Published on:
29.11.2017

Huszonévesek, egyetemre járnak és közben mentorok a Green Foxnál

Publikálva:
2017.11.29.

Levi és Samu története arról, hogy kezdtek el a programozással foglalkozni, milyen tanulni a szakmát, és milyen tanítani a Green Foxban.

Samu: Már a középiskolában elkezdtem programozással foglalkozni, aztán 2015-ben jelentkeztem a Kandó villamosmérnöki karára. Azért oda, mert az volt a tervem, hogy beágyazott rendszereket programozzak. Az összes tanár hangsúlyozta az egyetemen, hogy tudni kell programozni. Még annak is, akinek nem ez a szakterülete. Jöhet olyan kihívás, olyan feladat, amikor nélkülözhetetlen ez a tudás. És én ezzel maximálisan egyetértek. A suli mellett szoftvertesztelőként már dolgoztam négy hónapot, de hátra van még négy félévem, kicsit megcsúsztam. De nem a Green Fox miatt! – teszi hozzá nevetve. - A munkát én kerestem a tanulás mellé, diákszövetkezeten keresztül. Én ugyanis már kiskoromban elhatároztam, hogy az egyetem mellett dolgozni fogok. Aztán az első vizsgaidőszak alatt bepánikoltam, és eljöttem az első munkahelyről.

Samu

Mennyire általános a környezetedben, hogy a felsőoktatásban hallgatók munkát is vállalnak a tanulmányok mellé?

Samu: Úgy látom, hogy nem általános. A többség inkább kényelmesebb, én kakukktojás vagyok.

És Levi is, ha jól gondolom…

Levi: Én az Óbudai Egyetemen gépészmérnök hallgató vagyok. Oktatással már jó ideje foglalkozom, mert tanítottam matekot és fizikát, és vállaltam érettségire felkészítést is.  Aztán a Logiscoolban kezdtem el dolgozni az egyetem mellett. Ott gyerekekkel foglalkoznak egyetemista hallgatók, bevezetik őket a programozás világába heti rendszerességgel. Néha sajnáltam, hogy a kis diákok nem tettek bele igazán energiát a tanulásba, a ceruzát viszont előszeretettel beletették az usb portba.☺ Nekem egy volt kollégám ajánlotta a Green Foxot, azt mondta, szerinte nekem való hely, jól fogom érezni magam. Igaza lett.

Samu: Én igazából csak nyárra kerestem munkát - okulva az előző vizsgaidőszak és a munkahely okozta kudarcból – és megakadt a szemem a Green Foxon. És itt ragadtam, mert rugalmasak, és tökéletesen össze tudom egyeztetni a sulis elfoglaltságaimmal. Felénk a Green Fox mottója valami ilyesmi: legyünk hasznos tagjai a csapatnak mentorként, de fontos, hogy mi is tanuljunk. És mindezt úgy, hogy még kereshetek is vele… hát ez így főnyeremény.

Levi: Igen, a Green Fox nagyon sok energiát fektet abba, hogy mi is fejlődjünk, miközben itt vagyunk.

Ez jól hangzik, de egy vizsgaidőszak azért mégiscsak komoly dolog…

Levi: Direkt úgy alakítják ki a mentor beosztást az osztályokban, hogy ezt maximálisan figyelembe veszik. Olyankor megtehetem, hogy csak fél napra jövök be, vagy azt, hogy 2-3 napig otthonról dolgozom. Tényleg nagyon rugalmasak, hiszen egy osztálynak 3-4 mentora van.

Levi

Mit jelent a junior mentor, azaz hivatalosan mentor trainee? Mi pontosan a feladatotok?

Levi: Ha röviden akarok rá válaszolni, akkor azt mondom, hogy a mentor trainee azért van itt, hogy minél előbb mentor legyen belőle. Vagyis tanítunk és tanulunk is, és ez mindennapi elfoglaltságot jelent. Csinálunk mi is tananyagot, de az nem kerül fel rögtön, előbb átbeszéljük a mentorokkal, ötletelünk, javítunk és csak utána véglegesítjük. Ezen kívül foglalkozunk oktatással, bent vagyunk az órákon, tőlünk is lehet kérdezni.  De a mi munkánkat még rendszeresen ellenőrzik, nem úgy, mint a senior mentorokét.

Samu: És valószínű, hogy gyakrabban megesik, hogy mi nem tudunk válaszolni valamire úgy, mint egy senior mentor…

Levi: Igen. Hiszen a senior mentorok amellett, hogy van érzékük az oktatáshoz, és tök jól magyaráznak, az iparágukban sikeres szakemberek, akik rengeteg dologgal találkoztak már a gyakorlatban. Ezért ők egy olyan kérdésre is tudnak válaszolni, példát mondani, megoldást találni az adott problémára, aminek a leírását sehol nem találjuk meg.

