Published on:
17.8.2023

„Olyan volt, mintha térképem lenne egy összetett labirintusban - hirtelen minden értelmet nyert.”

Publikálva:
2023.08.17.

Hiszünk abban, hogy naprakész tudás átadásával biztosíthatjuk hallgatóink versenyképességét a munkaerőpiacon. Ezért a képzés során néhány alkalommal vezető fejlesztők és elismert szakemberek is megosztják gyakorlatban szerzett tapasztalataikat hallgatóinkkal, köztük a SEON szoftverfejlsztője, James Tang is.

James Tang is a Green Foxnál alapozta meg IT karrierjét, előtte főként banki szektorban dolgozott vállalati ügyfélmendzserként. A digitális élmények és rendszerek tervezése mindig is nagyon vonzották, így amikor felfedezte a Green Fox képzését, nagyon boldog volt, hogy gyerekkori álmát követve válthat karriert. Azóta eltelt 4,5 év és az egyik legsikeresebb fintech startup cégnél, a SEON-nál dolgozik fejlesztőként, ami olyan csalásmegelőző rendszereket fejleszt, amelyek képesek kiszűrni a lehetséges visszaéléseket a különböző online tranzakcióknál. Soron következő képzésünkön vele is találkozhattok, Design Patterns témájú előadások alkalmával, többek között erről és az IT karrierútjáról kérdeztük őt.

Mi a fő szakterületed?

Webfejlesztő vagyok, elsősorban a front-end oldalra specializálódtam. Különféle projektekkel foglalkozom az egyszerű webalkalmazásoktól kezdve, amelyek rengeteg adatot kezelnek, egészen az egyedi tervezési rendszert követő, testreszabható webkomponensek létrehozásáig. Néha egyszerű weboldalakat is készítek, hogy bemutassam a termékeket és jellemzőiket a világnak. Ez egy rendkívül változatos terület, nagyon élvezem a bonyolultság és kreativitás keverékét, amit nyújt.

Mit szeretsz leginkább a munkádban?

A sokoldalúság az, ami igazán lenyűgöz. A webfejlesztés nagy rugalmasságot ad a projektek és az iparágak tekintetében, készségeinket számos szektorban kamatoztathatjuk. A gyorsan változó technológiai környezet is arra ösztönöz, hogy folyamatosan fejlesszük magunkat, számomra ez a sokszínűség teszi igazán izgalmassá a területet.

Hogyan indult a fejlesztői karriered és milyen pozícióban dolgozol most?

Minden a Green Foxnál kezdődött négy és fél évvel ezelőtt, ahol elsajátítottam a legfontosabb alapokat. A kurzus után egy amerikai befektetés-kezelő cégnél helyezkedtem el, mint junior szoftverfejlesztő, ahol rengeteget fejlődtem. Már az első projektem is eléggé érdekes volt, mivel bonyolult adatszerkezetekkel foglalkoztunk, és néhány különleges funkciót kellett megvalósítanunk. Például biztosítanunk kellett, hogy az adott alkalmazás különböző régiókban és nyelveken is simán működjön. A kihívást azonban inkább az jelentette, hogy meglévő, átalakításra szoruló kóddal is foglalkoznunk kellett. Megtapasztaltam, hogy milyen javítani és karbantartani egy már meglévő kódot, valamint itt ismertem meg mélyebben a reaktív programozást és a bonyolultabb állapotkezelési mintákat.

Jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom a SEON-nál, ami online csalásmegelőző technológiai megoldásokat kínál ügyfelei számára. Elég változatos feladataim vannak itt, nemcsak a cég weboldalán dolgozom, hanem például az ügyféladatok kezelésén vagy éppen számlázási megoldásokon is. Következő izgalmas projektünk egy tartalomkezelő rendszer (CMS) bevezetése lesz.

Szerinted mi a legfontosabb dolog, amit egy kezdő fejlesztőnek tudnia kell?

Nekem sem volt könnyű az ügyfélmenedzsmentből IT-ra váltani, de eltökélt voltam abban, hogy megtanuljak programozni, és hogy olyan tudást szedjek magamra, amivel magabiztosan el is tudok helyezkedni. A Green Fox segített megtalálni a helyes irányt. Elmélyültem a kódolási nyelvekben, újabb és újabb keretrendszereket fedeztem fel, és nem ijedtem meg a kihívásoktól.
Szerintem a legfontosabb attitűd, amivel egy junior fejlesztőnek rendelkeznie kell, hogy elfogadja, hogy a képességei és készségei fejleszthetők elszántság, kemény munka és folyamatos tanulás által. A Green Fox ugyan ad egy lendületet ehhez, viszont fontos, hogy ezt az attitűdöt a későbbiekben, jövőbeni munka során is meg kell őrizni. Kíváncsinak kell lenni a miértekre, ki kell próbálni a különböző megközelítéseket és feszegetni kell a határokat – így egészen elképesztő eredményt érhetünk el.

