Published on:
6.6.2022

A versenykaratés, aki Back-end fejlesztésre cserélte a sportmarketinget

Publikálva:
2022.06.06.

Nguyen Thanh Tung Tomi gyermekkora óta versenyszerűen karatézik, és sportmenedzsment területen szerzett diplomát. Egy jóbarátja biztatására kezdte el a Green Fox Junior programozó képzését, ahol hamar kiderült, hogy várakozásaival ellentétben a Back-end irány áll közel hozzá, és a képzés után is ezen a területen helyezkedett el. Hogyan telik egy munkanapja, és milyen készségekre van szüksége? Ismerd meg a Back-end területet Tomi történetén keresztül!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

Gyerekkorom óta versenyszerűen karatézom, így a sport mindig fontos része volt az életemnek. A sport üzleti oldala is érdekelt, a felsőfokú tanulmányaimat marketing szakon végeztem Dániában, ahol sportmenedzsmentre szakosodtam. Miután lediplomáztam, sportmarketing területen dolgoztam, de úgy éreztem, hogy ez nem igazán az én utam.

Hogy jött a programozás és a Green Fox?

Mindig érdekelt ez a terület, és azt hiszem, hogy ha nem a sport vonalon tanulok tovább, akkor az IT-t választottam volna. Középiskolában például az informatika órákon foglalkoztunk valamennyit kódolással, és már akkor is tetszett. Magát a Green Foxot egy jóbarátom ajánlotta, aki korábban szintén elvégezte a képzést. Én 2020 novemberében kezdtem el, és 2021 áprilisában, vagyis lassan egy éve végeztem.

Milyen élmény volt a képzés? Mi volt a legjobb dolog és a legnagyobb kihívás?

Intenzív volt, de ez nem ért váratlanul, hiszen arra vállalkoztam, hogy 4-5 hónap alatt megtanítanak programozni szinte a nulláról. Hétről hétre feszített tempóban haladtunk. Néha úgy éreztem, hogy amit az egyik napon megtanulunk, az csak napokkal később tud leülepedni. Segített, hogy nagyon jó mentoraink voltak, akik végig támogattak minket amellett, hogy az önálló problémamegoldásra is megtanítottak. 

Milyen technológiát tanultál a képzésen?

Javás osztályban tanultam, mert akkor ebben a témában indult on-campus képzés, és nekem prioritás volt, hogy bejárjak. Az oktatott technológiának kevésbé tulajdonítottam jelentőséget, de a Javát jó kezdetnek tartottam. Utólag is azt gondolom, hogy a személyes jelenlét hozzátett az élményhez: jó kis közösség alakult ki, és a tanulásban is motiváltuk egymást a többiekkel.

Milyen volt az álláskeresés, és mennyi idő alatt helyezkedtél el?

Az osztályomból a legtöbben meglepően gyorsan elhelyezkedtek. Nekem körülbelül 3 hónap alatt sikerült. Néha a munkáltatók is lassan reagáltak, de én is igyekeztem megválogatni, hogy hova megyek. Mindenképp back-endes állást kerestem, mert bár eleinte azt hittem, hogy a marketinges előéletem miatt a Front-end áll majd közelebb hozzám, a Green Foxnál gyorsan kiderült, hogy a Back-end jobban tetszik. Azt is fontosnak tartottam az álláskeresésnél, hogy legyen fejlődési lehetőség az adott pozícióban, és olyan céghez szerettem volna csatlakozni, ahol mentorprogrammal segítik az új kollégák beilleszkedését. Végül sikerült egy ilyen vállalatnál elhelyezkednem Back-end fejlesztőként. 

Röviden hogyan írnád le a területet, amivel foglalkozol?

Back-end fejlesztőként azokért a folyamatokért, illetve adatok feldolgozásáért, tárolásért és Front-end felé való visszajuttatásáért vagyok felelős, amelyek a felhasználó számára láthatatlanok maradnak. Ez tehát a kevésbé látványos része a programozásnak, de elengedhetetlen a weboldalak működtetéséhez, és nem mellesleg hihetetlenül jó érzés létrehozni egy új feature-t. Mindig boldogsággal tölt el, amikor sikerül megcsinálnom valamit, ami bekerül a rendszerbe, működik és használják is.

Milyen a mostani munkád? Hogy néz ki egy napod?

Egy nemzetközi technológiai szolgáltatónál dolgozom, amelyet többnyire nagyvállalatok bíznak meg különböző IT-projektekkel. Most az egyik ügyfél belső rendszerének a logikai működését fejlesztjük. 3 hetes sprintekben dolgozunk, és amellett, hogy új feature-öket fejlesztünk, a felhasználóktól is kapunk ticketeket, hogy miket kell módosítani vagy javítani. Minden egyes sprint végén prezentációt tartunk az ügyfélnek az elvégzett feladatokról. 

Milyen készségekre van leginkább szükség Back-end fejlesztőként?

Szükség van logikai gondolkodásra, mert fontos átlátni, hogy amit építek, az hogyan fog működni, és mi lesz a végeredménye. A soft skillek is elengedhetetlenek, hiszen csapatban dolgozunk, folyamatosan egyeztetni kell a Front-endes kollégákkal, illetve prezentációkat is tartunk az ügyfélnek. Angol nyelvtudás nélkül is nehéz lenne boldogulni, mert bár a csapatomban mindenki magyar, az ügyfél viszont egy külföldi cég, így a meetingek és a prezentációk is angolul zajlanak.

Milyen típusú embernek ajánlanád a Back-end területet?

Olyannak, aki birtokában van az említett készségeknek. Ezenkívül szerintem nemcsak Front-end fejlesztőként van szükség kreativitásra, hanem back-endesként is, mert előfordulhat egy-egy rendszernél, hogy nem a nyilvánvaló megoldások működnek, és akkor máshogy, kreatívan kell megközelíteni a problémát. A Green Fox egyébként ehhez is jó alapot ad, rávezetik az embert erre a fajta gondolkodásra.

Utólag jó ötletnek tartod, hogy váltottál?

Igen, abszolút. Élvezem a munkámat, szuper a csapat, minden szempontból jó helyen vagyok most. Az a célom, hogy eljussak a senior Back-end fejlesztői szintre, ha pedig idővel esetleg kevésbé köt majd le a kódolás, akkor sok más lehetőség elérhető az IT-n belül, például a projekt menedzsment és hasonlók. A munka-magánélet egyensúly is biztosított a munkahelyemen, ami szintén fontos számomra, hiszen továbbra is aktívan sportolok, így jól kell beosztanom az időmet.

Szeretnél IT területre váltani? Ha szereted megérteni, hogy működnek a dolgok, jó logikai érzékkel rendelkezel és szívesen felfedezed fel az új technolóiákat, akkor lehet, hogy a back-end lesz a Te karrierutad. Jelentkezz junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?