Samu: Viszont különbség van a hardveres képzés és a szoftveres képzés junior és senior mentorai között.

Levi: A szoftveres képzés azért is más, mert ha ott szembe jön egy probléma, viszont épp nincs a közeledben egy mentor, akkor is találsz rá megoldást a Google-ben. Na, a hardveresen ilyen nincs, hogy beírod a problémát és kiadja a megoldást.

Samu: Mi mindketten hardveres képzésbe csatlakoztunk, jelenleg a STATIC osztályban tanítunk.

Levi: Mi is részt veszünk a mentor meetingeken, kikérik a véleményünket. Igazából rajtunk áll, hogy mennyit teszünk bele, annyira lesz értékes a munkánk. Nekünk is érdekünk, hogy hamar felvegyük a fonalat, a sebességet. Olyan gyorsan változik minden ebben a világban, muszáj képben lenni.  Ha már nagyjából updatelve vagy, az jó, és egyben ez felelőssége is minden mentornak. Itt van mindenre fórum, tudunk kérni és van bőven mozgásterünk is. A senior mentorokkal nagyon jó a kapcsolatunk, irtó segítőkészek. Emlékszem, volt olyan, hogy  Kazy-val ( Veréb Szabolcs korábbi senior mentor) egyszer bent maradtunk egy szombati napon éjfélig, mert Samuval kérdeztünk tőle valamit, és mondta, hogy jó, akkor ezt most elmagyarázza.  Délután 4 kor jöttünk be,  ő csak miattunk, - amúgy nem lett volna itt dolga szombaton - hogy nekünk segítsen. Itt nincs autokrácia, nem formalitásból engednek minket maguk mellé. Mindig nyitottak arra, amit mondunk.  Ha épp hülyeséget, akkor elmagyarázzák, hogy miért nem jó az, amire gondoltunk.

Az ide járó hallgatóknak köztudottan otthon is sokat kell még foglalkozniuk a tananyaggal. Ez rátok is vonatkozik?

Samu: Otthon nekünk kevesebb elfoglaltsággal jár, mint annak, aki részt vesz a képzésen, de időnként nekünk is van vele még dolgunk esténként.

Ti, akik hallgatói vagytok egy-egy egyetemnek, itt a Green Foxban pedig mondjuk „kistanárok”,  hogy látjátok, miben más ez a típusú oktatás, mint az egyetemi?

Levi: Az egyetemen meghallgatjuk az elméleti anyagot, és magunkra hagynak a gyakorlati részével. Itt pont az ellenkezője történik, és szerintem ez tök jó módszer. Otthon meghallgatod a tananyagot, mert az nem igényel közvetlen kapcsolatot valakivel, hiszen ott a YouTube, a sok cikk a neten. Amikor arról van szó, hogy a hallott tudást alkalmaznod kell, alkotni valamit, jelen esetben programozni – akkor itt vagy, körbevéve olyan emberekkel, akik segítenek. Ráadásul nincs az a lassú, megszakított  folyamat, amikor eltelik sok idő pl. egy házi feladat leadás és egy konzultáció között, hanem folyamatos az egész. Ezért lehet itt már pár hónap alatt is komolyan haladni.

Samu: Én ezt még annyival egészíteném ki, hogy itt nem jut kifejezésre annyira a tudásbeli különbség érzékeltetése a mentor és a diákok, mint egy egyetemi oktató és a diákok között.

Szóval, ha nagyok lesztek, akkor mentorok lesztek?

Samu: Igen. Amikor véget ért az első itteni képzés, amelyen részt vettünk, nem volt kérdés, hogy maradunk-e a következőre. Ha kell, akkor leadom azt az órát, ami ütközik esetleg, csak hogy itt lehessek.

Levi: És ha már mentorok leszünk, és hiányzik majd a gyakorlat, akkor tovább képezzük magunkat, hiszen erre több lehetőségünk is van. A Green Foxnak is fontos, hogy jó programozók is legyünk, ne csak jó tanárok.

Samu: A hallgatókkal pedig közvetlen a viszonyunk, ami nagyon jó, és nem is lehetne másképp. Négy hónapig folyamatosan együtt vagyunk, tényleg családias a viszony. Rendszeres, hogy velük együtt megyünk és beülünk még egy kicsit valahova a tanítás végén.

Levi: Megyünk most is, amint befejeztük a beszélgetést…

Értem, vettem… ☺ Akkor jó sörözést, fiúk!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?