Published on:
15.5.2023

ChatGPT - Tények és tévhitek leendő programozóknak

Publikálva:
2023.05.15.

„AI nyelvi modellként nem vagyok képes arra, hogy bárkinek is elvegyem a munkáját. Célom, hogy segítsem a felhasználókat természetes nyelvi válaszok generálásában a lekérdezéseikre, segítve bizonyos feladatok hatékonyabbá és eredményesebbé tételét” - ChatGPT arról, hogy elveszi-e a programozók munkáját.

Aktív felhasználóinak száma mindössze néhány hónap alatt elérte a 100 milliót, ami elképesztő eredmény. Nem véletlen az óriási érdeklődés, az OpenAI által fejlesztett AI megoldás az egyik legnagyobb és legkifinomultabb mesterséges intelligencia (MI) nyelvi modell, amely ma elérhető a piacon. Cikkünkben a Green Fox technológiai vezetőjével, Szél Péterrel járjuk körbe, hogy mi is a ChatGPT, miért ekkora szám, és hogy milyen hatással lehet a jelen és jövő fejlesztőire.

Mi az a ChatGPT, és miért ekkora durranás?

A ChatGPT egy mesterséges intelligencián alapuló chatbot, amely felhasználói kérdésekre képes olyan intelligens válaszokat adni, mintha valódi emberrel chatelnénk. Beszélgethetünk vele az élet nagy kérdéseiről, képes irodalmi esszét vagy akár kódsort generálni, hosszú szövegeket pillanatok alatt lefordítani és még hosszan sorolhatnánk az alkalmazási területeit. A ChatGPT valójában egy hatalmas nyelvi modellel rendelkező chatbot, amely betanításának alapját nagy mennyiségű, ember által létrehozott szöveg képezi. Az OpenAI által fejlesztett rendszer először 2022 novemberében élesedett, és aktív felhasználóinak száma 2023 februárjára már elérte a 100 milliót.

„A nyelvi modellt úgy a legegyszerűbb elképzelni, hogy van egy nagy statisztikai adathalmaz arról, hogy az adott nyelven tipikusan milyen sorrendben követik egymást a szavak. Tehát összegyűjtöttek nagyon sok adatot, amiből készítettek egy hatalmas adatbázist. Ennek köszönhetően a ChatGPT úgy tudja megfogalmazni a válaszait, mintha valóban egy emberrel beszélgetnénk” - teszi kicsit érthetőbbé technológiai vezetőnk, Peti.

Peti szerint a korábbi chatbotokhoz képest azért forradalmi dolog a ChatGPT, mert elődeinek „még volt egy előre megadott listája a lehetséges válaszokról, és, ha bizonyos kulcsszavakat észleltek a feltett kérdésben, akkor arra az előre bekészített válaszok közül választották ki a megfelelőt. Ez az új AI technológia viszont saját szöveget alkot a statisztikája és adatbázisa alapján, és nem előre betáplált válaszokkal működik.”

Annak ellenére, hogy nem emberi értelemben vett intelligenciáról beszélünk, ez áll a legközelebb ahhoz, amit valaha is produkált egy számítógépes rendszer.

A ChatGPT korlátai

Ennek a chatbotnak az intelligenciája egyrészt a  kontextuális tudatosságban, másrészt a nagy adatbázisban rejlik. Mivel a nyelvi modell betanításának alapját ember által létrehozott szöveg képezi, ebből az következik, hogy ez valójában nem az ő tudása. Ha abbahagyjuk az új cikkek, történetek vagy akár kódsorok létrehozását, a ChatGPT és az ehhez hasonló rendszerek nem fognak önmagukban semmi újat alkotni. Amikor például chatelünk vagy esszét íratunk vele, akkor maga „a szöveg lehet, hogy új módon lesz megfogalmazva, de végső soron a mögötte lévő gondolat nem új, tehát ahogy mondtam, nem tud új dolgot kitalálni” - teszi hozzá Peti.

Mivel nem képes gondolkodni sem, így nagyobb eséllyel hibázik, tehát jelenleg nem bízhatunk meg feltétel nélkül a válaszaiban. Peti már saját munkája során is próbára tette a rendszert: „Egy cégnek akartuk felsetupolni az éles rendszerét, és egy olyan kód generálására kértem a ChatGPT-t, ami segít, hogy automatizáltan lehessen kijuttatni a szerverre a webalkalmazásokat. Ez egy kevésbé izgalmas  feladat és gondoltam, hogy alkalmas lehet ennek az AI-eszköznek a kipróbálására. Az volt az érdekes, hogy első ránézésre összeszedett, szép kódsort generált. Egyből kimásoltam, de meglepetésemre nem működött. Elkezdtem átnézni, és gyorsan rájöttem a hibára: olyan kulcsszavakat írt a kódba, amik nem léteznek, és így az egész nem működött. Úgyhogy szomorúan, de megírtam magamnak” - meséli Peti felhasználói tapasztalatait.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a ChatGPT és a hozzá hasonló rendszerek jó gondolatébresztőként szolgálhatnak, és nemcsak felgyorsíthatnak bizonyos munkafolyamatokat, de átalakíthatnak szakmákat, elsősorban azokat, amelyek szöveggel dolgoznak (pl.: tartalomgyártás, fordítás). Ugyanakkor azokat a területeket, amelyek bonyolult problémamegoldó készségeket, kreativitást és kritikus gondolkodást igényelnek, ahogy a szoftverfejlesztés is, kevésbé érinti az AI-eszközök használata.

GitHub Copilot, a programozók segítője

Míg a ChatGPT általános használatra való chatbot, vannak olyan AI megoldások, amelyek 1-1 specifikus területre készülnek, ilyen például az OpenAI másik fejlesztése, a GitHub Copilot, amit  kifejezetten programozóknak terveztek. Ennél a rendszernél sem attól kell ugyanakkor tartani, hogy elveszi a programozók munkáját, sokkal inkább arról van szó, hogy segít gyorsabban és kevesebb munkával kódot írni.

„A GitHubon rendelkezésre álló nagyon-nagyon sok forráskódból készítettek egy statisztikát, hogy tipikusan milyen sorrendben követik egymást a kódok, és ahogy gépel a programozó, a Copilot javasol egy megoldást. Korábban is léteztek ehhez hasonló eszközök, így működik többek között a Word vagy a Gmail is.  Ezek a megoldások idővel egyre jobbak lesznek, és egyre jobb javaslatokat fognak adni” - magyarázza Peti. Szerinte ezeknek az eszközöknek köszönhetően sokkal gyorsabbak lehetnek a programozók, mert nem kell minden egyes kódsort egyenként megírniuk, több idő jut ugyanakkor a kreatív folyamatokra, illetve a beillesztett kódsorok kapcsán továbbra is a fejlesztőknek kell meghoznia a végső döntést. „Attól egyelőre nagyon messze vagyunk, hogy a végén ne egy ember hozza meg a döntést, hogy az AI által ajánlott  kódsort elfogadja vagy sem, és ha el is fogadja, hogyan módosítja azt annak érdekében, hogy a lehető legjobban működjön élesben.”

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?