Published on:
29.3.2021

5 szupermami képesség, amit nagyra értékelnek a munkáltatók

Publikálva:
2021.03.29.

A kisgyermekkel otthon töltött hónapok, évek után rengeteg anyukát bizonytalansággal tölt el a munka világába való visszatérés. Pedig ez az időszak karrier szempontból sem elvesztegetett idő, hiszen az édesanyává válásnak köszönhetően számos olyan készséggel gazdagodnak a nők, amelyeket a munkáltatók is nagyra értékelnek. 

1. Időmenedzsment és a titkos turbó gomb

Sok anyuka veszi észre magán, hogy olyan mintha a gyereke(i) születésével egy időben a korábban önmaga előtt is ismeretlen turbó funkciója is aktiválódott volna. Ha eddig valamit 2-3 óra alatt végzett el, hirtelen rájön, hogy megy az 1,5 óra alatt is, ha csak annyi ideje van rá a gyerek miatt. A vezetői visszajelzések is azt bizonyítják, hogy azért szeretnek szupermamikkal együtt dolgozni, mert rendkívül hatékonyak, pontosabban mérik fel az egyes feladatokhoz szükséges időt, és jobban osztják be a rendelkezésre álló munkaidejüket. 

2. Koncentráció, figyelem multitasking módban is

A szupermamik rendkívül jó időmenedzsmentje többek között annak köszönhető, hogy az anyaság megtanítja még azokat a nőket is egyszerre több dologra figyelni, akik addig úgy érezték, hogy erre képtelenek. Hisz egyik szemüket kénytelenek mindig a gyereken tartani, és így végzik el az összes feladatukat. Aki úgy érzi, hogy nagyon fárasztó napi 6-7 órát feszítetten a munkára koncentrálni, az el se tudja képzelni, mire képes egy szupermami, aki megtanult napi akár 12-16 órát koncentráltan jelen lenni. Kisgyerekekkel ugyanis egy másodpercre sem lankadhat az ember figyelme, mert már kész is a baj. Ezért is tapasztalják gyakran a vezetők, hogy különösen jó élmény visszatérő anyukákkal dolgozni, akik sokkal kevesebbet panaszkodnak a munkahelyi leterheltségre, sőt vannak, akik szinte felüdülésnek és ‘énidőnek’ élik meg a munkával töltött időt.

3. Motiváltság

A másik szempont, amiért a vezetők és HR-esek is örömmel vesznek fel szupermamikat, a motiváltság és a lelkesedés, amivel belevetik magukat a munkába az otthon töltött idő után. A gyereknevelés egyik pszichológiai nehézsége, hogy hosszú távú befektetés, és bár egy-egy őszinte gyerekmosoly vagy ölelés hatalmas erőt ad a mindennapokhoz, a visszaigazolás és a munka gyümölcse legtöbbször évek múltán látszik igazán. Ez egy jelentős különbség a munka világával szemben, ahol projektzárások, rendszeres értékelések, előléptetések, fizetésemelések jelentik a rövid távú visszacsatolást. Pár otthon töltött év után ezek nagyon is hiányozhatnak az anyukáknak, és ehhez társul a bizonyítási és megfelelési vágy, amivel visszatérnek a munka világába. Mindezek együtt rendkívül motiválttá és lelkessé teszik őket, ami jelentős előny a munkaerőpiacon. 

4. Rugalmasság és problémamegoldás felsőfokon

A rugalmasság általában a legkisebb közös nevező a kisgyerekes anyukák és a munkáltatók elvárásaiban. A mamik többségének munkahelyválasztáskor ez a legfontosabb szempont, hisz így tudnak egyszerre helyt állni anyaként és dolgozó nőként. Ezért is ideális az IT terület, ahol a feladatok jellemzően nem időhöz és helyhez kötöttek, bármikor, bárhonnan teljesíthetők. Ugyanakkor kevés rugalmasabb és jobb problémamegoldó jelölt választható ki egy pozícióra, mint egy szupermami, aki a gyerekei révén megtanult állandó jelleggel újratervezni, átütemezni, alternatív megoldásokat kitalálni. Nem teszi fel a kezét, ha valami váratlan helyzet áll elő, és nem várja mástól a megoldást. Ráadásul a gyerekre való ráhangolódás az empátiát is jelentősen fejleszti a nőkben, így a vezetők gyakran tapasztalják, hogy a családanyák megtalálják azt a megoldást, amivel a legkevésbé sérülnek a résztvevők érdekei. 

5. Felelősségteljesség és önállóság

Amellett, hogy az empátiának köszönhetően az édesanyák általában nagyon jó csapatjátékosok,  önálló munkavégzésben is nagyon erősek. Előbb vagy utóbb ugyanis minden szülőnél eljön a felismerés,hogy ‘most már örökké én felelek egy másik életért, örökké vigyáznom kell rá’.  Ez az érzés pedig fejleszti a felelősségvállalást. Ráadásul anyaként gyakran akadnak pillanatok, amikor azt érzik a nők, hogy ’Csak magukra számíthatnak’, így megtanulnak mindent egyedül megoldani. Ráadásul a türelem fejlesztése nélkül elképzelhetetlen a szülőség, ez pedig olyan szuperképesség, ami egy programozói állás esetében ugyancsak nagy kincs.

Kiszállás a mókuskerékből

Pár gyermekkel otthon töltött év tökéletes lehetőség újragondolni a karriereddel kapcsolatos kérdéseket. Hiányzik a korábbi munkád, visszavágysz a munkahelyedre, elég rugalmasságot és anyagi biztonságot nyújt neked? Vagy inkább úgy érzed, inkább másik területen találnád meg a számításaidat? A szupermami képességeid a karrierváltásban is nagy segítségedre lesznek. Ezt igazolja az is, hogy az Academy4MoMs képzésünk eddig végzett hallgatóinak 100%-a helyezkedett el sikeresen az IT-piacon. Te is szívesen belevágnál? Az Academy4MoMs képzés részleteiről és szeptemberi indulásáról ide kattintva tudhatsz meg többet!


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?