Published on:
9.9.2020

3+3 szempont, hogy a legjobb esélyekkel válts IT-ra

Publikálva:
2020.09.09.

Az IT magas fizetései sokakat vonzanak, pedig itt sem lehet sikeres mindenki. Ezeket gondold át, mielőtt váltásra adnád a fejed!

A járvány miatt kialakuló válság ugyan az informatika szektort is lelassította, sok cég kényszerült beruházásai elhalasztására, ugyanakkor elemzések szerint az IT lesz az egyik olyan iparág, ami gyorsan magára fog találni, többek között a felgyorsuló digitalizációban játszott szerepe miatt. Nem meglepő, hogy egyre többen szeretnének programozást tanulni. De valóban mindenki számára jó karrierlehetőséget jelent az informatika? Sorra vettük a legfontosabb követelményeket, illetve azt is, hogyan tud egy programozóiskola segíteni az új karriered elindításában.


A pénz nem elég motiváció

Sok minden múlik egy jó programozóképzésen, érdemes pl. megnézni, hogy  mennyire passzol hozzád az oktatási módszertan, mennyire felkészültek a mentorok, vagy hogy az iskola mennyire szoros kapcsolatban áll a piaccal. A személyiségedhez illeszkedő, minőségi képzés megtalálása ugyanakkor nem elég. Az, hogy mennyire tudsz érvényesülni programozóként, nagyon nagy részt rajtad fog múlni. Néhány alapvető szempont:


  1. Személyes motiváció: Ha valaki csak azért váltana IT-ra, mert magas fizetéssel és jó karrierúttal kecsegtet, az nem elég. Az IT-ra is igaz, hogy azok lesznek igazán sikeresek, akik mindent beleadnak. Fontos, hogy nyitott legyél a folyamatos tanulásra és önfejlesztésre, legyél elkötelezett, és állj készen (újra)kezdőként lépni a munkaerőpiacra.  
  1. Rátermettség: Igaz ugyan, hogy korábbi végzettségtől, munkától függetlenül bárki lehet programozó, egyaránt sikeres lehet egy nyelvész, egy újságíró, vagy éppen egy gyári munkás. A legtöbb IT álláshoz mély matematikai tudásra sem lesz szükség, ugyanakkor algoritmikus gondolkodásra igen. Ingyenes, 3 hetes, munka mellett is végezhető  #MyFirstApp Coding Camp képzésünk például jó lehetőség arra, hogy megnézd, mennyire fekszik neked a programozás, illetve egy bootcamp típusú, intenzív képzés. 
  1. Soft skillek: A Kockafejekből ismert papucsos-zoknis, magának való informatikus képe rég nem fedi a valóságot. A programozás legtöbbször csapatmunka, és például a megrendelőkkel való kapcsolattartáshoz a kommunikációs és prezentációs készség is egyre fontosabb.


Így segíthet egy programozóiskola a pályára állásban

Bár valóban nagyrészt rajtad fog múlni, hogy mennyire tudsz érvényesülni az informatikai pályán, egy jó iskola sokat segíthet. Nagyon sok múlik például a minőségi képzésen, a tananyagon, a mentorok felkészültségén és hozzáállásán, emellett több eszközzel is támogathatják a hallgatók elindulását. Nálunk a karriertámogatás keretében például a következőkre számíthatsz:


  1. Saját tech portfólió kialakítása: Az interjúkon nagy plusz pont, ha bemutatsz egy saját, akár hobbi munkát. A képzésünk utolsó szakaszában is már egy projekten dolgoznak a hallgatóink, a sikeres végzést követően pedig becsatlakozhatnak a Húli Community (belső programozóközösségünk) valós fejlesztéseibe is.
  1. IT network kiépítése: Egy programozóiskola abban is segítségedre lehet, hogy cégekkel találkozz, valamint kapcsolatba lépj a végzett hallgatókkal (akik már maguk is cégeknél fejlesztenek). Nálunk például közel 1000 fős alumniba csatlakozhatsz be, és az új Alumni Buddy Programunk keretében személyes mentorálást is kaphatsz.
  1. Állásinterjú-felkészítés: Nemcsak a programozás, az állásinterjú is komoly kihívás lehet. Senior mentoraink a technikai interjúra, míg pszichológusaink az állásinterjú sajátosságaira készítenek fel. Ráadásul egyéni karriercoachingra is lehetőséged van, hogy tisztábban lásd a programozás adta lehetőségeket. 


Te is váltanál?

Válassz Junior programozó képzéseink közül!


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?