Published on:
13.2.2020

“Szerintem ez egy nagyon szép szakma”

Publikálva:
2020.02.13.

Ötödik évét tapossa a Green Fox, ez alkalomból az első és második évfolyamunk végzettjeivel, köztük Virág Lillával beszélgettünk programozásról, munkáról, na meg persze jó kis green foxos emlékekről.

Közel 5 éve egyike voltál annak a 21 főnek, akik mintegy úttörőként elsőnek vágtak bele itthon az akkor hatalmas újdonságnak számító szuperintenzív programozóképzésünkbe. Te milyen területről, és miért váltottál?

Pénzügy területen dolgoztam, a legutolsó munkahelyemen kontroller pozícióban. Azért szerettem volna  váltani, mert a folyamatosan visszatérő feladatok egy idő után már nem okoztak annyi kihívást, illetve hiányzott az, hogy valamit létrehozzak Excel táblákon kívül, hogy legyen kézzelfogható eredménye annak, amit csinálok. És akkor jött a fejlesztés, amiben ezt abszolút megtaláltam, hiszen itt tényleg pár sor kóddal tök zseniális dolgokat lehet létrehozni: működik, megjelenik a képernyőn, lehet kattingatni, pörög-forog, főleg ha front-endes jellegű a munka. Szerintem ez egy nagyon szép szakma.


Hogyan alakult a karriered a képzés után? Hova kerültél a Green Fox után, mik voltak a főbb mérföldkövek?

A képzés után egyből az Emarsyshoz kerültem, ahol abszolút megtaláltam a helyemet. Nagyon sokat segítettek az elején, hogy felvegyem a ritmust, és hogy minél többet tanuljak. Mindig találtam újabb kihívásokat, most már a harmadik csapatban vagyok a cégen belül. Nálunk Full-Stack fejlesztés folyik, de természetesen a különböző projekteken mindig kicsit más jelleggel oszlanak meg a front-endes és back-endes feladatok. Hozzám kicsit közelebb állnak a front-endes dolgok, mert valahogy jobban élvezem, amikor valami megjelenik a képernyőn. De dolgoztam egy back-endhez közelebb álló, jogosultság-kezelő projekten is, amiből szintén nagyon sokat tanultam.


Mi volt a legnagyobb sikerélményed az elmúlt 4 évben?

Jelenleg egy design systemet fejlesztő csapatban dolgozom, az elmúlt egy évben az volt a célunk, hogy teljesen új stílust adjunk az alkalmazásunknak. Folyamatosan együttműködtünk a UX designerekkel és a researcherekkel. Eszméletlenül élveztük, és a végeredménnyel is nagyon elégedettek vagyunk. Persze mindig van hova fejlődni, de egy ilyen pici csapattal  iszonyú jó érzés volt ezt végigvinni.


Neked már van rálátosod arra, hogyan tud jól működni egy karrierváltás. Ha valaki tanácsot kérne tőled a programozói pályával kapcsolatban, mit mondanál neki?

Első körben gondolja végig, hogy biztosan ezt szeretné-e, például próbáljon ki online programozós játékokat. Szerintem sokan esnek abba a hibába, hogy mivel most nagyon divatos programozónak lenni, mindenképp ezt szeretnék csinálni.

Érdemes azt is megtalálni, hogy melyik irány vonzza leginkább az embert. Engem a Front-end érdekelt jobban, így inkább arra fókuszáltam. Ezt azért tartom fontosnak, mert annyira széles a szakma, hogy egy idő után könnyen érezheted úgy, hogy minél többet tanulsz, annál kevesebbet tudsz. Ha viszonylag korán megtalálod a számodra megfelelő irányt, akkor már az elején sokkal több sikerélményben lehet részed.


Most, hogy már egy ideje aktívan dolgozol a szakmában, mit látsz, milyen skillekre van szüksége egy pályakezdőnek? Hogyan tud sikeres lenni?

Szerintem egy pályakezdő akkor lehet sikeres ezen a területen, ha képes jól és gyorsan tanulni, mert ez egy folyamatosan változó szakma. Ha az ember tud alkalmazkodni, kérdezni, logikusan gondolkodni, akkor nagyon sok akadályt leküzdhet. A Green Fox nekem nagyon sokat segített abban, hogy elfogadjam azt, hogy nem tudhatok  mindig mindent fejből, és hogy ebben a szakmában nagyon sokan így vannak ezzel. Hogy mindig merjek kérdezni, utánanézni dolgoknak.


Mi a kedvenc green foxos élményed?

Amikor az egyik pénteki demónk alkalmával teljesen elment a hangom. Emlékszem, hogy akkor már csapatokban dolgoztunk, és nekem is kellett volna prezentálnom, de már vagy 3-4 napja nem jött ki hang a torkomon. A csapattársaim nagyon jó fejek voltak, leírtam meg elsuttogtam nekik a részemet, ők meg elmondták helyettem. Ez egy nagyon emlékezetes és kedves élmény.


Milyen érzésekkel gondolsz vissza a Green Foxra?

Nekem ez egy nagyon fontos 4 hónap volt az életemből, és nagyon sok lehetőséget köszönhetek neki, úgyhogy mindig pozitívan gondolok vissza erre az időszakra.



A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?