Published on:
15.3.2023

Válság- és jövőálló szakterületek az IT-ban: Back-end

Publikálva:
2023.03.15.

Világszerte egyre nagyobb az igény az IT szakemberekre, így ezen a pályán a munkavállalók számára több a választási lehetőség. Melyik terület illene hozzád a legjobban? Melyik a leginkább jövőálló? Cikksorozatunkban azokat az IT karrierutakat mutatjuk be, amikkel hosszú távon piacképesek maradhatunk a munkaerőpiacon. Következő állomásunk a Back-end.

Mi az a Back-end fejlesztés és hogyan vált ennyire népszerűvé?

A back-end, azaz a szerveroldali fejlesztéshez tartozik minden, ami a szerveren történik: adatbáziskezelés, interneten történő kommunikáció fogadása stb. Ez a weblapfejlesztésnek az a része, ami az adatokat kezeli, így a Back-end fejlesztők minden webalkalmazás felépítésének a gerincét képezik. A munkájuk eredménye nem látszik a végfelhasználók számára, javarészt a háttérben történik. 

Az például, hogy egy közösségi oldalra tudsz regisztrálni, be tudsz jelentkezni, le tudod kérdezni az ismerőseid listáját, meg tudod nézni a képeiket, tudsz velük chatelni, mind a back-end fejlesztőknek köszönhető. 

Azok számára, akik szeretnének elindulni ezen az úton jó hír lehet, hogy az informatikai rendszerek hátterét biztosító, Back-end területen jártas, illetve a Java nyelvet magasabb szinten ismerő programozók világszerte a legkeresettebb szakemberek közé tartoznak.

“Szerettem volna egy olyan szakmát és iparágat találni, ami kellően rugamas, gazdaságilag stabilabb és megfelelő anyagi hátteret biztosít, így jutottam el az IT területhez. A programozás egyébként mindig érdekelt, szeretem megérteni és megismerni a dolgok hátterét és működését” - Máté, volt hallgatónk, Back-end fejlesztő. 

Kinek való a Back-end terület? 

Elsősorban azoknak, akik képesek átlátni komplex rendszereket, jó a logikai, analitikai érzékük és szívesen oldanak meg problémákat. Az is előny, ha valaki gyorsan tanul, és motiválja, hogy folyamatosan fejlődhet. A soft skillek is elengedhetetlenek, hiszen a fejlesztőknek csapatban kell dolgozniuk, folyamatosan egyeztetni kell a Front-endes kollégákkal, illetve van, ahol időnként prezentációkat is tartanak az ügyfélnek. Elengedhetetlen továbbá egy erős középszintű angol nyelvtudás, hiszen egyrészt az IT nyelve az angol és számtalan multinacionális cégnél dolgoznak különböző nemzetiségű szakemberek.

Milyen karrierlehetőségeket tartogat ez a terület?

Azoknak, akik a Back-endet választják, számtalan irányban megnyílik az út az IT világába, horizontálisan és vertikálisan is. Egyfelől lehetőségük van sokféle Back-end technológia elsajátítására, mint például a Python, Ruby, Node.Js, PHP stb. Másfelől pedig minél szélesebb körű tudásanyagra tesznek szert, annál feljebb léphetnek a ranglétrán. 

Potenciális pozíciók, ha ezen az úton indulsz el:

Senior Back-end Engineer

A vezető Back-end fejlesztő fontos szerepet tölt be a szoftverfejlesztésben, ugyanis ő felelős egy adott projekt műszaki vonatkozásainak irányításáért és felügyeletéért. Szorosan együttműködik a termékmenedzserrel és más érdekelt felekkel az IT területen (Frontend, UX stb.), hogy fenn tudjon tartani egy magas minőségű terméket egy gyorsan változó, iteratív környezetben. Támogatja a termékminőség, a biztonság és a teljesítmény folyamatos javítását.

Senior Full Stack Developer

A vezető Full-stack fejlesztő teljes értékű platformokat építhet különféle technológiák felhasználásával. Részt vesz a teljes termékfejlesztési életciklusban, beleértve az új és meglévő funkciók tervezését, fejlesztését, telepítését és karbantartását. Szorosan együttműködik fejlesztő csapattal a rendszer konzisztenciájának és a nagyszerű felhasználói élmény megteremtésének érdekében. 

Lead Software Engineer

A vezető szoftvermérnöki munkák magas szintű szoftverfejlesztési tudást és tapasztalatot igényelnek, hiszen az információs rendszerek fejlesztésén túl a vezető mérnök feladata a csapat irányítása, a monitoring, a jelentéskészítés, valamint a projektek megfelelő és időben történő végrehajtása is. A vezető mérnök egy vagy több  fejlesztői csapatot vezet, akik új webhelyek létrehozásáért, vagy meglévő webhelyek támogatásáért felelősek.


Lead Software Developer

A vezető szoftverfejlesztő munkaköri feladatai közé tartozhat a kód írása és átdolgozása, a szoftvertesztelési stratégiák kidolgozása, a szoftvertermékek fejlesztéseinek tervezése, valamint a projekt előrehaladásának nyomon követése. Ők elemzik a specifikációkat, hogy hatékony alkalmazásokat készítsenek, többszörös minőségi tesztelést végezzenek, és javítsák a felhasználói felületet.


Senior Software Architect

A vezető szoftvertervező nagy tapasztalattal rendelkező műszaki szakember, aki innovatív szoftvermegoldások tervezéséért és kivitelezéséért felelős. Feladataik közé tartozik a junior alkalmazottak felügyelete, digitális termékek létrehozása és szükség szerint tanácsadás a különböző részlegeknek.


IT Director

Az informatikai igazgatók olyan szakemberek, akik a cégen belüli teljes IT területért felelősek, ami azt jelenti, hogy ismerniük kell a hálózatok működését és a projektek hatékony kezelését. Biztosítják a projektek helyes végrehajtását, és kreatívan oldják meg a problémákat, ha valami rosszul sül el, vagy új kihívások merülnek fel. Felelősa felsővezetés által meghatározott stratégiák megvalósítását támogató IT rendszerek kidolgozásáért és megvalósításáért és az IT csapatért.


Bizonytalan vagy, melyik karrierút illik hozzád? Töltsd ki a Green Fox Academy karrier kvízét online, pár perc alatt! 

Ha pedig úgy érzed, megvan az irány, és szeretnél IT területre váltani, jelentkezz a Green Fox Academy Junior programozó képzésére, ahol mindössze néhány hónap alatt elsajátíthatod a fenti területek valamelyikét.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?