Published on:
10.8.2022

Ladies’ Coding Night - “Teljesen rendben van valamit nem tudni”

Publikálva:
2022.08.10.

A Green Foxnál mindig is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy segítsünk a nőknek a karrierváltásban, és jövőbiztos tudást szerezni. Ennek jegyében évente megrendezzük a kifejezetten hölgyeknek szóló, ingyenes eseményünket, a Ladies' Coding Nightot, ahol a résztvevők nemcsak a kódolásban próbálhatják ki magukat, hanem első kézből inspirálódhatnak programozónők személyes történeteiből. Milyen témákat jártunk körbe az idei eseményen? Milyen nőként elindulni az IT területen? Olvassátok el cikkünket, és ismerjétek meg előadóink személyes tapasztalatait!

Az IT szektor rendkívül dinamikusan fejlődő terület, ahol számos új pozíció nyílik, és hosszú távon is remek karrierlehetőségekkel kecsegtet. Ennek ellenére még mindig kevés a női fejlesztő: az Eurostat adatai szerint Magyarországon mindössze 10% körüli a női IT-alkalmazottak aránya. Ráadásul a tech szférában is egyre inkább felértékelődnek a soft skillek, mint a kommunikációs készség, problémamegoldás vagy a csapatmunka, amiben  pedig a nők jellemzően erősek.

A Green Foxnál a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy segítsünk a nőknek felkészülni a digitalizáció kihívásaira, elsajátítani az informatika alapjait, és jövőbiztos tudást szerezni egy új karrier megkezdéséhez. Ennek jegyében évente megrendezzük a kifejezetten hölgyeknek szóló Ladies’ Coding Nightot, ahol a résztvevők nemcsak a kódolásban próbálhatják ki magukat, hanem első kézből inspirálódhatnak programozónők személyes történeteiből.

Kerekasztal beszélgetés

Az idei kerekasztal-beszélgetésen olyan érzése volt az embernek, mintha ezeréves barátnők ülnének össze egy jó beszélgetésre egy pohár bor, finom fánkok társaságában. Az előadások és workshopok között pezsgett a terem, megjött a bátorság a kérdésekhez is, érezni lehetett a szűnni nem akaró érdeklődést a lányok személyes tapasztalatai, karrierútjai iránt.

Nem számít a háttér

A beszélgetésben 5 hölgy vett részt, akik bár mind más háttérrel érkeztek az IT-ba, mindannyian megtalálták számításaikat új szakmájukban. Boginak a koronavírus járvány miatt lényegében megszűnt nyelvtanári munkája, így gyorsan döntést kellett hoznia. Mindenképpen olyan szakmát szeretett volna, ahol nemcsak anyagilag érezheti magát biztonságban, de időtálló tudást is szerezhet, így talált rá a programozásra. Mostanában egyre bátrabban kacsintgat a digitális nomád életmód felé, nagy érték számára, hogy új szakmája ezt is lehetővé teszi.
Margó az újságírásban töltött hosszú évek után ábrándult ki szakmájából, és egy korábbi Ladies’ Coding Night után tette le voksát a programozás mellett. Ma már Front-end fejlesztő, bár kisgyermeke érkezése miatt tartott egy kis szünetet, nemrég visszatért a munkába.
Dia dietetikusként döntött úgy, hogy új kihívásokra vágyik, és informatikus barátai buzdítására kezdte eleinte önállóan képezni magát a programozásban, majd pár hónap múlva jelentkezett a Green Foxhoz, ma pedig Back-end fejlesztőként dolgozik egy kisebb magyar cégnél.
Fanni közgazdász pályáról váltott IT-ra, majd Data Engineerként találta meg számításait az Aliznál.
Nóri már tudatosan ebbe az irányba indult, egyetemen sajátította el a szakma alapjait, ma pedig Full-stack fejlesztőként vezető beosztásban dolgozik a Sprintformnál, és emellett a Fejlesztőlány nevű blog elindítója, szerkesztője.

