Published on:
31.5.2023

Miért nem elég jó programozó a ChatGPT?

Publikálva:
2023.05.31.

A technológiai újítások sokszor heves érzelmi reakciót váltanak ki az emberekből; ez most, a ChatGPT köztudatba való robbanásával sincs másként. Többen úgy vélik, hogy az AI térhódítása jelenti a programozói szakma végét, mások viszont izgalmas lehetőségeket látnak benne. Vajon hol az igazság? Cikkünkben részletesen feltárjuk, milyen változásokat hoznak az AI-eszközök a fejlesztők életébe. Valóban a ChatGPT lesz a jövő programozója?

Milyen változásokat hoznak az AI-eszközök a szoftverfejlesztők életébe?

Természetéből adódóan az AI-eszközök gyökeres változásokat hoznak a szoftverfejlesztők életébe, sőt egyes szakértők szerint elérkeztünk arra a pontra, amikor az AI alkalmazása napi szintűvé válhat olyan iparágakban is, mint az egészségügy, közlekedés és mezőgazdaság. 

Az intelligens rendszerek a szoftverfejlesztési folyamat minden szakaszában hozzáadott értéket képesek teremteni, és a fejlesztők munkáját számos ponton könnyíteni tudják.

 “Az AI-eszközök be fognak épülni a szoftverfejlesztők által használt eszközök közé. Az lesz a tipikus, hogy valamilyen AI-eszköztől kap egy kód javaslatot a fejlesztő, és ezt vagy elfogadja vagy nem. Ha elfogadja, akkor lehet, hogy belemódosít, mert szerinte működőképesebben lehetne megírni. Az eszköz ebből tanul és legközelebb jobb javaslatot ad, amit már lehet, hogy elfogad a fejlesztő, de ehhez mindenképp szükséges programozói tudás” - foglalja össze Szél Péter, a Green Fox vezető mentora és technológiai vezetője.

A ChatGPT például, amiről korábbi cikkünben írtunk már, mára egy olyan eszközzé vált a programozók eszköztárában, amivel hatékonyabbá tehetik a napi munkavégzést. Ha jól használják, kevesebb időt kell szentelniük a rutinszerű feladatokra, így több idejük marad az innovációra, a kreatív problémamegoldásra és a rendkívül komplex feladatok megoldására. 

Az Aliz, a Google Cloud első magyar partnercége már a ChatGPT média-szenzációja előtt megkezdte az AI-eszközök integrálását a munkafolyamataikba, így nem okozott nagy meglepetést számukra a nyelvi modell előtörése:

"Mint olyan cég, ahol eddig is dolgoztunk nyelvi modellekkel, és eddig is voltak projektjeink, ahol természetes nyelvvel dolgoztunk, számunkra nem hatalmas a változás. Egy új eszköz, mellyel bizonyos dolgokat könnyebb megoldani, de radikálisan új lehetőségek nem nyíltak meg" - meséli Móricz Tamás, a cég egyik adattudósa. 

Miért nem elég jó programozó a ChatGPT?

Ugyan egy lenyűgöző mesterséges intelligenciáról van szó, ami képes különböző szituációkban felhasználóbarát válaszokat adni és az emberi nyelvet tűpontossággal modellezni, de fejlett képességei ellenére sem közelíti meg egy programozó készségeit, eszközkészletét. 

  • Először is, a programozás sokkal több, mint pusztán kódírás.  Magában foglalja a problémamegoldást, az algoritmusok tervezését,tesztelését és az üzleti-, illetve az ügyféligénynek megfelelő alkalmazások létrehozását is. Ezek mind olyan feladatok, amelyek emberi interakciót, kritikus gondolkodást és mély szakértelmet igényelnek, amiket egy AI, így a ChatGPT sem tud teljes mértékben kiváltani.
  • Másodsorban, a ChatGPT-nek nincs meg az adott projekttel kapcsolatos általános tudása, amit a fejlesztők hoznak magukkal egy-egy ügyfél meetingről. A programozás csapatmunka is, az összetett problémák megoldása pedig gyakran emberi kommunikációt és együttműködést igényel, amit egy AI sem tud maradéktalanul kiváltani még akkor sem, ha tökéletes leírást adunk neki a megoldandó feladatról. 
  • Ugyan a ChatGPT képes kódrészleteket generálni és javaslatokat adni, viszont ezeknek a kontextusba helyezése és megfelelő integrálása a teljes rendszerbe szintén fejlesztői feladat. Fontos továbbá kiemelni, hogy nem képes módosítani korábban írt kódsorokat, sem pedig megérteni komplex megoldásokat. Mivel az általa generált kód korábban írt kódok alapján jön létre, nem tudja garantálni, hogy az hiba nélküli, könnyen érthető és karbantartható; nem sérülékeny biztonságtechnikailag, megfelel a vállalat által meghatározott követelményeknek, és hogy nem pontos másolata az interneten talált kódnak.
  • További korlátja, hogy jelenleg csak viszonylag egyszerű programokat tud létrehozni. Ha kérünk tőle valami túl összetettet – például egy kifinomultabb játékot vagy üzleti alkalmazást, egyből “beismeri gyengeségét”, és azt mondja, hogy a kért feladat jelenleg meghaladja a képességeit.

