Published on:
5.1.2022

Niki és a low-coding: véletlen találkozásból izgalmas külföldi karrier

Publikálva:
2022.01.05.

Világszerte egyre népszerűbbek a low-code platformok, és a területhez értő szakemberek iránt is gyorsan nő a kereslet. Tarjáni-Dobos Nikolett dietetikusból lett szoftverfejlesztő, és lassan 2 éve low-code programozóként dolgozik Németországban. Álláskeresőként hallott először a területről, és ma már szerencsésnek érzi magát, hogy ezzel foglalkozhat. De mit csinál egy low-code fejlesztő, és hogyan telik egy munkanapja? Nikit ezekről, és a low-codinggal kapcsolatos tévhitekről kérdeztük.

Hogyan találkoztál a low-code fejlesztéssel? 

Eredeti végzettségem szerint dietetikus vagyok, a Green Foxnál pedig C# programozást tanultam. A képzés után egy autóipari cégnél helyezkedtem el, ahol szintén C#-ban fejlesztettem. Alig egy évvel később a férjemmel úgy döntöttünk, hogy szeretnénk kiköltözni Németországba. Itt is a C# programnyelvvel szerettem volna dolgozni, de mivel nem beszéltem jól németül, viszonylag szűkek voltak a lehetőségeim. Álláskeresőként találkoztam először a low-code programozással, és végül ilyen pozícióba vettek fel egy informatikai vállalathoz, amely élelmiszeripari láncokkal dolgozik. Mindez lassan 2 éve történt. A low-code fejlesztést már a cégen belül tanultam meg, és utólag kifejezetten örülök, hogy így alakult, mert nagyon tetszik.

Mesélnél arról, hogy mi a low-code programozás?

Platform alapú fejlesztést jelent, azaz nem nulláról, hanem egy platform előre legyártott moduljait használva építünk webalkalmazásokat.

Ez nekünk, fejlesztőknek lehetőséget ad arra, hogy a repetitívebb feladatok helyett a kreatív alkotómunkára szánjunk több időt. Az azonban tévedés, hogy alig vagy egyáltalán nem kell programozni. 

Miben különbözik leginkább a low-code irány a hagyományos pro-code területektől?

Szerintem abban, hogy rövidebb idő alatt lehet látványos eredményeket elérni. A low-code platformoknál a vizuális szerkesztő felület és az adatbázis létrehozásánál használt felület leegyszerűsítik a hagyományos fejlesztés egyes munkafolyamatait. Jelentősen csökken például az egyedi front-end fejlesztéssel töltött idő, ilyen értelemben a low-code fejlesztés hatékonyabb. Egyébként ezért is tér át erre rengeteg cég.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Nagyon változatos és kreatív. Eleinte tartottam attól, hogy a platform alapú fejlesztésnél lesznek bizonyos korlátok, de tévedtem. Bármilyen összetett problémát meg lehet oldani. 

Milyen projekteken dolgozol most?

Jelenleg három projekten dolgozom. Egy kisebb projekten önállóan foglalkozom egy egyszerűbb applikáció fejlesztésével. Ennek a lényege leegyszerűsítve az, hogy a felhasználóknak lehetőségük van CSV-fájlokat feltölteni, amikből különböző követelmények alapján egy strukturált HTML oldalt kell generálni. Tartozik hozzá egy verziókövető rendszer is, illetve egy külön admin felület, ahol az adminok különböző beállításokat tudnak megadni. Van egy nagyobb projekt: egy nagyobb felhasználói bázissal rendelkező, „effort követő” weboldal, amin a userek meg tudják adni, hogy napi hány órát töltöttek egy-egy projekttel, a menedzsereik pedig vissza tudják követni, hogy mennyi erőforrást könyveltek az egyes projektekre maghatározott időszakban, tehát itt már többféle user role van, hozzárendelt funkciókkal. A legnagyobb projekt pedig - ami sokkal inkább egy folyamat – arról szól, hogy az eddig használt OutSystems platformról átváltunk a Mendix nevű platformra. Ennek az előkészítése, valamint az alapfunkciók implementálása zajlik most. 

Hogyan telik egy munkanapod, általában mennyit kódolsz?

A délelőttök projekt-specifikus napi standupokkal indulnak, és a platformváltás kapcsán is tartunk ilyet. Néha délután is van egy-egy megbeszélés, ha plusz egyeztetésre van szükség az egyik projekt kapcsán, illetve heti projektmeetingeket is tartunk. A nap további része többnyire kódírással telik: ez valamikor az idő 20%, máskor 80-90%-a, szóval nagyon változó. Olyan nap viszont nincs, amikor egyáltalán nem kell kódot írnom.

Mi az eredménye a munkádnak? Miért felelsz low-code fejlesztőként?

Csapatként dolgozunk együtt egy-egy weboldalon vagy applikáción, ezen belül én a fejlesztésért és a minőségbiztosításért felelek.  

Szerinted mi az alapja a low-code fejlesztéssel kapcsolatos tévhiteknek? Sokan azt gondolják például, hogy kódolni sem kell tudni hozzá.

Ha összevetem az általam tanult C# fejlesztéssel, akkor látom, hogy a low-code fejlesztés azért valamivel egyszerűbb, de ezt is meg kell tanulni. Talán a vizuális ábrázolás miatt is könnyebbnek tűnhet, hiszen jól követhető, hogy mi történik az adott flowban, de ez csalóka, mert azt, ami a vizuális ábrázolás mögött van, ugyanúgy le kell kódolni és implementálni kell. Főleg az elején tűnhet könnyűnek a low-coding, de itt is el lehet érni ugyanazt a logikai komplexitást, mint a high code-dal. 

Milyen skillekre van szükség low-code fejlesztőként, és kinek ajánlanád ezt a területet?

A low-code fejlesztésnél is szükség van analitikai készségekre, de az üzleti problémák megoldása és a kreatív csapatmunka is a munka része.

Azoknak ajánlanám, akik szeretik a látványos eredményeket, illetve az egész fejlesztési folyamatot szeretnék végigkövetni. Akár olyan tapasztaltabb fejlesztőknek is érdemes kipróbálni, akik szeretnének elkanyarodni a high code-tól, mert új kihívásokra vágynak. Az biztos, hogy mivel egyre nagyobb a kereslet a low-code fejlesztők iránt, ezzel el lehet helyezkedni az IT-iparágban.


Építs Te is IT karriert velünk, jelentkezz junior programozó képzésünkre!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?