Published on:
3.2.2022

Hello IT! for Women - Izgalmas utazás az IT karrier felé

Publikálva:
2022.02.03.

2021 júliusában elindítottuk ingyenes, online, alapszintű IT support tanfolyamunkat "Hello IT! for Women" néven az INCO Academy - Work in Tech együttműködésével és a Google.org támogatásával. A programmal 2021-ben 300 nőnek segítettünk felkészülni a digitalizáció új kihívásaira.

Nagyon kíváncsiak voltunk, milyen egy olyan program részeseinek lenni, amely helyi szervezetek közreműködésével 17 európai országban indult el azzal a céllal, hogy 9500 embernek segítsen megtenni az első lépést egy stabil, hosszú távon jövedelmező, jövőbiztos karrier felé. Ezért megkértünk  néhány résztvevőt, hogy meséljenek magukról, a program során szerzett tapasztalataikról és az IT-terület felé vezető útjukról.

Tudj meg többet szupermotivált diákjainkról és az idén is folytatódó Hello IT! for Women program részleteiről villáminterjúinkból!

Ágnes a cégekhez begyűrűző digitális transzformációnak köszönhetően vált egyre elkötelezettebbé az IT iránt. Kérlek, mesélj egy kicsit magadról!

Évek óta a fordítási iparágban dolgozom. A kapcsolódó munkafolyamatok, a projektmenedzsment is egyre techibb, emellett dolgoztam technológiai (fejlesztő) cégeknél is, ahol eleve ragadtak rám dolgok. Ennek az organikusan szerzett tudásnak a rendszerezésére, utólagos alapozására a további karriercéljaimhoz is szükség van - és hát az IT készségek megléte amúgy is alapvetővé vált manapság. A munkán kívüli életemben igyekszem ezt ellensúlyozni azzal, hogy minél több offline dolgot csinálok - a barátaimmal, a természetben, a lovardában, edzőteremben vagy épp egy jó könyv társaságában töltöm el az időmet.  


Miért jelentkeztél IT support kurzusunkra?

Viccesen hangozhat elsőre. Az  elmúlt években többször kellett notebookot vennem, ilyenkor  mindig igyekeztem a kollégáim, vagy az informatikához értő barátaim segítségét kérni, mivel fogalmam sem volt, hogyan válasszak ki egy jót. Végül aztán elegem lett a frusztrációból, amit minden egyes ilyen vásárlás jelentett számomra, szerettem volna végre tájékozott vásárlóvá válni, és megérteni, hogy mint jelent pl. a RAM és az SSD.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a  jelenlegi munkahelyemen megváltozott a szerepem, több technikai feladatot kaptam, mint például az általunk fejlesztett middleware bevezetése, így arra gondoltam, hogy nem árthat, ha magasabb szintű informatikai tudást szerzek.

Hogyan hárítottad el a zavaró tényezőket a kurzus elvégzése közben?

Hétvégén több időt szánok a heti feladatok elvégzésére, a videók végignézésére és a jegyzetelésre. Teljes csendre van szükségem és a cicám dorombolására az ölemben. :)

Mi lepett meg a legjobban a program során?

Ami a legjobban meglepett, hogy kifejezetten élvezetes is lehet, amikor  emberek hardcore informatikai dolgokról beszélnek. Az oktatók olyan lelkesedéssel magyaráztak, hogy lehetetlen volt  nem lelkesedni.


Második interjúalanyunk Andi, egy rendkívül bátor pályaváltó anyuka. Kérlek, mesélj magadról egy kicsit!

36 éves, vidám természetű, kommunikatív hölgy vagyok, nemsokára 4, egyelőre még 3 gyermek édesanyja, pályáját elhagyott német nyelvtanár. Harmadik gyermekünk érkezése előtt nagyon jól feltaláltam magam egy nagy multinál, egy back-office, IT támogatást biztosító projektben dolgoztam, élveztem az ott szerzett tudást, a munkát, a kihívásokat. Elhatároztam, hogy ezen a pályán maradok és mélyebben is beleásom magam az IT világába, hogy mire negyedik gyermekem elkezdi az óvodát, megtaláljam azt az IT területet, amelyben leginkább otthon érzem majd magam.


Miért jelentkeztél a programba?

