Published on:
26.10.2022

Ilyen érzés egyszerre belekóstolni az anyaságba és az IT világába

Publikálva:
2022.10.26.

Idén 310 hölgynek biztosítunk lehetőséget Magyarországon, és további 120 hölgynek Csehországban, hogy részt vegyen a Hello IT! for Women programunkban, ami egy kifejezetten nőknek szóló, ingyenes IT-kurzus az INCO közreműködésével. A résztvevőknek 150+ órás tananyagot kell elsajátítaniuk, amit sokan munka, vagy akár kisgyermek mellett is sikeresen abszolválnak. Így volt ezzel Bettina is, aki a kurzus elvégzése közben vált édesanyává. Ismerjétek meg az ő történetét!

Mesélj pár szót magadról! Ki vagy te? Milyen területen dolgozol jelenleg, mivel foglalkoztál a képzés előtt? :)

Farkas Bettina vagyok, 30 éves. Szeptember végén adtam életet csodálatos kisfiamnak Zsombornak, így jelenleg CSED-en vagyok. Előtte kéz-és lábápolóként dolgoztam, de régóta tervben volt már a szakmaváltás. .

Milyen céllal vágtál bele a programba?

Változásra vágytam. Amikor szembe jött velem a lehetőség, akkor már az 5. hónapban voltam kisfiammal, ami igencsak nagy változás.  Én mindig olyan voltam, hogy ha lehetőség van, akkor azzal élni kell,  az lebegett előttem, hogy most vagy soha. Jelentkeztem hát, tudtam, hogy 2 lehetséges választ kaphatok: IGEN-t, vagy a NEM-et. Ha igen, akkor tényleg szükségem van még valamire, ami megadhatja a kezdő löketet, hogy változtatni kell a munkakörnyezetemen, és új dologgal érdemes foglalkozni. Az IT szektor önmagában mindig vonzott, főleg a webfejlesztés, webdesign, de ahhoz, hogy bátorságot merítsek egy komplexebb képzéshez, szerettem volna egy jó intenzív alapozást, amit a Hello IT! for Women meg is adott. 


A férjem egyébként szoftverfejlesztőként dolgozik, és amikor hazajött munkából, elmeséltem neki, hogy felvételt nyertem, visszaülök a virtuális iskolapadba, és ha nagyon suta leszek, akkor számítok a segítségére. :) Plusz igazság szerint mindig volt bennem egy kis bizonyítási vágy is.

Mi volt a stratégiád, hogyan tudtad ennyire gyorsan elvégezni a programot?

A kurzus elején nagyon alapos jegyzetelésbe kezdtem. Ez kitartott a 3. modul végéig, amikkel nagyon gyorsan tudtam haladni, és sokat tudtam gyakorolni a témákhoz tartozó feladatokat. Így könnyebb volt elmélyíteni a tudásom. Utána, ahogy a pocakom nőtt, egyre kényelmetlenebb lett minden póz, és egyre több alvást igényeltem, szóval jött az első hullámvölgy, hogy ezt most nem tudom folytatni. Kértem egy pár nap haladékot még, hátha visszatér az energiám és a lendületem. Szükség is volt rá, mert menet közben megérkezett a kisbabám, aki az első pár napjában nem volt éppen jó alvó baba, így már tényleg a feladás határán álltam. Közben figyeltem a Discord csoportokat, hogy a társaim hogyan haladnak, és láttam, hogy emberfeletti erővel tolták végig  a tanfolyamot. Szeretném kiemelni, hogy valódi szupersztár az összes nő társam, aki belevágott ebbe a programba és nélkülük nem adhatnék most interjút a Green Foxnak. Szóval összeszedtem magam, hála Nekik! :)


Aztán az etetések, és napközi alvások közben elkezdtem hallgatni a videókat, és észrevettem, hogy ezek ismerős témák, csak kibővítve. Ránéztem a kisfiamra és az jutott eszembe, hogy neki nem egy olyan anya kell, aki feladja. Újra belevágtam, de már nem jegyzeteltem szigorúan, csak hallgattam, és ismételtem, amit elmondanak a videókban. Még mosdóba menet is vittem magammal a Google srácait. :D Egyszercsak azt vettem észre, hogy az 5. modullal végeztem, és határidőn belül teljesítettem a programot. 

Milyen volt ez a típusú tanulás neked? Részt vettél-e a mentorált időpontokon, tréningalakalmakon?

Érthető, jól követhető ez a tananyag, tele motiváló interjúkkal. Az elején bele kell rázódni, de utána visz magával, szóval érdemes belevágni! Nagy segítség volt, hogy úgy haladtam, ahogy szerettem volna. Volt, hogy éjszakába nyúlóan, de volt, hogy napközben. Mentorált időpontokon nem mindig tudtam részt venni, de a mentorok rugalmasságának köszönhetően kaptunk felvételeket. Köszönetet szeretnék mondani a többieknek is, akik remek kérdéseket tettek fel, amik további fejlődéshez segítettek minket többieket is.  Szuper közösség vagytok!

Mik a terveid a jövőre nézve, hogyan kívánod hasznosítani a programban tanultakat?

Szeretnék elmélyedni webfejlesztés, webdesign területen. A későbbiekben pedig tovább mélyíteni a tudást, és munkát találni az IT szektorban. Szeretném, ha a fiam is azt tanulná meg, hogy kezdje el az álmait megélni, és bátran éljen a lehetőségekkel, és ezt tanácsolom Mindenkinek! 

Te is kedvet kaptál hozzá, hogy belekóstolj az IT-ba?

Elstartolt a jelentkezés idei Hello IT! for Women programunkra, amire április 9-ig várjuk jelentkezéseteket. Idén először két kurzus közül választhattok:

1. IT Support - Ha szeretnél elindulni az IT karrier felé vezető úton, de a programozást egyelőre nagy falatnak érzed, vagy egyszerűen csak erősíteni szeretnéd digitális tudásodat.

2. IT Automatizáció Pythonnal- Ha már van némi alap informatikai tudásod és ezek mellett a programozás alapjait is szeretnéd elsajátítani és nem ijedsz meg a komplexebb problémáktól sem.

Ne maradjatok le róla!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?