Published on:
15.2.2023

Alumni Buddy Program - Így segítik egymást végzett hallgatóink

Publikálva:
2023.02.15.

"Egyszer green foxos, mindig green foxos” - tartja házon belüli mondásunk, hiszen a kezdetektől fontos számunkra, hogy ha csak évi egy buli erejéig is, de kapcsolatban maradjunk a nálunk végzettekkel.

Ennek szellemében több mint ezer fős alumni közösségünkkel minden végzős osztályunk hallgatóinak segítünk karrierjük elindításakor Alumni Buddy Programunkkal, melynek keretében a már legalább fél éve IT területen dolgozó green foxosok segítik frissen végzettjeinket a junior-lét kihívásaiban.

A kezdeményezésünk 2020 októberében indult és azóta több mint 100 alumni-buddy párt indítottunk útjukra, akik közül sokan azóta is kapcsolatban maradtak sőt, néhányan így találták meg végül álmaik munkáját is.

De hogyan segítenek egymásnak a párosok és hogy néz ki a program a gyakorlatban? Ezekről a tapasztalataikról mesélt nekünk Archie és Bence.

Hogy jött az életetekbe a Green Fox?

Archie: Jogászként nem szerettem a munkámat, kacsingattam már mással, többek között a programozással is. Aztán mikor elkezdtem abban gondolkozni, hogy ezt nemcsak hobbiként, hanem munkaként is lehetne csinálni, teljesen sorsszerűen jött a képbe a Green Fox.

Bence: Nekem már érettséginél szóba jött a programozás, csak végül építőmérnöki tanulmányokba kezdtem, aztán pár év munka után több szakmabeli ismerősöm ajánlására visszatértem hozzá.


Egy mondatban összefoglalva milyen volt a képzés?

Bence: Intezív, főleg csapatjáték, össze kell fogni, meg kell találni a hangot a csapattársakkal és a mentorokkal is, de ahogy halad előre, egyre több a fun.

Archie: Ha az ember keményen odateszi magát, arra készíti fel, ami utána vár rá.


Mi történt veletek a képzés óta?

Archie: Nekem sikerült egy hónappal a képzés után elhelyezkednem DevOps területen, azóta a harmadik cégnél vagyok. (nevet) Mindenhol szuper jó volt, de úgy fejlődtem, hogy mindig egy kicsit többre volt szükségem tanulás szempontjából, úgyhogy kb. évente váltottam.

Bence: Én novemberben, fél év után tudtam elhelyezkedni junior back-end fejlesztőként a Green Fox segítségével. Pont azon a héten jött a lehetőség, amikor elkezdtük a közös munkát Archie-val.


Miért jelentkeztetek az Alumni Buddy Programba?

Archie: Alapvetően két dolog miatt: egyrészt éles emlékeim voltak arról, hogy pszichésen mennyire megterhelő volt a junior lét eleje, mikor még nem tudod, mikor fogsz elhelyezkedni, milyen lesz a munkahelyed, elég lesz-e, amit tanultál.... Úgy voltam vele, talán tudok valakinek segíteni előre feldolgozni, ami vár rá. Másrészt úgy gondolom, az ember juniorként akkor lép szintet, amikor már valakinek át tud adni a tudásából. Akkor jössz rá csomó hiányosságodra, ha valaki kérdez.

Bence: Én épp munkakeresésben voltam, úgy gondoltam, hogy a fejlődésemben és az első munkahelyemre való felkészülésben segíthet a program. Magamtól mindig nehezebb volt elkezdeni a feladatokat, a munkát, egy mentor pedig ösztönöz, inspirál.

Archie: A Covid is egy plusz indok volt a jelentkezésemre, el se tudtam képzelni, ebben az időszakban mennyire nehéz lehet frissen kikerülni a képzésről. Arra készültem, hogy segítsek valakit lelkileg az elhelyezkedés nehézségeiben, de végül erre csak az első hétben volt szükség.


Hogy kezdtétek el a közös munkát, milyen rendszert sikerült kialakítanotok?

Archie: Egy ismerkedős kör után az volt a terv, hogy végigmegyünk azokon, amiket Bence tanult. Mik azok, amik kevésbé voltak érthetőek számára, illetve mik azok a hard és soft skillek, amik szerintem fontosak egy majdani munka során. Aztán hirtelen jött Bencének egy lehetőség, ami miatt mindent félretettünk, és ezerrel a felvételire koncentráltunk. Ezért az eleje kicsit sűrű volt, azóta pedig heti egyszer összejövünk.


Miben ad nektek a legnagyobb pluszt a program?

Bence: A jelentkezéskor a DevOps kötött össze minket, de végül azzal csak érintőlegesen foglalkozunk. Szóval konkrétan nem kódolunk együtt, viszont Archie nagyon nagy segítséget ad fejben. Tanácsok, miken ne parázzak a munkahelyemen kezdőként...

Archie: Nekem pontosan ez az érzés adja a legnagyobb pluszt. Hogy tudok segíteni valakinek abban, amin én már keresztülmentem. Technológiailag egyébként a DevOps-ban tudnék mentorálni, a back-endben szerintem már most jobb nálam a Bence. Arra számítok, hogy keményen kérdezgetni fogom őt, ha egy petprojektben nekiállok egy back-end írásának! Ott ő lesz a mentor. Ez lehet, hogy Bencének új infó.:)


Covid után is maradtok online buddy-k?

Bence: Jelenleg online tartunk mindent, de már megegyeztünk, hogy amint vége ennek a helyzetnek, mindenképp összeülünk személyesen is, hogy ne csak képernyőn lássuk egymást. Tényleg egy buddy-buddy kapcsolat lett ebből, ami közelebbi, mint a képzésen tapasztalt mentor-mentorált viszony.

Archie: Az első beszélgetésünktől azt érzem én is, hogy ha nem lenne Covid, tuti egy sör mellett lenne minden héten a session.

A program rendkívül sikeres a hallgatóink és az alumni körében is, ami annak köszönhető, hogy a jelentkezési folyamatot követően egy úgynevezett "match-making" folyamatot végzünk. Így a frissen végzett hallgatók megtalálhatják a számukra legrelevánsabb alumni párt, akivel közös az érdeklődésük, így biztosan meg lesz köztük a kémia. Ezt követően pedig rendezünk az új párosoknak egy nagyszabású Alumni Buddy Night-ot, ahol lehetőségük nyílik személyesen is megismerni egymást.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?