Published on:
27.1.2022

Low-code: miért vált ilyen keresett technológiává?

Publikálva:
2022.01.27.

A low-code fejlesztői platformok piacán 2020 és 2030 között jelentős, 31,3%-os éves növekedés várható. A P&S Intelligence szerint 2030-ra a piaci bevétel eléri a 190 792,6 millió dollárt. Ez a tendencia jelentős hatással van a munkaerőpiacra is, hatalmas keresletet generál a platformspecifikus fejlesztők iránt. De mi is a low-code és milyen új lehetőséget teremt? Erről beszélgettünk januári kerekasztalunkon a téma szakértőivel.

Jiri Kram, az Accenture Salesforce Practice Danubiáért felelős Technology Managere, Philippe Ozil, a Salesfore Principal Developer Advocate-je és Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy társalapítója, ügyvezetője csatlakozott a beszélgetéshez, hogy megosszák gondolataikat trendekről és a low-code programozásban rejlő izgalmas lehetőségekről. 

Út a low-code fejlesztéshez

Az előadók mindannyian egyetértettek abban, hogy a low-code egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a különböző gazdasági háttérrel rendelkező emberek számára a hatékonyabb üzleti folyamatokok létrehozását. Szintén áttörést jelent azoknak a munkavállalóknak, akik a meglévő tudásukat a szoftveriparban szeretnék kamatoztatni. Ha megértjük magát a folyamatot, akkor a low-code platformok segítségével saját alkalmazásokat hozhatunk létre. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség technikai tudásra, a programozás még mindig fontos részét képezi a low-code  megoldásoknak.

A low-code jelenléte

A low-code technológiák felfutását alapvetően a vállalati digitalizációs folyamatok, a felhőbe való migráció okozza, amely hihetetlen ütemben zajlik. A digitális transzformáció által létrejövő feladatok hatékony kezeléséhez több informatikai szakemberre van szükség, a hagyományos pro-code fejlesztők mellett egyre több low-code fejlesztőt kell bevonni az IT-iparba.

A low-code jellemzői

Philip hangsúlyozta, hogy nagyobb low-code projektek esetén két fő szempontot érdemes szem előtt tartani. Először is nagyon fontos, hogy megfelelő tervünk legyen és mindent pontosan dokumentáljunk. A hagyomás kód lényegében szöveg, bármire rá tudunk benne keresni. A low-code azonban kicsit máshogy működik. Az üzleti igények ugyanakkor folyamatosan változnak, fontos, hogy a fejlesztők pontosan ismerjék a használt rendszereket, és tudniuk kell, hogyan tudnak onnan migrálni, hogyan tudják csökkenteni a biztonsági kockázatot. A második fontos szempont a minőség. A gyors programozás gyengébb minőséget eredményezhet. Fontos, hogy a low-code fejlesztők robusztus, a változásokat lekövetni képes alkalmazásokat hozzanak létre. 

Kristóf szerint a low-code legfőbb előnye, hogy felgyorsítja a megvalósítást. Ez különösen értékes akkor, amikor olyan ötletekre gondolunk, amelyeket kizárólag erőforráshiány miatt nem dolgoztak ki. Bizonyos üzleti területek, mint a pénzügy, beszerzés, HR vagy a marketing nagyon jól lefedhetők olyan platformokkal, mint a Salesforce vagy a ServiceNow. Ez még tovább fogja növelni a low-code platformok alkalmazhatóságát.

Az előadók foglalkoztak a low-code-hoz kapcsolódó általános tévhitekkel is. Először is kiemelték, hogy low-code területen is szükség van programozási ismeretekre. Másodszor, a low-code fejlesztőknek kiváló szoftver mérnököknek is kell lenniük. Ismerniük kell az objektumorientált programozást, ismerniük kell az adatbázisokat és az API-kat. Ezenkívül  erős soft és hard skillekkel, valamint kommunikációs készséggel kell rendelkezniük. A low-code fejlesztők a termékcsapat részeként dolgoznak, így érteniük kell az üzleti oldal igényeit is.

Mire számíthat egy junior ezen a területen?

A low-code tökéletes belépő a digitális karrierhez. A technológia segítségével az emberek személyes érdeklődésünket és meglévő tudásunkat hatékonyan transzformálhatják testre szabott informatikai megoldásokká.  Olyan valós üzleti igényeket tudnak kielégíteni, amelyeket nem lehet csupán konfigurációval megoldani.

Kristóf azt is megerősítette, hogy folyamatosan növekvő keresletet tapasztalnak a low-code fejlesztők iránt, amit elsősorban az informatikai infrastruktúrák felhőbe költöztetése generál.

Tekintsd meg a teljes beszélgetést itt, hogy többet megtudj a low-code-ban rejlő lehetőségekről és előnyökről.

Szívesen kipróbálnád magad low-code fejlesztőként? Sajátítsd el nálunk a szükséges tudást! 

Nézd meg, milyen lehetőségek közül választhatsz junior programozó képzéseinken!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?