Published on:
24.11.2021

Így látja a Back-end fejlesztők világát a dietetikusból lett programozó

Publikálva:
2021.11.24.

Szántó Diána dietetikusként néhány év munka után új kihívásokra és nagyobb megbecsülésre vágyott. 2020 novemberében elkezdte a Green Fox junior programozó képzését, és ma már Back-end fejlesztőként dolgozik egy multinál. Kinek ajánlaná ezt a területet? Hogyan telik egy munkanapja, és milyen skillekre van szüksége? Ismerd meg a Back-end fejlesztés világát Dia szemén keresztül!

Hol dolgoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

Eredetileg dietetikus vagyok. Három évig dolgoztam ezen a területen az egészségügyben, de nem láttam fejlődési lehetőséget, és megbecsülve sem igazán éreztem magam. A programozást több ismerősöm ajánlotta nekem pont azért, mert tele van lehetőségekkel és kihívásokkal. Elkezdtem utánanézni a bootcampeknek, és a Green Fox tűnt a legszimpatikusabbnak. Nem sokkal később, 2020 novemberében el is kezdtem a junior programozó képzést.

Milyen volt a képzés? Mi tetszett a legjobban, és mi jelentette a legnagyobb kihívást?

Intenzív időszak volt, de összességében pozitív élmény. Egyrészt szuper közösség jött össze, másrészt folyamatosan értek kisebb-nagyobb sikerélmények, amelyek motiváltak és vittek előre. A legnagyobb kihívást a feszített tempó jelentette: minden nap reggel 9-től este 6-ig bent voltunk a suliban, este pedig még készülni kellett a következő napra. 

Milyen technológiát tanultál a Green Foxnál?

Java programnyelvet és Back-end fejlesztést. A projektfázisban a Front-endbe is kaptam egy kis betekintést, de kezdettől inkább a Back-end érdekelt.

Mi alapján választottad a Back-endet, és milyen típusú embereknek ajánlanád?

Szinte csak Back-end fejlesztőket ismertem, talán ezért keltette fel az érdeklődésemet, de ez jobban is passzol hozzám. Szerintem azoknak való, akik kevésbé vizuális beállítottságúak, és akiket vonz a sokak által száraznak tartott algoritmikus gondolkodás. A Back-end elsősorban arról szól, hogy működjön a weboldal vagy az applikáció, míg a Front-end a felhasználói felület megjelenésével kapcsolatos. Felhasználóként csak a Front-endet látjuk, míg a Back-endet nem látjuk, hanem tapasztaljuk. Ez az „agy” a háttérben, ami előállítja nekünk az információkat. 

Milyen volt az álláskeresés a képzés elvégzése után?

Körülbelül 6-8 hétbe telt, hogy állást találjak. Egy IT-profilú multihoz csatlakoztam Back-end fejlesztőként július közepén, de már 2-3 héttel előtte visszajeleztek, hogy felvesznek. Stresszes volt az álláskeresés, de azt hiszem, hogy ez mindig stresszes. Folyamatosan voltak állásinterjúk, és a Green Fox is támogatott minket az elhelyezkedésben, szóval azért végig bizakodtam, hogy lesz munkám.

Hogy néz ki most egy munkanapod? 

Jelenleg egy automatizációs projekten dolgozom egy 9-10 fős csapattal, amiben a vezetőkön kívül van például architect, üzleti elemző és Front-end fejlesztő is. Minden napot meetinggel indítunk, ahol átbeszéljük az előző napot és az aznapi terveket. Ezek az úgynevezett standupok, amelyek a szoftverfejlesztés területén elterjedt Scrum agilis módszertan részét képezik. Napközben nagyrészt önállóan dolgozom, de ha elakadok, kapok segítséget a kollégáimtól. Előfordul, hogy bekapcsolódom még egy-egy megbeszélésbe – például egyeztetésekbe az ügyféllel –, de ezeken egyelőre főleg megfigyelőként veszek részt. 

Milyen készségekre van szükséged a napi munkához?

Az a tapasztalatom, hogy egyáltalán nem állja meg a helyét a sztereotípia, miszerint a programozó ül egy sötét szobában, és egész nap nem szól senkihez, ezért a kommunikációs készségek kiemelten fontosak. Előadásokat is kell tartanunk időnként, de a Green Foxnál szerencsére erre is felkészítettek minket. Az angol nyelvtudás is nélkülözhetetlen, hiszen nemzetközi ügyfelekkel dolgozunk. Szükség van kreativitásra és kitartásra is, mert általában nemcsak az a kérdés, hogy milyen technológiával oldunk meg egy problémát, hanem ezen belül is meg kell találni a legjobb megoldást. 

Otthonról dolgozol, vagy bejársz az irodába?

Hivatalosan 4 napot otthonról, 1 napot az irodából dolgozunk, de most minden napot home office-ban töltünk, ami nemcsak a járványhelyzet miatt előnyös, hanem praktikus is olyan szempontból, hogy a csapatunkban van pécsi és debreceni és még török kolléga is, az ügyfelünk pedig egy szlovák vállalat, vagyis, ha bent ülnénk az irodában, ugyanígy online tartanánk a kapcsolatot.

Jó döntésnek tartod, hogy váltottál?

Határozottan. Bizonyos szempontból fejest ugrottam a mélyvízbe, de most sokkal hasznosabbnak érzem magam, mint korábban. Még az elején vagyok, de úgy gondolom, hogy a képzés óta is sokat fejlődtem. Jó érzés, hogy minden nap haladok előre.

Te is karrierváltáson gondolkozol? Megtetszett a back-end fejlesztés, vagy más területet választanál a programozáson belül?

Építs Te is IT karriert velünk, jelentkezz junior programozó képzésünkre!


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?