Published on:
1.3.2022

Low-code Q&A: Ti kérdeztetek, mi válaszoltunk

Publikálva:
2022.03.01.

A low-code, avagy platform alapú fejlesztés előnyeit egyre több cég ismeri fel, azonban még mindig sok a kérdés a technológia körül. Ezért szerveztünk egy kerekasztal-beszélgetést, ahol megvitattuk a platformban rejlő lehetőségeket, többek között kitértünk arra is, hogy a low-code tökéletes belépő lehet az IT karrierhez.

A beszélgetés során sok kérdést kaptunk tőletek is, a legfontosabbakat gyűjtöttük most össze, ami segít átlátni a low-code gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit.  A közönség kérdéseire Jiri Kram, az Accenture Salesforce Practice Danubiáért felelős Technology Managere, Philippe Ozil, a Salesfore Principal Developer Advocate-je és Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy társalapítója, ügyvezetője válaszolt, hogy betekintést nyújtsanak a területbe a jövőbeli low-code fejlesztők számára.

Mennyi időbe telik megtanulni a low-code-ot, és mi kell ahhoz, hogy valaki szakértő legyen?

“A Green Fox Academy-nél alapvetően két irányba is el lehet indulni. A platform fejlesztői karrierre  4,5 hónapos junior programozó képzésünk készíti fel  a hallgatókat, tulajdonképpen ez az úgynevezett low-code irány, emellett júniusban elindítjuk  2 hónapos Salesforce Consultant képzésünket. Ez utóbbi karrierutat elsődlegesen azoknak ajánljuk, akik szeretnének ugyan IT területre váltani, de nem szeretnének programozni. A kurzusok elvégzése után a hallgatók képesek lesznek megérteni az üzleti igényeket, és személyre szabott megoldásokkal válaszolni rájuk” - magyarázta Kristóf.

Philippe elmondása szerint low-code területen nem feltétlen a papír számít. Azokra tekintenek szakértőként a kollégák és az üzleti partnerek, akik  képesek megoldást találni a különböző üzleti igényekre, majd integrálni tudják a kész megoldást más  szoftverekkel. Jiri hozzátette, hogy vállalati szemszögből akkor válhatsz szakértővé, ha sikeresen tudsz projekteket megvalósítani és hatékonyan tudsz csapatban dolgozni. A tanúsítványok ugyanakkor előnyt jelenthetnek  mind elismerés, mind  alkalmazható tudás szempontjából.

Mit tudok majd kezdeni a Green Foxnál megszerzett tudással?

A Green Fox elkötelezett egy olyan oktatási környezet megteremtése mellett, amely megfelel az aktuális  IT munkaerő-piaci igényeknek. Rendszeresen végzünk felmérést az alumni hallgatók körében, hogy képet kapjunk a végzett hallgatók tapasztalatairól. Statisztikáink azt mutatják, hogy végzett hallgatóink 90%-a sikeresen helyezkedett el IT területen.

A low-code fejlesztés egyik legjobb hozadéka, hogy demokratizálja  az IT-t. Philippe úgy látja, hogy különböző háttérrel és tapasztalattal rendelkező emberek IT diploma nélkül is beindíthatják karrierjüket low-code területen.

Van lehetőség szabadúszóként dolgozni low-code területén?

“Mielőtt csatlakoztam az Accenture-höz, sok éven át szabadúszóként dolgoztam - magyarázta Jiri. - Mivel folyamatosan nő a kereslet a low-code fejlesztők iránt, folyamatosan lehet projekteket vállalni. Azonban ehhez mindenképpen be kell fektetni magunkba. A low-code egyértelműen alkalmazható a freelancer piacon, de ehhez szakosodni kell egy adott területre.”

“Azt hiszem a legnehezebb rész maga a szabadúszó lét. Kihívást jelenthet egy portfólió felépítése vagy egy olyan kapcsolati háló fenntartása, ahova támogatásért fordulhatunk, ha segítségre van szükségünk. Mindent összevetve, szabadúszóként is lehetsz low-code fejlesztő, ha tisztában vagy a freelancer lét kihívásaival” - tette hozzá Philippe.

Mi jelenthet előnyt, ha az ember low-code-ban indít karriert?

“Az Accenture-höz belépő fejlesztők között mindenféle korosztály képviselteti magát. Az a legfontosabb, hogy megfelelő gondolkodásmóddal rendelkezzenek, amely illeszkedik a vállalathoz és a csapathoz. A Green Fox kurzusain valós eseteken keresztül lehet bepillantást nyerni abba, hogy ez hogyan is működik. Ezenkívül a korábbi munkatapasztalat is előnyt jelenthet, bármilyen iparágban szerezték is azt a hozzánk jelentkezők" - mondta Jiri.

“A low-code lebonthatja a határokat a különböző háttérrel rendelkező emberek között. Egyrészt előnyt jelenthet a  korábbi munkatapasztalat, hiszen ez azt jelenti, hogy  van már tapasztalatod csapatmunkával, a hierarchiával és az üzleti folyamatokkal kapcsolatban, valamint azt is, hogy volt lehetőséged céges környezetben fejleszteni a szociális skilljeidet.  Másrészt, ha fiatalabb vagy, könnyebben tudsz alkalmazkodni az üzleti kultúrához, folyamatokhoz. Mindkét esetet értékelik a low-code fejlesztés világában. Fontos, hogy legyen kellő szenvedélyed és energiád, amit  a saját fejlesztésedre tudsz fordítani. Ez egy olyan karrier, ahol sosem áll meg a tanulás” - magyarázta Philippe.

“Céges partnereink nagyra értékelik a meglévő munkatapasztalatot. Megbecsülik a meglévő tudást és azt, ha érted az  üzleti folyamatokat, például a pénzügy vagy a marketing területén” - tette hozzá Kristóf.

Nézd vissza a teljes beszélgetést, ha még többet szeretnél megtudni a low-code területben rejlő lehetőségekről és előnyökről:

Ha szívesen megismerkednél a low-code platformokkal, nézd meg Junior programozó képzésünket.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?