Minden kezdet nehéz

A karrierváltás során a Green Foxnál végző Bogi, Dia és Margó is nagyon sok kétellyel küzdött, egyáltalán nem voltak biztosak önmagukban, és abban, hogy képesek lesznek ennyire más háttérrel sikeresen elsajátítani a programozást. Bogi a képzés elején nagyon sokat gondolkodott azon, hogy feladja, mert úgy érezte mindenki jobb nála. Margó is hasonló cipőben járt, és hogy ezen átlendüljön, nagyon sokat beszélgetett a mentoraival és pszichológusokkal, akik a Green Foxnál segítik a hallgatók karrierváltását. Visszatekintve mindhárman nagyon hálásak a pszichológusoknak, mert nagy szükségük volt a lelki támogatásra és visszacsatolásra a haladásukkal kapcsolatban. 

Fanni is hasonlóan élte meg a saját karrierváltását: “Ha az ember valami teljesen újba vágja a fejszéjét, biztos lesz olyan pont, amikor fel akarja adni, mert ha távol áll a komfortzónádtól, és nincs meg hozzá az alaptudásod, akkor nagyon nehéz. Épp ezért nagyon különleges érzés, amikor sikerül” – mondta Fanni.

Megnyugtatásként a Green Foxnál végzett lányok hozzátették, hogy az évfolyamukon egy ember kivételével mindenki sikeresen elvégezte a képzést, ráadásul Margónak három nap alatt sikerült elhelyezkednie a sikeres vizsgát követően. A képzésre visszaemlékezve pedig azt mondták, hogy hamar jó kapcsolat alakult ki a hallgatók között, sokat segítettek egymásnak a haladásban, és utána is kapcsolatban maradtak egymással. A Green Fox nemcsak új szakmát, de közösséget is adott nekik.

Ladies' Coding Night workshop

Melyik programnyelvvel érdemes kezdeni?

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy nincs egy univerzális nyelv, ami mindenkinek elsőre beválik. Azzal érdemes kezdeni, ami elsőként felkelti az érdeklődésünket. Akik kicsit tudatosabban választanának, azoknak érdemes végiggondolni az érdeklődési körüket: ha például valaki szeret vizualizálni dolgokat, akkor a Front-end, ha viszont az adatbázisok izgatják a fantáziáját, akkor a Data engineer terület lehet a jó választás. Azt is kiemelték, hogy a későbbi pályát nem feltétlen határozza meg az elsőként elsajátított technológia: “Ha egyet megtanul az ember, a második már könnyebb, mert a logika nagyjából ugyanaz mögötte” - mondta Bogi. “Nincsen kőbe vésve, hogy azon a területen maradjunk, amivel kezdtünk, el lehet sajátítani egy másik nyelvet és továbbhaladni az úton” - egészítette ki Margó.

Nóri kicsit más oldalról közelítette meg a kérdést, szerinte az angol nyelvnek kell lennie az elsőnek: “Az angol nyelvvel érdemes kezdeni, mert anélkül nem lehet fejlesztő az ember, hiszen a tartalmak is angolul érhetők el. Nem érdemes arra várni, hogy valaki majd lefordítja, mert így gyorsan elavulhat  a tudásunk.

Karrierváltók az IT-ban

************************

Felmérések szerint a karrierváltók zöme leginkább a hosszú távú, biztos karrierlehetőség miatt vált IT területre. A Ladies’ Coding Night közönsége is hasonlóan látja: az esemény előtti felmérésben részt vevők közül a legtöbben, 38,6% is elsősorban ezért váltana IT területre.

************************

Nóri tapasztalata szerint sok a karrierváltó a szakmában, de fontos megjegyezni, hogy nem az számít, milyen háttérrel rendelkezik egy jelentkező. Inkább az a fontos, hogy mennyire szorgalmas, agilis, ugyanis ezen a területen folyamatosan fejlődni kell, új dolgokat megérteni és elsajátítani, hiszen időről-időre megjelennek frissítések, újítások, és gyorsan fejlődik a technológia. “Mindegy, hogy karriert váltasz-e, nem leszel lemaradva a régi motorosokhoz képest. Nőként érezhetjük úgy, hogy jobban kell bizonyítanunk, de teljesen rendben van valamit nem tudni” - fűzte hozzá Nóri. Az ő kivételével az  előadók sem gondolták volna magukról, hogy az IT-ban kötnek majd ki, de mindannyian megtalálták a helyüket a programozásban.

