vagy a Full-Stack közelebb állnak hozzám, de nem bánom, hogy a Back-enddel kezdtem. Azt hiszem, bármelyikkel indul el az ember, előbb-utóbb úgyis találkozik a másik oldallal is, mert összeér a kettő. 

Milyen élmény volt a képzés? Mik voltak a legfontosabb pozitívumok, illetve a legnagyobb nehézségek? 

Húzós időszak volt. Reggel 9-től este 6-ig tartott az oktatás, ami után otthon még 2-3 órát töltöttem azzal, hogy felkészüljek a következő napra. Mondanám, hogy a képzés elvégzése teljes munkaidős elfoglaltság, de az az igazság, hogy a magánéletet is igénybe veszi. Annak ellenére, hogy ez talán kissé negatívan hangzik, jó szívvel gondolok vissza azokra a hónapokra. Kisebb létszámú, 12 fős csoportba jártam, ahol családias volt a légkör, és a nehezebb pillanatokban sokat segített a közösség támogatása. Ráadásul a képzés előtt nem sokkal költöztem fel Budapestre, így olyan szempontból is a legjobb helyre kerültem, hogy tudtam ismerkedni és új barátokat szerezni. Sokakkal a mai napig tartom a kapcsolatot.  


A képzés után hol helyezkedtél el?

A Green Fox megkért, hogy csatlakozzak hozzájuk junior mentorként, én pedig örültem, hogy a másik oldalon is kipróbálhatom magam. Tudtam, hogy azok, akiket tanítunk, feladták az eddigi karrierjüket, és mindent beleadnak, hogy változtassanak. Nagyon motivált, hogy támogathatom őket ebben. Körülbelül egy évig mentorkodtam, aztán szerettem volna egy klasszikus fejlesztői állásban elhelyezkedni. Két cég ajánlata közül ezúttal a multit választottam azért, hogy ezt a fajta közeget is megtapasztalhassam. Az IBM Budapest Labhoz (korábbi Ustream, amit az IBM felvásárolt) csatlakoztam, aminek az irodája szintén az Andrássy úton van, a Green Foxtól néhány háznyira, tehát nem mentem messzire. Mindennek már több mint 3 éve. 


Milyen a mostani munkád?

Full-Stack fejlesztőként dolgozom az IBM Cloud felületén. Főleg Front-end feladataim vannak, de foglalkozom back-enddel is, ezért hasznos, hogy ezt tanultam a képzésen. Ez egy változatos és gondolkodós munkakör: 3 év után sem mondhatom azt, hogy rutinból oldanám meg a feladatokat, vagy futószalagszerűen gyártanám a kódokat. Épp ezért néha sajnos nehéz a nap végén elengedni a munkát. Előfordul, hogy munkaidőn kívül is agyalok egy problémán, és amikor otthon teszek-veszek, akkor jut eszembe a megoldás. 

Hogyan telik egy munkanapod?

Van néhány kötelező meeting, többnyire délelőtt. Ezek közül a legfontosabb a napi standup, ahol a csapatból mindenki elmondja, hogy mivel foglalkozott az előző napon, mi lesz aznap, és ha valakinél felmerül egy megoldandó probléma, akkor arra megpróbálunk közösen megoldást találni. Mivel amerikai és kanadai csapatokkal dolgozunk, az időeltolódás miatt velük késődélután tartunk meetinget. Átlagosan körülbelül a munkanap 60%-a telik kódolással, 40% pedig meetingekkel, de persze nem minden munkanapom egyforma.

Milyen készségek, skillek a legfontosabbak a munkád során?

Kitartásra mindenképp szükség van, mert nem mindig egyértelmű, hogy mi a megoldás egy problémára, és ilyenkor gondolkodni, kutakodni, próbálkozni kell, néha egész hosszan. Emellett fontos szerepük van a soft skilleknek, főként a kommunikációnak, hiszen csapatban dolgozunk. Nem elég az, ha valaki tud kódolni, be is kell tudni mutatni a fejlesztéseket, és elmondani, hogy azok miért hasznosak. 

Mennyire váltotta be a képzés a hozzá fűzött reményeidet elhelyezkedés és fizetés tekintetében?

Mivel én azonnal az IT-szektorban helyezkedtem el, nincs összehasonlítási alapom, de azt elmondhatom, hogy ezzel a tudással teljesen biztonságban érzem magam. Nagy előnye ennek a szakmának, hogy a piac elég jó eséllyel felvesz már juniorként is, néhány év tapasztalattal pedig már bőven válogathat az ember. Ezt jól illusztrálja, hogy én például majdnem napi szinten kapok ajánlatokat a Linkedinen a konkrét bér megjelölésével, külföldről és belföldről egyaránt, és sok fejlesztő ismerősömtől hallom ugyanezt.

Mik a további karrierterveid?

A programozó szakmában tervezem a jövőmet, egyelőre a technikai oldalon, de később szívesen előrelépnék engineering menedzserré, aki a fejlesztői munkát irányítja, és a kollégákat koordinálja. Ebben az irányban az is vonzó számomra, hogy kamatoztathatnám a közgazdász diplomámat, és többet foglalkozhatnék emberekkel. Érdekes, hogy amióta számítógépekkel dolgozom, egyre jobban érdekelnek az emberek.

Szeretnél te is IT területre váltani? Programozd át a saját a jövődet velünk, ahogy Blanka is tette. Jelentkezz junior programozó képzésünkre!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?