Miért pont a Design Patternst választottad az előadásod fő témájának?

Azt tapasztaltam, hogy ahogy mélyítettem a tudásomat ebben a témában, egyre jobban kiigazodtam a hatalmas kód-adatbázisokban és később olyan megoldásokat tudtam ajánlani, amelyek időt takarítottak meg hosszú távon nekem és az adott cégnek is. Olyan volt, mintha térképem lenne egy összetett labirintusban - hirtelen minden értelmet nyert.

Aztán ott voltak azok a felejthetetlen idők, amikor régi, összetett kódbázisok kibogozása volt a feladatom. Emlékszem, azt gondoltam egy-egy legacy kódnál, hogy a rajta dolgozó fejlesztőknek furcsa humorérzékük lehetett, hogy ilyen bonyolult rendetlenséget hagytak hátra. Akkor és ott megfogadtam, hogy nem leszek "az a srác" – nem akartam, hogy valaki az én kódom okozta frusztrációjában tépje ki a haját. Itt jöttem rá, hogy érdemes komolyan venni a design patternöket. Soha nem tudhatod, ki olvassa majd a kódodat a jövőben, viszont egyikünk se szeretné, ha úgy emlékeznének rá, mint "annak a borzasztó kódnak szerzőjére”, igaz?:)

Miért tartod fontosnak ezt a témát?

A design patternök tanulása egy soha véget nem érő folyamat a programozók karrierje során: sosem túl korai elkezdeni és még a senior fejlesztőknek is mindig van mit tanulniuk. A programtervezési minták tanulása és használata nemcsak a magunk számára előnyös, hanem a jövőbeni kollégáink számára is, ugyanis lehetővé teszik, hogy a kódokat olyan módon strukturáljuk, hogy könnyen érthető legyen más fejlesztők számára is. Sőt, abban is segít, hogy ne zavarodjunk össze, amikor néhány hónap múlva visszatérünk a saját kódodunkhoz, és próbáljuk megérteni, miért éppen úgy írtuk meg, ahogy. Ezért fontos, hogy a fejlesztők karrierjük minden állomásán szánjanak időt arra, hogy megtanulják és alkalmazzák a design patternöket a munkájukban. Ez egy alapvető készség, amely elősegíti a csapatmunkát és növeli a hatékonyságot.

Számodra miért jó lehetőség szakértőként lightning talkot tartani a Green Fox hallgatók számára?

A tudásom megosztása és az, hogy valamit visszaadhatok a közösségnek fontos értékek számomra. Ráadásul a tudásmegosztás az egyik legjobb módja annak, hogy megerősítsem a saját tudásomat. Ezen felül izgalmasnak tartom, hogy kapcsolódhatok azokhoz, akik most ott állnak, ahol egykor én, azzal a szenvedéllyel, lelkesedéssel és esetleges félelmekkel, amiket én is átéltem.

Volt hallgatóként hogy látod, milyen pluszt tud adni a résztvevőknek, hogy aktív szakemberek is megosztják velük a tapasztalataikat 1-1 előadás keretében?

A jövővel kapcsolatos bizonytalanság jelentős szorongásforrást jelenthet sok ember számára, ez szerintem különösen igaz, azokra a green foxosokra, akik éppen egy teljesen új szakmai karrierre készülnek. Egykori hallgatóként azt tapasztaltam, hogy azok, akikeknek az ismeretségi vagy baráti körében vannak IT szakemberek, általában magabiztosabbak és tisztább célkitűzésekkel rendelkeznek a karrierjükkel kapcsolatban. Itt lehet fontos szerepe az IT piac aktuális szakemberei által vezetett villámelőadásoknak, ugyanis ezek segíthetnek a hallgatóknak kézzelfogható kapcsolatot kialakítani a szakmával, és ezáltal reálisabb képet tudnak alkotni az iparági elvárásokról és lehetőségekről. Az sem utolsó szempont, hogy Green Fox alumni tagként én is tartok ilyen alkalmat, hiszen ez annak is a bizonyítéka, hogy a Green Foxban végzett hallgatók is képesek sikeresen helytállni és kiemelkedni az IT szektorban.

Szeretnél te is az IT terület vezető szakértőitől tanulni? Jelentkezz Junior programozó képzésünkre!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?