Published on:
16.2.2022

Programozói karrierre vágysz? 5 ütős érv a Java mellett

Publikálva:
2022.02.16.

Ugyan ki akarná vesztegetni az idejét, ha végre úgy dönt, belevág a programozásba és elindul a karrierváltás rögös útján?! Egy teljesen új terület megismerése és egy új szakma készségszintű elsajátítása rengeteg időt és energiát emészt fel. Nincs ez másképp a programozással sem, ezért érdemes körültekintően programozási nyelvet választani, hogy olyan tudásra tegyél szert, amivel tényleg új karrierbe kezdhetsz.

Ez igazán jól hangzik elméletben, de az IT az egyik leggyorsabban változó, folyamatosan  fejlődő terület. Melyiket érdemes most, 2022-ben megtanulni a több száz programozási nyelv közül? Van néhány nyomós indokunk, amiért szerintünk a Java az egyik biztos befutó!

A Java minden évben előkelő helyen szerepel a legnépszerűbb programozási nyelvek rangsorában. Bár vannak, akik szerint lassan veszít a népszerűségéből, jelenleg is nagyjából 8 millió Java fejlesztő dolgozik világszerte, ami jól mutatja, milyen nagy a kereslet az ilyen szakemberek iránt.

De lássuk, milyen előnyökkel jár, amik miatt érdemes elsajátítanod! 

1. A Java mindenre (is) képes

Nem véletlen hogy több mint egy évtizede az egyik legnépszerűbb és legelismertebb nyelv világszerte. Sokoldalúságának köszönhetően szinten minden területen használható, legyen szó asztali vagy webes alkalmazásokról, szerveroldali megoldásokról, mobilos fejlesztésekről. Ráadásul operációs rendszer és platformfüggetlen, így akárhol, akármikor futtatható. 

Ha ez még nem lenne elég meggyőző, a felhőalapú számítástechnika világában olyan vezető szolgáltatók is támogatják a Java használatát az alkalmazások fejlesztésében, mint az Amazon, a Google vagy a Microsoft.

2. Könnyen tanulható

A legtöbbünknek nem egyszerű megtanulni egy programozási nyelvet, sőt. Nem kevés türelem, kitartás és jó logikai érzék kell hozzá. Jó hír, hogy a Java egyszerű nyelvnek számít, és népszerűségének köszönhetően rengeteg anyag érhető el az interneten, ami segít, ha elakadnál a tanulás során. Ha pedig már tapasztalt fejlesztő vagy más objektumorientált nyelveken, akkor még hamarabb meg fogod érteni magát a Javát, hiszen részletes és intuitív API-t kínál, nagyon jó minőségű dokumentációval.

3. Széles körben használt a vállalatok körében

A fejlesztés világában számos módszert alkalmaznak a programozási nyelvek népszerűségének mérésére. Az egyik legelterjedtebb a TIOBE index: a rangsort havonta frissítik a világszerte képzett mérnökök, tanfolyamok és állások száma alapján. 2021 májusában a Java a harmadik helyen szerepel a listán. Érdemes végezni egy kis kutatást a népszerű állásközvetítő portálok valamelyikén, meglepően sok nyitott Java fejlesztői állást fogsz találni, olyan nemzetközileg elismert nagyvállalatoknál is, mint a Morgan Stanley, ahol az informatikai álláslehetőségek közel harmada ehhez a programozási nyelvhez köthető.


4. A népszerűség egyik fontos oka: ingyenes

A Java egy általános célú, objektumorientált, nyílt forráskódú programozási nyelv, így minden, a fejlesztéshez és futtatásához szükséges program, illetve eszköz teljesen ingyen van. Természetesen ez nemcsak a programozóknak, de a vállalatoknak is rendkívül fontos szempont, így aztán a nagyvállalatoktól a startupokig rengeteg cégnél keresnek Java fejlesztőket, ami kifejezetten előnyös, ha még nem tudod, milyen típusú vállalatnál szeretnél elhelyezkedni.


5. Gyorsan fejlődő nyelv

A Java nyelvet még a 90-es évek elején kezdte el fejleszteni a Sun Microsystems és egészen 2009-ig az ő tulajdonukban állt. Ennek az időszaknak a vége felé igencsak lelassult a Java fejlődése és a következő évek sem alakultak jól, miután az Oracle átvette a stafétát. Így történhetett meg, hogy a Java 6. és 9. verziója között 11 év telt el. A Java 9 után viszont az Oracle úgy döntött, hogy új életciklust alkalmaz, ami 6 havonta garantálja a Java jelentős új verzióját, ez ismét nagy fellendülést eredményezett. 

2022 áprilisában ösztöndíjas programozóképzést indítunk a Morgan Stanley támogatásával. A Java Academy névre keresztelt kezdeményezés célja, hogy olyan érdeklődőknek nyújtson jövőbiztos képzési- és karrierlehetőséget, akik a meglévő programozó tudásukat szeretnék továbbfejleszteni gyakorlati ismeretekkel, elősegítve őket a kiemelkedő teljesítmény elérésében.


Ha szívesen elmélyítenéd tudásod ezen a területen, most megteheted nálunk a Java Academy képzés keretein belül a Morgan Stanley támogatásával. Részletek és jelentkezés itt.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?