Published on:
13.4.2023

Mire figyelj, amikor programozóképzést választasz?

Publikálva:
2023.04.13.

Számos képzés közül válogathatsz, ha programozást szeretnél tanulni. Mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága, ugyanakkor - még ha elsőre hasonlónak is tűnnek - nagyon sok szempontból különbözhetnek ezek a kurzusok. Két részes cikkünkben összegyűjtjük, mire érdemes figyelni, amikor kiválasztod a neked leginkább megfelelő kurzust.

A képzés hossza és intenzitása

Ezt a két tényezőt érdemes mindig egyben nézned, hiszen ami leginkább számít, hogy összesen mennyi időt töltesz tanulással, programozással a képzés során. Az egyes kurzusokat úgy tudod leginkább összehasonlítani, ha megnézed, hogy a képzés:

  • hány hét, hónap, 
  • hetente hány alkalom, 
  • naponta hány óra (nem mindegy például, hogy egész napos vagy fél napos képzésről van szó).

Ha például két képzés ugyanolyan hosszú, de az egyik egész napos, míg a másik csak délelőtt, vagy délután zajlik, akkor teljesen más mélységig juthatsz el a programozásban.
Amellett, hogy megnézed, mennyi időt töltesz ténylegesen a képzésen, azt is érdemes figyelembe venned, hogy mennyi időt kell a tananyag feldolgozására, otthoni gyakorlásra fordítanod (a legtöbb képzőnek van erre ajánlása), hiszen az is mutatja, milyen mélységű a kurzus.

A Green Foxnál például a 4,5 hónapos szuperintenzív kurzus minden nap 9 és 18 óra között zajlik, emellett naponta 1-2 órát kell a felkészüléssel, gyakorlással töltened. 10 hónapos részidős képzésünkön pedig hetente 3 alkalommal találkozunk: hétközben 2x3 óra, hétvégén 1 teljes nap, ezen felül heti 5-10 óra az otthoni felkészülés. Összehasonlításképpen kb. ugyanannyi időt töltesz programozással a képzésünkön, mint egy egyetemi képzésen a gyakorlati órák keretében.

A feldolgozott tananyag mélysége

(Még) laikusként talán ezt a legnehezebb összehasonlítani, ugyanakkor ez az egyik legfontosabb szempont. Nem mindegy, milyen mélységig jutsz el az adott képzés végére, mert ezen múlik például az, hogy egy-egy kurzus mennyire készít fel a későbbi munkavégzésre, mennyire szerzel valóban junior tudást. Back-end és back-end képzés között is óriási különbség lehet. Hogyan tudsz erről tájékozódni? Érdemes összehasonlítani az egyes képzések részletes tananyagát, megnézni, milyen technológiákat, nyelveket milyen mélységben érintenek, milyen kiegészítő, programozáshoz szükséges ismeretet adnak. A képzésen töltött idő is támpont lehet, hiszen az jellemzően egyenes arányban áll a feldolgozható tananyag mennyiségével.

Azt javasoljuk, hogy ha bizonytalan vagy abban, milyen mélységig jut el egy-egy képzés, kérj segítséget hozzáértő ismerőstől, baráttól, aki az egyes syllabusok összehasonlítása alapján segíteni tud a döntésben.

Mind a Green Foxnál, mind pedig a többi képző oldalán elérhetőnek kell lennie egy részletes tematikának képzésenként és szakirányonként, így össze tudod hasonlítani, hogy melyiknél milyen technológiai tudást tudsz elsajátítani. Ha ezek megismerését követően is kérdőjelek maradnak a fejed felett, nyugodtan keresd fel a képzőintézményt telefonon vagy e-mailben. 

Gyakorlatorientált tanulás

A programozást tapasztalatunk szerint leginkább valós projekteken, gyakorlat közben tudod elsajátítani, nem elég az elméleti tananyag feldolgozása. Ha IT karrierre váltanál, érdemes olyan képzést keresned, ami erre is nagy hangsúlyt fektet. 

A Green Fox szuperintenzív és részidős, valamint on-campus és online programozó képzései is 3 modulból épülnek fel. A képzés alatt minden olyan eszközt megtanítunk, amivel utána akár önállóan továbbképezheted magadat más technológiákra is. Az első két modulban egy erős elméleti tudásra tehetsz szert, majd a képzés utolsó szakaszában 3-4 fős csapatban egy hosszabb projekten dolgozhatsz, amit a modul végére kell teljesíteni. A Projekt modulban az útmutatásunk segítségével, de már magadtól kell elsajátítani új technológiákat. A modul végére junior programozói szintre juthatsz el, és belevághatsz IT karrieredbe.

Egyéb szempontok

Előfordulhat, hogy mindezeket összevetve is bizonytalan vagy, hogy melyik képzés a neked való. Ilyenkor érdemes az adott iskoláról kapott általános benyomást is figyelembe venni: mennyire áll közel hozzád az adott iskola kommunikációja, például a weboldala vagy Facebook-oldala, ha vannak kérdéseid, arra mennyire nyitottan, gyorsan válaszolnak. 

Minket például telefonon, e-mailben vagy Facebook üzenetben is bátran keress meg, ha pedig fontos a személyes benyomás, irodánkban is örömmel látunk egy kávéra előre egyeztetett időpontban. Érdemes 1-1 eseményre is ellátogatnod, ahol személyes (ha csak online is :)) benyomást szerezhetsz, vagy érdemes 1-1 belépő, ingyenes kurzust kipróbálnod. Velünk legközelebb például itt találkozhatsz.

A következő részben további hasznos szempontokat gyűjtünk össze, mint például az ár/érték arány meghatározása, amik szintén segíthetnek meghozni egy ekkora döntést. Kövesd a blogunkat, mert hamarosan érkezik a sorozat második része!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?