Published on:
2.8.2023

IT karrier nőként? Minden, amit tudnod kell

Publikálva:
2023.08.02.

Az IT terület egy nyitott szakma, ahol a munkatársak odafigyelnek egymásra, és támogatják a személyes fejlődést. Ma már egyre több a női fejlesztő a területen, és sok cég kifejezetten értékeli azokat a személyes skilleket, amiket behoznak a csapatba. Juniorként az első munkahely megszerzése ugyan nem könnyű, de 1 év után már sok lehetőség nyílik, és fizetésben is nagyot lehet ugrani - többek között erről meséltek az idei Ladies’ Coding Night kerekasztal résztvevői.

A Green Fox korábbi cégvezetője, a Bobcats Coding társalapítója, Varga-Baráth Barbara vezetésével zajló beszélgetésben részt vevő öt hölgy ugyan nagyon eltérő háttérrel, élethelyzetben kezdtek bele IT karrierükbe, de mindannyian megtalálták a helyüket.

Lilla már a Green Fox előtt is IT területen dolgozott manuális tesztelőként, de szerette volna szélesíteni a látókörét, ezért vágott bele a Green Fox egyik képzésébe.

Orsi HR területről váltott IT-ra, mert a sok repetitív feladat miatt úgy érezte, nem lép előre az életében, így egy kreatívabb területet keresett. Az IT meg sem fordult akkor a fejében, női példa hiányában úgy érezte, nem állná meg a helyét a férfiak uralta területen, és hogy biztosan elengedhetetlen az erős matektudás is hozzá. Egy kolléganője hívta fel a figyelmét a karrierváltó képzésekre, így talált rá a Green Foxra, majd próbálta ki a programozást egy workshopon.

Blanka egy startupnál vezette a customer success management részleget, és a munkája kapcsán került egy automatizálási projektbe, ahol egy fejlesztő csapattal kellett együttműködnie, és elsőre úgy érezte, megtalálta velük a közös hangot. Bár tett néhány kitekintést, a Green Fox COVID elején meghirdetett #StayAtHome Coding Camp adta meg neki a végső lökést ahhoz, hogy IT területre váltson.

Andi szociológusnak tanult, de mielőtt elkezdhette volna építeni karrierjét, gyermeke született, és nehezen talált lehetőséget eredeti szakmájában. Elsősorban a szociológiához közelálló adat terület vonzotta, önállóan kezdte el beleásni magát a kapcsolódó technológiákba, majd második gyermeke születése után vágott bele a Green Fox képzésébe, ahol megkapta a megfelelő támogatást ahhoz, hogy új karrierbe kezdjen, ma pedig már ServiceNow fejlesztőként dolgozik.

Nóri még középiskolában ismerkedett meg a programozással egy szakkörön, innen egyenes út vezetett az ELTE programozó matematika szakára, de már egyetem előtt is vállalt programozói munkákat szabadúszóként. Ma már vezetőként dolgozik, így a programozás mellett egyre több vezetői feladata is van.

Kerekasztal-beszélgetés

A személyes készségek ki tudnak emelni a tömegből

Ma már a programozók esetében is nagy figyelmet fordítanak a vállalatok a személyes készségekre,  olyannyira, hogy egyre több munkáltató részesíti előnyben a soft skillekben erős, technikai tudásban még fejlesztésre szoruló jelölteket“A hiányzó tech tudást meg lehet tanítani, de a soft skillek nehezebben fejleszthetők” - hangsúlyozta Lilla is.

De mit is értünk soft skillek alatt? Azokat a személyes készségeket, amelyek elősegítik a másokkal történő gördülékeny együttműködést, így hozzájárulnak a sikeres munkavégzéshez, mint például a kommunikációs készség, empátia vagy a csapatmunka. Számos tanulmány szerint az említett készségekben a nők jellemzően erősebbek, ami előnyt jelenthet számukra IT területen. Fontos kiemelni, hogy ezek a soft skillek az AI korában még inkább előtérbe kerülhetnek, ugyanis egyelőre elképzelhetetlennek tűnik, hogy ezek az eszközök kiváltsák a problémamegoldó vagy prezentációs készségeinket. Tehát versenyképesebbek lehetünk az IT piacon, ha ezeben erősek vagyunk.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy ugyan az erős matektudás nem feltétel ebben a szakmában, a fentebb említett  készségek mellett a problémamegoldás és a logikus gondolkodás elengedhetetlen IT területen, csakúgy, mint a kitartás és az angol nyelvtudás.

AI - barát vagy ellenség?

A ChatGPT és egyéb mesterséges intelligencia alkalmazások fokozatosan beépülnek a szoftverfejlesztők eszköztárába. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői szinte mindannyian használnak AI-alapú rendszereket munkájuk során, és egyetértettek abban, hogy aki ügyesen használja, jobb fejlesztővé válhat a segítségükkel Andi még bizalmatlan ezekkel a megoldásokkal, de hozzátette, hogy a ServiceNow is tervezi integrálni az OpenAI-t, így a platform-alapú fejlesztőknek is fel kell készülnie erre a változásra.

