Published on:
21.9.2022

ūüĆćK√ľlf√∂ld√∂n green foxosk√©nt - 3. r√©sz [Anglia]

Publik√°lva:
2022.09.21.

Milyen lehetŇĎs√©gek v√°rnak Angli√°ban egy magyar DevOps m√©rn√∂kre? Mire sz√°m√≠that kint egy programoz√≥ magyar bootcamp v√©gzetts√©ggel? ErrŇĎl mes√©lt nek√ľnk Samu, akinek a karrierv√°lt√°s 100%-ig bev√°ltotta a hozz√° fŇĪz√∂tt rem√©nyeket!

‚ÄúA Green Fox elŇĎtt pszichol√≥gi√°t tanultam Glasgow-ban, viszont sem az akad√©mikus, sem pedig a praktiz√°l√≥ pszichol√≥gus karriert nem l√°ttam magam elŇĎtt. EgyszerŇĪen nem k√©pzeltem magamat j√≥ fitnek ebben az ir√°nyban‚ÄĚ ‚Äď mes√©li Z√°dori Samu, volt green foxos hallgat√≥nk. Az egyetemi √©vek ut√°n itthon kipr√≥b√°lta mag√°t kutat√°si asszisztensk√©nt √©s piackutat√≥k√©nt is, de r√°j√∂tt, hogy nem tudja elk√©pzelni mag√°t ezeken a ter√ľleteken, ugyanakkor egy stabil karriert szeretne ki√©p√≠teni. √ćgy fogant meg benne az IT-ra v√°lt√°s gondolata, √©s v√©g√ľl 2019-ben jelentkezett a Green Fox szuperintenz√≠v junior programoz√≥ k√©pz√©s√©re, amit m√©g abban az √©vben el is v√©gzett Application Development szakir√°nyon. De l√°ssuk, hogy egy magyar bootcamp v√©gzetts√©ggel mennyire volt neh√©z k√ľlf√∂ld√∂n elhelyezkednie, √©s hogy mit tan√°csolna azoknak, akik hozz√° hasonl√≥an k√ľlf√∂ldi IT karrierben gondolkoznak.

"√ĀlomszerŇĪ volt a karrierutam"

Samu a k√©pz√©st k√∂vetŇĎen az Erste Bankn√°l helyezkedett el, majd az Epamn√°l, de v√©g√ľl Angli√°ban, Brightonban tal√°lta meg sz√°m√≠t√°sait egy startup c√©gn√©l. Ma m√°r Senior DevOps m√©rn√∂kk√©nt dolgozik, √©s napi munk√°ja mellett a csapat junior tagjait is mentor√°lja √©s architektur√°lis d√∂nt√©seket is hoz.

‚ÄúMivel nem egybŇĎl a k√©pz√©st k√∂vetŇĎen j√∂ttem Angli√°ba, √≠gy nem volt neh√©z munk√°t tal√°lni, igaz√°b√≥l √°lomszerŇĪ volt a karrierutam‚ÄĚ ‚Äď mes√©li Samu. A k√©pz√©s v√©g√©n a Green Fox √°ltal szervezett Hackatonon 2. helyez√©st √©rtek el csapatukkal, √©s ezzel felkeltett√©k az Erste Bank figyelm√©t, ahol fel is aj√°nlottak nekik junior DevOps √°ll√°st. Nagyon sz√©lesk√∂rŇĪ feladatokat kaptak m√°r a kezdetektŇĎl, √≠gy nagyon sokat fejlŇĎdtek ebben a poz√≠ci√≥ban. ‚ÄúEz√©rt, amikor az Epamhoz v√°ltottam, nagyon szimpatikus volt nekik, hogy annak ellen√©re, hogy viszonylag r√∂vid a karrierem, m√°r ilyen tapasztalattal rendelkezem. Igaz√°b√≥l ugyanez j√°tsz√≥dott le az angol c√©gn√©l (Opensignal), mert azt l√°tt√°k, hogy hi√°ba vagyok r√∂vid ideje a p√°ly√°n, olyan tapasztalataim vannak, amik nem tipikusak, ez√©rt boldogok voltak, hogy felvehettek engem.‚ÄĚ

Mennyire nehéz munkát találni Angliában magyar bootcamp végzettséggel?