A DXC Technology Szoftverfejlesztési Igazgatója, Tóth Mária szerint: “Aggódni semmi esetre sem kell, hiszen a szoftverfejlesztési folyamat az igények feldolgozásától az éles működésig tart, amelyben az egyedi fejlesztések az üzleti élet lemodellezése, algoritmizálása és az ügyfél igényeinek megismerése alapján alakulnak ki. Ezt a többlépéses kreativitást és kommunikációt igénylő folyamatot a ChatGPT egyelőre nem tudja kiváltani.

A ChatGPT egy hatékonyságot fokozó, magasabb minőséget biztosító eszköz tud lenni a szoftverfejlesztők kezében s nem pedig az őket kiváltó alternatív lehetőség.

Hogyan segíthet mégis a ChatGPT abban, hogy jobb programozóvá váljunk?

Azt már látjuk, hogy számos olyan pont van, ami miatt a ChatGPT nem tudja kiváltani a programozókat, de – szerencséjükre – nagyon sok módon segíthet jobb IT szakértővé válni. 

Először is, nagyszerű forrás lehet bármilyen tech témában, legyen szó fogalmak tisztázásáról, hibakeresésről, problémamegoldásról, vagy akár a legújabb technológiai trendekről. Széles körű tudásbázisa képes ajánlani online kurzusokat, oktató anyagokat, weboldalakat és egyéb forrásanyagot, legyen szó webfejlesztésről, adatbányászatról, gépi tanulásról vagy más területekről.

Ahogy azt korábban említettük, a ChatGPT nem képes tesztelni és megérteni komplex fejlesztési megoldásokat, de megfelelő kérdésekkel iránymutatást kaphatunk tőle, ha problémába ütközünk egy adott projektben vagy fejlesztési feladatban.

Emellett pedig, a ChatGPT használata során olyan technológiai trendekről és fejlesztésekről is információhoz juthatunk, mint a mesterséges intelligencia, az IoT vagy bármilyen más IT terület. Ez lehetővé teszi, hogy folyamatosan naprakészek maradjunk a legújabb technológiai trendekkel kapcsolatban, ami kritikus szempont marad a jövőben is arra nézve, hogy mely IT szakemberek tudnak majd kiemelkedni a munkaerőpiacon.

Mire számíthatunk a jövőben? 

Azt már tudjuk, hogy jelenleg nem mondhatjuk, hogy "csinálj nekem egy olyan e-kereskedelmi platformot, ami hatékonyabb, mint az Amazon". Ha ezt akarjuk, akkor is időt és erőfeszítést kell szánnunk arra, hogy először kitaláljuk, mi teszi az Amazon platformját olyan nagyszerűvé, majd megtaláljuk a módját, hogyan csinálhatnánk mégjobbat. 

Emiatt a ChatGPT (és más jelenlegi NLP-alapú eszközök) még mindig korlátozott hatékonysággal rendelkeznek olyan szoftverek létrehozásában, amelyek célja, hogy előnyt biztosítsanak az üzleti életben, vagy éppen versenyezzenek az emberi kreativitással és találékonysággal.

Éppen ezért biztosak lehetünk benne, hogy a későbbiekben is sokféle emberi és programozói készségre lesz szükség egy üzleti és felhasználói szempontból értékes szoftver kifejlesztéséhez, amelyeket a számítógépek maguktól valószínűleg egyhamar nem lesznek képesek felülmúlni.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?