Előadóink kiemelték, hogy a rutinszerű, repetitív feladatok elvégzésében jó eszköz lehet az AI, de mindenképpen kell alapvető programozói tudás, hogy felismerjük, mikor ad téves választ. “Nem mostanában fogja elvenni a munkánkat az AI” - fűzte hozzá Andi.

Ladies' Coding Night workshop

Ha valamiben jó vagy, hagyják, hogy csináld

A lányok tapasztalata az, hogy az IT cégek rendkívül emberközpontú mentalitással bírnak, támogatják a dolgozók fejlődését és jellemző a home office vagy hibrid munkavégzés. Blanka például tavaly novemberben 1 hónapot Baliról dolgozhatott, a  munkáltatója ebben is partner volt. A beszélgetésben részt vevők szerint ez többek között annak köszönhető, hogy az IT cégeknél haladóbb szemlélet uralkodik, emellett hosszú távon a munkaerő megtartására törekszenek.

A nyitottság a női fejlesztők irányában ugyanúgy megvan,  Lilla szerint ez sokat fejlődött az elmúlt években. “Amikor az IT-ban kezdtem dolgozni, még gyerekcipőben jártak az olyan kezdeményezések, amik azt célozták, hogy több nő legyen a szektorban. Akkoriban még ki kellett vívnom a férfi kollégák elismerését, de mára ez megváltozott. Ma már kifejezetten örülnek a cégek a női csapattagoknak, mert más perspektívából közelítjük meg a problémákat.” Nóri vezetőként azt tapasztalja, hogy a neme nem befolyásolja a szakmai megítélését, úgy érzi, hogy ha valamiben jó valaki, akkor hagyják, hogy csinálja, új csapattagok felvételekor pedig ő maga sem a jelölt neme, hanem a tudása alapján dönt. “Inkább azt szokták megkérdőjelezni, hogy 27 évesen hogyan vezetek projektet, vagy amikor más nemzetiségűekkel dolgozom együtt, a kulturális különbség észrevehető, ugyanis bizonyos kultúrák nehezen fogadják el a női vezetőt, és nem mindig akarnak hinni a szakmai véleményemnek” - tette hozzá Nóri.

Andi a Green Fox Academy4MoMs képzését végezte el. Elmondása szerint az osztályából többen is aggódtak amiatt, hogy milyen lesz sok férfival együtt dolgozni, ehhez képest jelenlegi munkahelyén csak női IT-s kollégái vannak. Kisgyermekes anyaként vágott bele új karrierjébe, és cége 100%-ban támogatja, rendkívül rugalmas. “El tudom vinni oviba a gyerekeket és el is tudom hozni őket, mert nem kell kötelezően a számítógép előtt ülnöm 9 és 17 óra között. A fontos az, hogy elvégezzem a napi munkámat. Egyébként teljesen home office-ból dolgozom” - mesélte.

Változatos projektek

A beszélgetés résztvevői abban is egyetértettek, hogy IT területen rendkívül változatos, izgalmas és kihívásokkal teli projekteken lehet dolgozni, amit a folyamatos technológiai fejlődés, így például az AI vagy az új programnyelvek terjedése is támogat. Blanka például zenére világító LED lámpák programozásában vett részt. “Ehhez a projekthez segítségül hívtuk a mesterséges intelligenciát. A programot összekötöttük a Google beszédfelismerő szoftverével is, így a mondatok hangulatához illő színekben világítottak a lámpák” - mesélte Blanka. Orsiék egy olyan mesterséges intelligencián alapuló alkalmazást fejlesztettek, ami CT/MR vizsgálat során segíti az orvosok munkáját, felismerve azokat a testrészeket, szerveket, amikkel gond van, míg Lilla kedvenc projektje egy okos elektromos oszlop fejlesztése volt.

Fanni és Jázmin, az idei esemény egyik mentor párosa

A kezdő fizetés is jobb az átlagnál

A kerekasztal résztvevői úgy gondolják, hogy IT területen juniorként is jobb fizetésre számíthat az ember, mint a magyar átlag, de szerintük nem szabad elfelejteni, hogy a kezdő bérek itt sem olyan magasak. Abban is egyetértettek, hogy körülbelül egy év után ugyanakkor nagy ugrásra lehet számítani fizetésben, amikor már nem kell a betanítására annyi időt és erőforrást szánni. További előnyként említették, hogy számos megkeresést kapnak a LinkedIn-en, ami alátámasztja, hogy milyen sok lehetőség várja az IT területen dolgozókat, így a munkahelyváltás is könnyebb, mint más szakmákban.

Moderátor: Varga-Baráth Barbara, Bobacts Coding társalapító

Résztvevők:

Fogarasi Blanka

Dér Leonóra

Kovács Lilla

Bella-Nagy Orsolya

Solti Andrea

Kedvet kaptál?

Szeretnél egy olyan IT tudást szerezni, ami nagyon keresett és anyagilag is megbecsülik a cégek itthon és külföldön egyaránt? Jelentkezz Junior programozó képzésünkre és sajátítsd el a kódolás alapjait villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?