Samu eddigi tapasztalatai alapj√°n √ļgy v√©li, hogy juniork√©nt az elsŇĎ munkahelyet k√ľlf√∂ldi bootcamp v√©gzetts√©ggel neh√©z megszerezni Angli√°ban. ‚ÄúDe onnant√≥l, hogy mondjuk van 6 h√≥nap ‚Äď 1 √©v tapasztalat √©s egy bootcamp v√©gzetts√©g, k√ľlf√∂ld√∂n is nagyon k√∂nnyŇĪ elhelyezkedni‚ÄĚ ‚Äď mondja Samu, hozz√°t√©ve, hogy azt l√°tja ismerŇĎsei k√∂r√©ben, hogy a bootcamp ut√°n a legt√∂bben elŇĎsz√∂r itthon kezdtek el dolgozni, √©s 3-6 h√≥nap ut√°n mentek k√ľlf√∂ldre. √ögy l√°tszik, hogy a tapasztalat m√°shol is sokat nyom a latba, de hangs√ļlyozza, hogy sehol sem tal√°lkozott negat√≠v megk√ľl√∂nb√∂ztet√©ssel a bootcampes v√©gzetts√©ge miatt.

Aki itthon tud teljesíteni, az kint is

Samu v√©lem√©nye szerint k√©t kifejezetten fontos dolgon m√ļlhat, hogy az embernek sikeres lesz-e az √°ll√°sinterj√ļja a bootcamp ut√°n:

  • Magabiztoss√°g
  • V√°llalati kult√ļr√°ba/csapatba val√≥ beilleszked√©s.

Fontos, hogy az ember b√≠zzon a saj√°t tud√°s√°ban, amit megszerzett a k√©pz√©sen, mert az igenis j√≥ √©s hasznos√≠that√≥. Ezen fel√ľl fontos az adott v√°llalati kult√ļr√°ba val√≥ beilleszked√©s, hogy az ember nyitott legyen r√°, ha valami kicsit m√°s, mint a bootcampen. Az angliai √°ll√°sinterj√ļk nem t√©rnek el az itthoniakt√≥l: van, ahol a jelentkezŇĎk feladatot kapnak, amit egy technikai besz√©lget√©s k√∂vet, ahol l√©nyeg√©ben a feladat megold√°s√°t besz√©lik meg, de olyan is van, ahol nincsen feladat, csak szakmai besz√©lget√©s, valamint olyannal is tal√°lkozni, ahol live k√≥dolni kell. Ezzel felm√©rik, hogy a jelentkezŇĎ rendelkezik-e azzal a tud√°ssal, ami egy juniort√≥l elv√°rhat√≥, de semmi olyat nem k√©rdeznek, amire ne k√©sz√≠tene fel a Green Fox. ‚ÄúSzerintem nincs k√ľl√∂nbs√©g. Aki egy magyar √°ll√°sinterj√ļra fel tud k√©sz√ľlni, ugyan√ļgy fel tud k√©sz√ľlni a kintire is, azzal a k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy az interj√ļ nyelve nem magyar‚ÄĚ ‚Äď mondja Samu, hozz√°t√©ve, hogy ez ugyan√ļgy elmondhat√≥ mag√°r√≥l a munk√°r√≥l is, mert nincs minŇĎs√©gbeli k√ľl√∂nbs√©g a kinti IT szektor √©s a hazai k√∂z√∂tt. Teh√°t, aki Magyarorsz√°gon tud teljes√≠teni, az Angli√°ban is meg√°llja a hely√©t.

Azonban Angli√°ban nagyon sokat sz√°m√≠t a megfelelŇĎ szintŇĪ angol nyelvtud√°s. A kinti leteleped√©s √©s munkav√°llal√°s most m√°r v√≠zumk√∂teles folyamat, √≠gy a v√≠zum ig√©nyl√©se az elsŇĎ nyelvi szŇĪrŇĎ, amit teljes√≠tenie kell az embernek. Ehhez k√∂z√©p szintŇĪ angol nyelvtud√°sra van sz√ľks√©g, csak√ļgy, mint egy kinti IT √°ll√°s bet√∂lt√©s√©hez. Azonban Samu hangs√ļlyozza, hogy nem biztos abban, hogy a c√©ges t√°rsas√°gi √©letbe be tud illeszkedni valaki csak egy k√∂z√©p szintŇĪ angol nyelvtud√°ssal, illetve a munk√°ban is magasabb szintŇĪ nyelvtud√°sra lesz sz√ľks√©g az elŇĎrel√©p√©shez, √©s ahhoz, hogy valaki sikeres legyen.