Bár biológia és német szakos tanári diplomám van, 2017-ben úgy döntöttem, hogy egy outsourcing IT-cégnél próbálom ki magam, a globális account management csapat tagjaként. Nagyon megtetszett ez a back office-os IT-támogató munka, és úgy döntöttem, hogy ebbe az irányba változtatok a karrieremen. Harmadik gyermekem 2020-as születése után minden lehetőséget megragadtam informatikai ismereteim elmélyítésére, abban a reményben, hogy később nagyobb esélyem lesz a munkaerőpiacon. Jól fizetett részmunkaidős állást szeretnék kapni, rendszeres home-office lehetőséggel, ami ezen a területen egyáltalán nem lehetetlen elvárás.

Hogyan hárítod el a zavaró tényezőket?

Tanulás közben nagyon nehéz kivédeni a zavaró tényezőket 3 gyerkőc mellett, de a Google Play Áruházból letöltöttem a Coursera alkalmazást, és így bármilyen háztartási tevékenység közben is tudom nézni és hallgatni a videókat az okostelefonomon. Ha egy videót nehéz így követni, lelassítom 0,75-szörösre, bekapcsolom a feliratot és megpróbálok jobban fókuszálni. Előfordul, hogy egy ideig nem sikerül valamit elsajátítani, de nem adom fel.

Mi lepett meg legjobban a kurzus során?

2010 után a gyerekekkel otthon maradva nem tudtam lépést tartani az informatika rohamos fejlődésével, ezért nagy elvárásokkal csatlakoztam ehhez a programhoz. Én és a férjem is, aki hálózati mérnök, nagyon meglepődtünk azon, hogy a tanfolyam milyen világosan és mélyen írja le a folyamatokat, és nem csak az informatika területeiről ad alapismereteket. Néha a tananyag nagyon elmélyül egy-egy területben, de a legmeglepőbb az volt, hogy a nehézsége ellenére is könnyen tudtam követni.


Harmadik interjúalanyunk Judit, tapasztalt banki koordinátor, aki régóta érdeklődik az informatika iránt. Kérlek, mesélj magadról egy kicsit!

Budapesten élek, itt is születtem. Végzettségem hitelintézeti közgazdász és a bankszektorban dolgozom több, mint 10 éve. Az informatikán kívül a macskákért, az Excel táblákért és a barkácsolásért rajongok, szeretek új dolgokat felfedezni, megtanulni.


Miért jelentkeztél erre az IT support kurzusra?

Tavaly a világjárvány idején elkezdtem megvalósítani régóta dédelgetett, a programozáshoz kapcsolódó álmaimat , először a #MyFirstApp Coding Camp, majd a Hello IT! for Women kurzus segítségével. Mindig is érdekelt, hogyan működnek a dolgok és a folyamatok, abszolút jártas vagyok a technológiában. A Green Fox Academy nagy rajongója vagyok, és az évek során több infóesten és programozó workshopon is részt vettem, követtem a képzések alakulását, így találtam rá erre a lehetőségre is, ami úgy éreztem, hogy nekem készült.

Milyen vicces szokásaid alakultak ki az otthoni tanulás közben?

Van egy gyönyörű macskám, Cleo. Ő a szobatársam, és általában a laptopomon ül vagy alszik, amíg tanulok. Mentoridőben rendszeresen belenéz a kamerába, és miközben beszélgetünk, folyamatosan igyekszik aktívan részt venni és felkelteni a figyelmünket. Persze amikor szeretnék vele fényképet készíteni, akkor soha nem néz a kamerába. :)

Milyen élmény részt venni a programban?

Nagyon jól érzem magam a kurzuson, remek tanulói közösség alakult ki a mentoridők alatt. Sokat tanulok másoktól, és a közös tanulás átsegít minket a nehéz időszakokon. Nagyon élvezem ezt a kurzust, sajnálom, hogy a végéhez közeledik, szívesen folytatnám még. A tanultakat nem csak a munkámban, de az otthoni tanulásban is alkalmazni tudom. Sokat fejlődtem és sok sok új dolgot sajátítottam el.

A jelentkezés már elstartolt a 2022 márciusában induló kurzusra, biztosítsd be Te is a helyed! További információk és jelentkezés itt.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?