Published on:
24.10.2018

Bárki lehet sikeres programozó? A Green Fox mentora válaszol

Publikálva:
2018.10.24.

Mivel nagy most a kereslet a fejlesztők iránt Magyarországon, jól fizető álláshoz juthat, aki belevág, és megtanul programozni. De mi kell ahhoz, hogy ez sikerüljön?

Míg az informatika kezdeti időszakában főleg jó matematikai készségekre volt szüksége egy programozónak, mára sokat változott a helyzet. Milyen készségek kellenek napjainkban? Erről beszélgettünk Gyulavári "Aze" Ádámmal, a Green Fox Academy mentorával.

A több évtizeddel ezelőtti hatalmas számítógépeknek a mainál jóval alacsonyabb volt a számítási- és memóriakapacitásuk, így a programtervezőknek nagyon precízen kellett megfogalmazniuk a számítási feladatokat. Ráadásul általában egyetemenként egy-egy ilyen gép állt rendelkezésre, ezért csak kevesek kiváltsága volt a kódolás. Ma azonban gyakorlatilag bárkinek elérhető, hiszen elég hozzá egy laptop, illetve internetkapcsolat, és még matekzseninek sem kell lenni.

A korábbi korlátok megszűnésével a hangsúlyok is változtak. Már nem feltétlenül a legoptimálisabb - mondjuk leggyorsabb - rendszer létrehozása az elsődleges cél: legalább olyan fontos, hogy más is olvasni tudja a kódot. Ennek az az oka, hogy egy-egy szoftvert jellemzően közösen fejlesztenek.

A programozás folyamata napjainkban leginkább egy szabályokhoz kötött könyv közös megírásához hasonlít - mondja a Green Fox mentora, aki szerint a legfontosabb készségek többek között:

  • a logikai és absztrakciós készségek;
  • a folyamatos tanulás és önfejlesztés képessége;
  • a kreativitás;
  • a rugalmasság;
  • és a csapatmunkára való képesség.
Egy szabályokhoz kötött könyv közös megírásához hasonlít

Kiemelt szerepet játszanak a logikai és absztrakciós készségek, például a szabályok felismerésének képessége, azonban jó hír, hogy ez fejleszthető. Igaz, valaki lassabban, míg más gyorsabban halad, de meg lehet tanulni.

"Ezen a területen különösen igaz, hogy a fejlődés kulcsa a rengeteg gyakorlás" - hangsúlyozza Aze, aki hozzáteszi, hogy angol nyelvtudás nélkül nehéz sikeressé válni. Ugyanis gyorsan változik az iparág, és sok oktatóanyag (tutorial) csak angolul érhető el. Ezenkívül akkor is nagy előny a nyelvtudás, ha valaki főállásban szeretne programozó lenni, hiszen gyakran nemzetközi ügyfelekkel is kell dolgozni.

A fejlődés kulcsa a rengeteg gyakorlás

"A fejlesztői munka középpontjában alapvetően a kreativitás és a problémamegoldás áll, amiben sokan meglátják a fantáziát, és élvezettel végzik". Bárki, aki a fent említett alapkészségekkel bír, kemény munkával, 4 hónap alatt eljuthat a junior szoftverfejlesztő szintig, attól függetlenül, hogy mi az eredeti végzettsége. A Green Fox oldalát böngészve látszik, hogy például

is sikerrel válthat programozói karrierre. De az sem kizárt, hogy valaki meglévő végzettségét kombinálja sikeresen a programozással.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?