Published on:
17.6.2022

„Biztos szakmát akartam, de többet kaptam annál” – Mi a ServicNow fejlesztés?

Publikálva:
2022.06.17.

Dalma azért kezdte el a Green Fox munka mellett végezhető programozóképzését, hogy jól fizető, biztos szakmát szerezzen. A képzés után ServiceNow fejlesztőként helyezkedett el, amit nemcsak a megbecsültség, hanem a kreatív feladatok miatt is élvez. Hogyan tudta összeegyeztetni a részidős programozó képzést és a munkáját, és milyen az egyre felkapottabb ServiceNow területen dolgozni? Ismerd meg Dalma történetét!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért váltottál?

Dániában szereztem gazdasági végzettséget, diákként voltam fitneszedző, később utaskísérő, majd a Green Fox előtt néhány évig egy multinál dolgoztam, ahol B2B kommunikációval foglalkoztam. A tudásvágy, illetve a hosszú távú biztonság és a magasabb fizetés reménye ösztönzött arra, hogy új szakmát tanuljak. Az IT sokáig nem érdekelt, de a fejlesztő barátaimmal beszélgetve összeállt, hogy ha a munkaerőpiacon jól értékesíthető skilleket szeretnék, akkor a kódolás jó irány. A Green Fox pedig újra és újra szembejött az állásbörzéken, amikre jártam, ezért jelentkeztem a munka mellett végezhető részidős képzésre. 

Miket tanultál a képzésen, és milyen élmény volt?

Full-stack képzésre jártam, ahol a JavaScript, a TypeScript és az SQL programnyelvek, illetve a React könyvtár voltak a fókuszban, de más technológiákat is tanultunk. Ahogy kezdtem egyre tisztábban látni, hogy mit csinál egy Full-stack fejlesztő, rájöttem, hogy ez egy igazán kreatív szakma, ráadásul megtanulható attól függetlenül, hogy valaki fiú vagy lány, vagy hogy milyen területről érkezett. A képzés első 2 fázisa során egy kb. 20 fős osztályban tanultunk, majd a Projektfázisra kisebb csoportokra osztottak bennünket, és dedikált mentort kaptunk. A gyakorlatra fókuszáló Projektfázisból ma is sok mindent is alkalmazok a napi munkámban. Itt már nagyobb hangsúlyt kapott a csapatmunka és a közösség is.

Mennyire tudtad összeegyeztetni a munkát és a tanulást?

Maga az oktatás hétköznap esténként 2 alkalommal és szombatonként zajlott, de ezen felül is kellett foglalkozni a tananyaggal. Eleinte nagyon fárasztó volt, hogy nemcsak a munkahelyemen, hanem a szabadidőm jelentős részében is gép előtt ülök. Aztán belerázódtam, jöttek a sikerélmények, de komoly elköteleződést igényelt a képzés elvégzése. Időközben történt nálam egy szemléletváltás is, ami segített átlendülni a nehézségeken: megtanultam önállóan tanulni. Azóta is úgy működöm, hogy ha információra van szükségem, utánajárok a témának, és nem várom el, hogy valakitől kész válaszokat kapjak. Az adott témára felkészülten kell kérdéseket feltenni ebben a szakmában.

A képzés után mennyi idő alatt tudtál elhelyezkedni, és milyen volt az álláskeresés?

2021 őszén ért véget a képzés. Novembertől kezdtem el állást keresni, és decemberben helyezkedtem el. Eleinte izgultam, hogy elég lesz-e tudásom, és nem is minden állásinterjúm zárult pozitív élménnyel, de végül több cég ajánlata közül tudtam választani. Így lettem ServiceNow fejlesztő egy multicégnél, amely azzal győzött meg, hogy az igényemmel megegyező fizetést és állandó home office-t kínált. 

Mesélnél a ServiceNow területről? 

Az álláskeresés időszakában hallottam róla először, és azért keltette fel az érdeklődésemet, mert nagyon keresett területként emlegették. A ServiceNow egy low-code szoftverplatform, ami informatikai szolgáltatások kezelését és üzleti folyamatok automatizációját támogatja. Egyre több vállalat alkalmazza, és a használatához szükség van fejlesztői támogatásra, mert egyes modulokat testre kell szabni vagy módosítani kell.

A ServiceNow területhez egyébként olyan tévhitek is kapcsolódnak, hogy nem kell kódolni, ami egyáltalán nem igaz. Én minden nap kódolok, és ezenkívül magát a platformot is meg kell ismerni.

A fejlesztéshez a JavaScriptet és az adatbázis-kezelési ismereteimet használom, így abszolút tudok a Green Foxnál szerzett tudásomra építeni. Dolgozunk mind front-end és back-end felületen is.

A munkád során mennyire kell kommunikálnod másokkal? Csapatban dolgozol?

Csapatban dolgozom, és gyakorlatilag állandó kapcsolatban vagyunk egymással. Bár egy-egy feladat megoldásáért 1 fő felelős, így főleg a tudásmegosztásban nyilvánul meg a csapatmunka. Most 20-30 fő közötti a ServiceNow fejlesztői csapatunk létszáma, de folyamatosan bővülünk.

Milyen készségek a legfontosabbak a munkád elvégzéséhez? 

A tanulásra való nyitottságot és a problémamegoldást tartom a legfontosabbnak, de ahogy a legtöbb fejlesztői csapat, mi is sprintekben dolgozunk, napi standupokkal, így a kommunikációs készségekre is szükség van. Ezenkívül az sem árt, ha az ember nem haragszik magára, ha elront valamit, mert egy ilyen munkakörben ez gyakran megtörténik. Minden nap el fogsz rontani valamit és nagyon sokat tanulhatsz belőle.

Kinek ajánlanád a ServiceNow területet?

Szerintem jó választás annak, aki szeretne elindulni az IT területén, mert a platform adott, így nem kell a nulláról felépíteni egy rendszert. Ráadásul a munkaerőpiacon most nagyon keresik és anyagilag is megbecsülik ezt a tudást Magyarországon és külföldön egyaránt. Annak is ajánlanám, akinek örömet okoz, ha segíthet másoknak megoldani egy problémát. Nekem például jó érzés, amikor segítek egy felhasználónak, nála pedig ez úgy csapódik le, hogy itt valami varázslat történt. 

Mik most a karrierterveid?

Még csak pár hónapja dolgozom a mostani munkahelyemen, de nagyon élvezem. A munkakörnyezet is tetszik, de maga a ServiceNow terület is megfogott. Van benne kreativitás, használnom kell az agyamat, és minden nap újat tanulok. Valójában többet kaptam ettől a váltástól, mint amit vártam. Egy jól fizető, biztos szakmát akartam, de megtetszett ez a terület, és most ebben szeretnék elmélyedni és fejleszteni magam. Hálás vagyok ennek az egész tapasztalásnak, mert új célok és útvonalak fogalmazódtak meg bennem, és úgy érzem, hogy végre elindultam egy irányba.

Szeretnél egy olyan speciális IT tudást szerezni, ami nagyon keresett és anyagilag is megbecsülik a cégek itthon és külföldön egyaránt? Ha élvezed a problémamegoldást és jók a kommunikációs készségeid, akkor lehet, hogy a ServiceNow fejlesztés lesz a Te karrierutad. Jelentkezz junior programozó képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?