Nem szabad megfeledkezni a t√°rsadalmi kih√≠v√°sokr√≥l sem, ha valaki k√ľlf√∂ldi √ļjrakezd√©sben gondolkozik, mert ezek n√©ha nagyobbak, mint a szakmai kih√≠v√°sok. Samunak ez m√°r nem az elsŇĎ k√ľlf√∂ldi √ļtja, mert 14 √©vesen Tanz√°ni√°ban √©lt 4 √©vet, majd Glasgow-ban szint√©n 4 √©vet az egyetem alatt, de tov√°bbra is √ļgy gondolja, hogy nagy erŇĎfesz√≠t√©st ig√©nyel Angli√°ban ki√©p√≠teni egy stabil h√°tteret, hogy legyenek bar√°tai az embernek, √©s ez√°ltal √ļgy tudja √©rezni mag√°t, mint otthon a csal√°dja √©s bar√°tai k√∂r√©ben. Ez√©rt is fontos a magabiztos angol nyelvtud√°s Angli√°ban, hiszen szem√©lyes kapcsolatok hi√°ny√°ban, hamar egyed√ľl fogja √©rezni mag√°t az ember.

Mit hoz a j√∂vŇĎ?

JelentŇĎs k√ľl√∂nbs√©g tapasztalhat√≥ a hazai √©s angliai IT b√©rsz√≠nvonal k√∂z√∂tt. Samut l√©nyeg√©ben ugyanarra a poz√≠ci√≥ra vett√©k fel kint, mint Magyarorsz√°gon, √©s elmond√°sa szerint Angli√°ban annyit tud sp√≥rolni, mint amit itthon keresett, √©s ez az √©letsz√≠nvonal szempontj√°b√≥l sokat sz√°m√≠t. Kint van lehetŇĎs√©ge f√©lretenni √©s lak√°sv√°s√°rl√°shoz tŇĎk√©t szerezni. Ennek ellen√©re √ļgy √©rzi, hogy a j√∂vŇĎben nem z√°rja ki a hazak√∂lt√∂z√©s lehetŇĎs√©g√©t sem, s m√©g nem tudja hol lesz megv√©ve az a bizonyos lak√°s. B√°r a k√∂vetkezŇĎ 2-3 √©vet m√©g biztosan Angli√°ban tervezi. Samu a j√∂vŇĎben karrier szempontj√°b√≥l Solution Architectk√©nt szeretne kiteljesedni, ez√©rt most az oda vezetŇĎ √ļton a k√∂vetkezŇĎ l√©pcsŇĎfokokra koncentr√°l. Hogy ezen k√≠v√ľl mit tartogat sz√°m√°ra a sors, m√©g nem tudja, de pozit√≠van √°ll a j√∂vŇĎh√∂z.

Az IT bejött

√ögy √©rzi, hogy az IT-ra v√°lt√°s 100%-ig bev√°ltotta a hozz√° fŇĪz√∂tt rem√©nyeket √©s el√©gedett a d√∂nt√©s√©vel. Tal√°lt egy olyan szakm√°t, ami a hivat√°sa lett, √©s amiben ki tud teljesedni, sikeres tud lenni. ‚ÄúRengeteg bar√°tra tettem szert a Green Foxn√°l, √©s ezeket a kapcsolatokat a mai napig √°poljuk, √©s sokukra szem√©lyes j√≥ bar√°tk√©nt tekintek. Egy h√≥nappal ezelŇĎtt egy olyan l√°nnyal is √∂sszesodort minket az √©let itt, Brightonban, akivel egy√ľtt j√°rtunk a k√©pz√©sre, √©s be√ľlt√ľnk egyet s√∂r√∂zni. Teh√°t nagyon j√≥ network a Green Fox mind szakmai, mind szem√©lyes szinten. Ha szakmai k√©rd√©sem van, elŇĎsz√∂r hozz√°juk fordulok‚ÄĚ - osztotta meg szem√©lyes tapasztalatait vel√ľnk.

A szerzŇĎrŇĎl:

About the author

Junior programozó képzések

Z√∂ld √ļt az IT¬†karrierednek

√Črdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tov√°bb olvasn√°l?

Tov√°bb olvasn√°l?

Read more?

Read more?