Dia, Fanni, Ildi és Bogi a kerekasztal beszélgetésen

Létezik diszkrimináció az IT-ban?

***********************

Bár a szakmában túlsúlyban vannak a férfiak, nőként sem kell tartani a területtől. A Ladies’ Coding Night felmérésében részt vevők  többsége úgy véli, hogy a cégek inkább nyitottak arra, hogy női fejlesztőket foglalkoztassanak, és szerintük a női jelentkezők mérsékelten indulnak egyenlő esélyekkel a pozíciókért.

***********************

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a szakma ugyan el van tolódva a férfiak irányába, sehol nem érte őket negatív megkülönböztetés, sőt, inkább pozitív diszkriminációban részesültek. Ma már tárt karokkal várja az IT szektor a hölgyeket, sok cég igyekszik kifejezetten nőket megszólítani. Egyre több tanulmány világít rá, hogy a vegyes csapatok nemcsak hatékonyabban működnek, de a munkahelyi légkörre is pozitív hatással van, ha a nemek aránya kiegyensúlyozottabb. Ugyanakkor még valóban kevés nő helyezkedik el IT szakmákban, az előadók is jellemzően egyedül vagy csak néhányan vannak nőként a csapatukban. Dia kihangsúlyozta, hogy tapasztalata alapján leginkább a tudás és fejlődés iránti vágy számít ezen a területen, a férfi kollégák pedig kifejezetten segítőkészek a napi munka során. Margó azt is hozzátette, hogy nemcsak a napi feladatok beosztása egyenrangú, de a fizetési szintben sem tapasztal különbséget. Nóri vezetőként is azt tapasztalja, hogy a neme nem befolyásolja a szakmai megítélését, új csapattagok felvételekor ő maga sem a jelölt neme, hanem a tudása alapján dönt.

Mennyire stresszes?

Az előadók szerint ugyan vannak stresszes időszakok, de jellemzően kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat korábbi szakmájukhoz képest. A nehezebb időszakok között  a fejlesztésben jellemző sprint időszakokat, a projektzárást említették, és azt, amikor kijön egy új fejlesztés, amit meg kell tanulni használni.

Ugyanakkor IT területen  jellemzően nagyon támogatják az otthoni munkavégzést és a részmunkaidős foglalkoztatást. Emiatt a rugalmasság miatt kisgyermekes anyukáknak is kifejezetten jó karrierválasztás lehet: Margó például kisgyermeke születése óta jelenleg 4 órában dolgozik, a munkáltatója tárt karokkal várta vissza. Bogi pedig ennek a rugalmasságnak köszönhetően táv-dolgozhatott pár hónapot Isztambulból, és már tervezi következő körutazását a Balkánra és Azerbajdzsán környékére, a cége teljes mértékben támogatja ebben. Ezen felül mindannyian kiemelték, hogy nagyfokú szabadságot élveznek napi munkájukban, a határidők figyelembevételével maguknak oszthatják be, mikor végzik el feladataikat.

Juniorként az első munkahelyen helyt kell állni, de nagyon támogatók a kollégák. “Ha junior vagy, egyértelmű, hogy hibázni fogsz, és nem is elvárás, hogy ne kövess el hibákat, hiszen ezzel tanulsz. Nem kell azon izgulni, hogy valamit elrontasz, ez normális” - mondta Nóri.

Kedvet kaptál?

Várunk Junior programozó képzésünkön, ahol néhány hónap alatt, vagy akár munka mellett is programozóvá válhatsz.

Moderátor: Nagy Ildi, Brain Bar Agenda managere

Résztvevők:

Bolyki Fanni

Dér Leonóra

Kovács Margó

Nagy Boglárka

Szántó Dia

Szeretnél egy olyan IT tudást szerezni, ami nagyon keresett és anyagilag is megbecsülik a cégek itthon és külföldön egyaránt? Jelentkezz junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?