Published on:
3.7.2019

Az is megtanulja, aki elsőre úgy érzi, nem fog menni

Publikálva:
2019.07.03.

"Kemény időszak volt, de ma is belevágnék" – mondja Pfening Viola a Green Fox kisgyermekes anyukák igényeire szabott programozóképzéséről. Szerinte főleg a rugalmas lehetőségek miatt éri meg váltani.

A Green Fox Academy és az Academy4MoMs tavaly ősszel kisgyermekes nőknek indított részidős programozóképzést, amelynek első évfolyama júniusban végzett. A program 9 hónap alatt piacképes, junior szintű szoftverfejlesztői tudást ad az anyukáknak, és bölcsődei szolgáltatást is biztosít az épületben. A most végzettek egyike, Pfening Viola számolt be a tapasztalatairól.

Eredetileg geográfusnak tanult. Doktori iskolába is járt, ahol a programozás alapjaival már valamennyire megismerkedett: az Excelben gyakran írt makrókat. Bár ezt sokan nehezen tanulják meg, ő könnyen ráérzett a logikájára, és kifejezetten élvezte, hogy egyszerűsíthet különféle folyamatokat. Akár ez is lehetett egy jel, hogy neki való a programozás, mégis évekkel később jött az elhatározás, hogy megtanulja a szakmát.


A napi 8 órás képzés nem fért volna bele

Egyedi történetről van szó olyan szempontból, hogy Viola brazil férjével és két gyermekükkel Brazíliában élt, és csak átmenetileg költöztek Magyarországra 2018-ban. Amióta megszülettek a gyerekei, többször felmerült benne, hogy megkönnyítené a későbbi visszailleszkedést a munkaerőpiacra, ha részt venne valamilyen informatikai képzésen. Még Brazíliában éltek, amikor először olvasott a Green Foxról, és már akkor nagyon megfogta a kezdeményezés. Szerencsés egybeesés, hogy Magyarországra költözésük után nem sokkal elindult az anyukáknak szóló részidős program. 

"Mivel 1 éves múlt akkor a kislányom, a napi 8 órás képzést nem tudtam volna bevállalni. A részidős tanulási rend mellett nagy segítséget jelentett az épületben kialakított bölcsőde. Megnyugtatott, hogy nem kellett egy másik helyen hagynom a kislányomat. Gyakorlatilag olyan volt, mintha bébiszitter jönne hozzánk" - mondta el a bölcsődei szolgáltatással kapcsolatban.

A képzés elvégzése így sem könnyű. Az első időszakban csak délig voltak bent, aztán 2-ig vagy fél 3-ig, de még otthon is kellett tanulniuk, akár több órát is. A családi teendők mellett erre sokszor az esti vagy éjszakai órákban került sor. "Az elején mondták, hogy nem igazán lesz másra időnk, és így is lett. Épp ezért nélkülözhetetlen a férjek és a többi családtag támogatása" -  hangsúlyozta.


Így már a távmunka is egy lehetőség

A képzés végével újabb izgalmas időszak jön: az álláskeresés és a beilleszkedés az új munkahelyre, immár programozóként. "Nagyon jó alapokat kaptunk a kódok írásához és olvasásához. Elsajátítottunk egy olyan gondolkodási struktúrát, amivel az egyes programnyelvek között is tudunk ugrálni" - mondta Viola, aki már a képzés alatt is megtapasztalt egy ilyen váltást. Az első időszakban Javát tanult, majd a későbbi szakaszban a TypeScript nyelvvel ment tovább. "Az a hét mondjuk elég nehéz volt, de örülök, hogy az átállásban is szereztem tapasztalatot, mert programozóként a munka világában is váltani kell néha a nyelvek között."

Úgy érzi, hogy nem csak progamozói tudásban kapott sokat a képzéstől:

  • nagyon jó kis csapat kovácsolódott össze, az anyukák a nehezebb időszakokban lelkileg is támogatták egymást;
  • és a soft skillek, például a prezentációs készségek fejlesztése is rendkívül hasznos volt.

Fontos számára, hogy ez a szakma nemzetközi szinten is számos lehetőséget tartogat. Nem beszélve arról, hogy programozóként a távmunka is opció, ami a kisgyermekes anyák esetében – hasonlóan a részmunkaidőhöz - nagyban megkönnyíti a munka és a családi élet összeegyeztetését. Viola az anyukák szempontjából ezt a rugalmasságot tartja a programozói szakma fő előnyének. "A kódolást sokan meg tudják tanulni, még azok is, akik elsőre azt gondolják, hogy ez nagyon távol áll tőlük. Csak gyakorlás és akarat kérdése az egész. Én ma is biztosan újrakezdeném, és ha valaki éppen ilyen karrierváltáson gondolkodik, én csak biztatni tudom" - tette hozzá. 

A jövőben újabb anyukák válhatnak programozóvá a Green Foxban, hiszen szeptembertől elindul az Academy4MoMs második évfolyama! Részletek és jelentkezés itt.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?