Published on:
10.2.2022

Azokat a nőket is várja az IT-szakma, akiket nem érdekel a kódolás

Publikálva:
2022.02.10.

Az első program sikerei után márciusban ismét elindul egy kifejezetten nőknek szóló, ingyenes IT-kurzus a Green Fox közreműködésével. Rádi Viktor senior mentorral beszélgettünk a „Hello IT! for Women” programról.

A digitálizálódó világban nemcsak programozókra van szükség: az IT más területein is érdemes képeznie magát annak, aki fel szeretne készülni a jövő kihívásaira. Ehhez ad támogatást a nőknek szóló „Hello IT! for Women” című, ingyenes kurzus, amely a Google.org támogatásával az INCO Academy - Work in Tech programja keretében valósul meg Európa számos országában helyi szervezetekkel együttműködve, Magyarországon a Green Fox közreműködésével. Megkértük Rádi Viktort, a kurzusért felelős senior mentort, hogy meséljen a júliusban induló online kurzusról, illetve arról, hogy kiknek ajánlja, és miért.

Jövőbiztos tudás nőknek, részidőben, pár hónap alatt

A felnőtt magyar lakosságnak csupán a negyede rendelkezik az alapvető ismereteket meghaladó digitális készségekkel, és közöttük is alacsony a nők aránya, miközben az IT a munkaerőpiac legdinamikusabban fejlődő területe - derül ki a „Women in Digital Scoreboard 2020” kutatásból. Közben egyre többet hallunk arról, hogy nőként nagyon is érdemes belevágni a programozásba, de valójában bármilyen informatikai tudás elsajátítása olyan befektetés a jövőbe, amely biztosan megtérül.

A „Hello IT! for Women” kurzus Magyarországon 2021 júliusban indult el először, azzal a céllal, hogy 300 nőnek kínáljon lehetőséget arra, hogy az átlagos felhasználóhoz képest mélyebb tudást szerezzenek a számítógépek működéséről és az informatikáról. 

A programra hatalmas volt az érdeklődés, néhány hét alatt csaknem 1800 jelentkezés érkezett, ezért idén márciusban ismét lehetőséget adunk, ezúttal 430 hölgy számára, hogy részt vegyen a kurzuson és elsajátítson egy olyan alaptudást, amivel megalapozhatja új, jövőbiztos IT karrierjét. 


Minden, ami egy belépő szintű IT-álláshoz kell

A program elméleti és gyakorlati elemekből épül fel, de alapvetően gyakorlat-orientált, rengeteg komplex feladatmegoldással. Olyan tudást és készségeket ad, amelyekre egy belépő szintű informatikai állás betöltéséhez szükség van az IT support, illetve az end-to-end ügyféltámogatás területén. Lényegében egy IT-ügyfélszolgálat kurzusról van szó, ahol az alábbiakról tanulnak a résztvevők:

  • Hogyan kell beállítani a routert?
  • Hogyan érhető el, hogy számítógépek lássák egymást? 
  • Hogyan telepítünk és használunk különböző operációs rendszereket (Windows, Linux)?
  • Hogyan kell bezárni a lefagyott programokat?
  • Mi a teendő, ha vírusos a számítógép?
  • Hogyan használjunk olyan IT biztonsági megoldásokat, mint a tűzfal és a Wifi titkosítás?

Mindez 150+ órányi tananyagból sajátítható el, 5 modulra bontva, amelyek mindegyike egy tudásfelmérő teszttel zárul. Aki sikeresen elvégzi az összes modult, Google IT Support Professional Certificate tanúsítványt szerez, amelyet egyetlen HR-esnek sem kell majd bemutatni, hiszen a Google-tanúsítványok mindegyike komoly presztízzsel bír a munkaerőpiacon.


A kurzus 3 + 1 legfontosabb előnye

Magát a tananyagot önállóan is el lehet sajátítani a Coursera e-learning platformon, de a Google.org támogatásával, az INCO és Green Fox jóvoltából megvalósuló program keretében most ingyenes, és a kurzus ezenkívül is számos pluszt ad.

  1. Mentori támogatás a Green Foxtól: A kurzus alatt a Green Fox mentorai segítik a tananyag feldolgozását csoportos mentorálás formájában, szintén rugalmas ütemezéssel. A résztvevők segítséget kérhetnek és kérdezhetnek a mentoroktól a tananyaggal kapcsolatban. 
  1. Csoportos tanulás egy támogató közösségben: A résztvevők kb. 20 fős csoportokban egymással is folyamatosan kapcsolatban lesznek a Discord kommunikációs alkalmazáson keresztül. „Így egymástól is tudnak kérdezni, és megoszthatják a tapasztalataikat. A csoportbeosztásnál figyelni fogunk arra, hogy a hasonló haladási kapacitással rendelkező résztvevőket szervezzük egy csoportba”- hangsúlyozza Viktor.
  1. Soft skill tréningek és elhelyezést támogató workshopok: Soft skill tréningek és elhelyezkedést támogató online workshopok egészítik ki a tananyagot, amelyeket a Green Fox pszichológusai tartanak. Ezek a könnyebb tanulást és a munkaerőpiaci boldogulást segítik elő, olyan témákkal, mint az időmenedzsment és tanulástechnika, önismeret, stresszkezelés és reziliencia.

A mentorálás és a soft skill tréningek magyar nyelven történnek, de az online tananyagok (olvasmányok és videók) a Coursera felületén angol nyelvűek, ezért a kurzus elvégzéséhez szükség lesz angolnyelv-tudásra, főképp angol szövegértésre.


Előképzettség nem kell, motiváció annál inkább

A „Hello IT! for Women” kurzus azoknak a nőknek kifejezetten jó lehetőség, akik közelebbről megismerkednének az IT világával, például mert a munkájuk során szükség van digitális skillekre, vagy megtennék az első lépést egy új karrier felé, de még nem tudják, hogy merre induljanak.

Ez egy kezdő szintű kurzus, aminek az elvégzése nem igényel semmilyen előképzettséget. Sőt, aki az gondolja, hogy az IT távol áll tőle, annak érdemes tudni, hogy ennek is megvannak a fix lépései és a logikája, amit meg lehet tanulni. Tehát tényleg nincs mitől félni, kellő motivációval és energiabefektetéssel bárki el tudja végezni a programot”

– mondja Viktor, kiemelve, hogy a résztvevők nemcsak a karrierjükben, hanem akár a hétköznapokban is hasznát vehetik a tanultaknak. A felvételi során a jelentkezők angolnyelv-tudását és motivációját mérik fel. Utóbbi azért kulcskérdés, mert elsősorban azoknak szeretnének lehetőséget biztosítani a kurzussal, akik elkötelezettek annak elvégzése iránt. 


A jelentkezés már elstartolt a 2022 márciusában induló kurzusra, biztosítsd be Te is a helyed! További információk és jelentkezés itt.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?