Published on:
17.7.2023

Ilyen érzés, amikor nem csak a magánéletben, de szakmailag is a helyünkre kerülünk

Publikálva:
2023.07.17.

Májusban ismét elindult a Hello IT! for Women, ami egy kifejezetten nőknek szóló, ingyenes IT-kurzus a Green Fox közreműködésével. Idén már két kurzus közül választhattak a jelentkezők, és Csehországban is elindítottuk a programot. Habár a résztvevőknek augusztus végéig kell befejezni a 150+ órás programot, van olyan elszánt hallgatónk, aki máris a végére ért. Mi volt a titka? Milyen céllal vágott bele a programba? Erről mesél most nekünk!

Mesélj pár szót magadról! Ki vagy te? :) 

Csere Viktória vagyok, és idén leszek 33 éves. Néhány hónapja költöztem a szülővárosomból Budapestre, és éppen az esküvőnket tervezgetjük a párommal. 😊 A magánéletemben nagyon nyüzsgő, kreatív személyiség vagyok, állandóan tanulok valami újat. Most éppen az ukulele a nagy szenvedélyem, de imádok festegetni és rengeteget vagyok a szabadban, ha épp nem egy újabb online képzést csinálok. Az egyetemen igazgatásszervezést tanultam, de végül HR területen helyezkedtem el, így nem volt idegen számomra az újratervezés. A Hello IT! for Women programnak hála sikerült az IT-ban elhelyezkednem és most azt érzem, végre nem csak a magánéletemben, de szakmailag is a helyemen vagyok.

Milyen területen dolgozol jelenleg, mivel foglalkoztál a képzés előtt? 

Az elmúlt 5 évben HR területen dolgoztam. Ugyan szerettem az embereknek segíteni, de alapvetően mindig éreztem, hogy nem vagyok a helyemen. Nagyon szeretek új dolgokat tanulni, fejleszteni magamat, de sosem kerültem a HR-en belül olyan pozícióba, ahol erre lehetőségem lett volna.

Hosszú ideje gondolkodtam már a karrierváltáson, és végül a Hello IT! for Women program hozta meg nekem ehhez a bátorságot és főleg a kedvet, mivel rájöttem, hogy az IT az a gyorsan és folyamatosan fejlődő iparág, ahol tényleg lehetőség van igazi szakmai fejlődésre. Most vette csak igazán kezdetét az élethosszig tartó tanulás nálam. 😊 

A programnak hála sikerült egy szoftverfejlesztő cégnél elhelyezkednem IT Support kollégaként. Nagyon befogadó, támogató a csapat. Szakmailag minden segítséget (és persze türelmet) megkapok tőlük, ami a betanulásomhoz szükséges. Egyik munkahelyemen sem éreztem magam ennyire jól, mint itt.

Milyen céllal vágtál bele a Hello IT! for Women programba? 

Korábban már elvégeztem a Green Fox Academy-nél a #MyFirstApp Coding Camp online kurzust, ami annyira megtetszett, hogy elhatároztam, a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni. Viszont nem nagyon tudtam a kurzus végén, hogy merre tovább.

Végül pár hónappal később megismerkedtem a párommal, aki fejlesztőként dolgozik és imádja, amit csinál. Nagyon irigyeltem, hogy kreatív munkát végez, amit szeret is. Ő biztatott, hogy nekem is váltanom kéne, de aggódtam, a sok “mi lesz, ha” miatt.

Végül a sors úgy hozta, hogy vidékről el kellett költözzek Budapestre, munkám viszont még nem volt, így újra napirendre került a karrierváltás gondolata. A párommal elkezdtük nézegetni a képzéseket és pont akkor jött egy green foxos hírlevél a Hello IT! for Women programról. Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy felvételt nyertem az IT Support kurzusra.

Mi volt a stratégiád, hogyan tudtad ennyire gyorsan elvégezni a programot? 

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mivel épp nem volt munkám, 100%-ban a kurzusra tudtam koncentrálni. Felkeltem és az egész napot tanulásra fordítottam, mint az egyetemen a vizsgák előtt. A modulok között azért hagytam 2-3 pihenőnapot, hogy leülepedjen a tananyag.

Mi volt a legnagyobb kihívás a programban? 

A legnagyobb kihívás számomra az volt, hogy higgyek magamban, mert semmi IT tapasztalattal nem rendelkeztem. Az angolom nagyon jó, de teljesen más a szakmai szöveg, főleg úgy, hogy magyarul sem mondott sokkal többet jó néhány fogalom, és voltak egészen nehéz témák is. Amennyire az első modul fellelkesített, a második modul majdnem elrettentett az egész szakmától. Sok mindent nem értettem és nagyon elbizonytalanodtam egy-egy nehezebb témánál. Úgy éreztem, hogy talán ez mégsem nekem való, de aztán szerencsére tovább csináltam és végül összeállt a kép.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik még nem jutottak a program végére? 

Lassan szerintem a többiek is befejezik, de a nehezén mindenképpen túl vannak. Legalábbis a hálózatok témakör után a vége már gyerekjáték :D A tanácsom inkább az álláskeresés időszakára vonatkozik: Ott is legyenek majd nagyon kitartóak, mert megéri.

Mik a terveid a jövőre nézve, hogyan kívánod hasznosítani a programban tanultakat? 

Jelenleg nagyon boldog vagyok, hogy kaptam egy lehetőséget és sikerült elhelyezkednem IT Support állásban, de a programozással kapcsolatos terveimet sem adtam fel. Az IT Support kurzus alatt viszont rájöttem, hogy az operációs rendszerek, illetve a kiberbiztonság is nagyon érdekel. Az biztos, hogy az IT-ban a lehetőségek tárháza végtelen. Nem tudom még, hogy merre visz az utam, de a tanulást mindenképpen folytatom. A program nagyon jó alapokat adott, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. :)

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?