Published on:
24.4.2022

Ezért fontos, hogy minél több nő jusson digitális skillekhez

Publikálva:
2022.04.24.

Milyen változásokat hozott a Covid a munkaerőpiacon? Mi köze ennek a digitális ismeretekhez és a nők versenyképességéhez? Erről és a „Hello IT! for Women” kurzusról beszélgettünk a Green Fox magyarországi vezetőjével.

A Covid a legtöbb ágazatban felgyorsította a digitalizációt, komoly kihívások elé állítva azokat a munkavállalókat, akiknek hiányosak a digitális ismereteik. Számos nő foglalkoztathatósága is veszélybe kerülhet, hiszen ők világszerte alulreprezentáltak az informatika területén. Nekik szuper lehetőséget nyújtott a tavaly júliusban indult „Hello IT! for Women” kurzus, amelynek elsődleges célja az volt, hogy Magyarországon 300 nőnek adjon betekintést az IT világába. 

A program nagy sikerére való tekintettel idén márciustól kezdődően ismét lehetőséget adunk több mint 500 hölgy számára, hogy részt vegyen a Hello IT! For Women kurzuson és elsajátítson egy olyan alaptudást, amivel megalapozhatja új, jövőbiztos IT karrierjét. Az ingyenes program a Google.org támogatásával az INCO Academy - Work in Tech kezdeményezés keretében valósul meg, amely Európa 17 országában indult el helyi szervezetek közreműködésével azért, hogy 9.500 embernek - Magyarországon kifejezetten nőknek - segítsen megtenni az első lépést egy stabil karrier felé vezető úton. 

„A Green Fox örömmel csatlakozott a program magyarországi partnereként, hiszen a kezdetektől azért dolgozunk, hogy minél több motivált tehetségnek segítsünk jövőbiztos karriert építeni, miközben mi magunk is kiemelt figyelmet fordítunk a női célcsoportra, köztük a karrierváltó kisgyermekes nőkre”

– mondja Fachs Anita, a Green Fox magyarországi operációjának vezetője, akivel a digitális ismeretekről, a kapcsolódó munkaerőpiaci trendekről és a „Hello IT! for Women” kurzusról beszélgettünk.


Aki nem zárkózik fel, az kiszorulhat a munkaerőpiacról


A 2020-as, még a járvány előtti adatokon alapuló Digital Economy and Society Index (DESI) jelentés szerint Magyarország a 21. helyen áll a 28 EU-tagország digitalizációs rangsorában, míg a kifejezetten a nők digitális készségeit számba vevő listán hazánk a 24. helyre került. Az index többek között olyan tényezőket vizsgál, mint az internethasználat, a digitális közszolgáltatások és a humán tőke. A humán tőke tekintetében a 19. helyen állunk az össznépességet vizsgálva, míg ugyanebben a rangsorban a magyar nők csak a 26. helyre fértek fel, vagyis a munkában alkalmazható digitális készségek szintje messze elmarad az uniós átlagtól. Ráadásul, ahogy világszinten, Magyarországon is jellemző, hogy a nők alulreprezentáltak az informatikus szakmában: hazánkban ügyfélszolgálatosként dolgozik a legtöbb IT-val foglalkozó nő, de itt is csak 25-30%-os arányról beszélünk, míg a kifejezetten programozással foglalkozók aránya ennél is alacsonyabb, mindössze 10%. 


„Kevés nőben merül fel az informatika a pályaválasztásnál, miközben ez az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, olyannyira, hogy aki nem zárkózik fel bizonyos mértékű digitális tudással, az előbb-utóbb kiszorulhat a munkaerőpiacról. Ezért fontos gazdasági és társadalmi érdek az alulreprezentált csoportok felzárkóztatása, aminek két leggyakoribb módja jelenleg az upskilling és a reskilling, azaz a továbbképzés, illetve az átképzés. Mindkét fogalom az elmúlt években a gyors technológiai fejlődés, főképp az automatizáció és a robotizáció következtében vált elterjedté a széles körű munkaerő-átképzési igényekre reagálva”

– hangsúlyozza Anita. Az ilyen célú informatikai oktatás biztosításában az állam is szerepet vállal (például az Újratervezés Program), de vállalati oldalon is megjelentek kezdeményezések, amelyeknek fontos előnye, hogy a munkaerőpiac által validált programokról van szó. Ilyen a Google.org és az INCO új kezdeményezése is, aminek a keretében a Green Fox közreműködésével a „Hello IT! for Women” kurzus megvalósul.


Az online jelenlét ma már jóval több egy honlapnál


Egyértelműen azok a vállalatok jöttek ki a legjobban a járványhelyzetből, amelyek korábban is magas digitális szinten voltak. Bár a Covid hatása még nem teljesen kiforrott, az szinte biztos, hogy a hibrid megoldások velünk maradnak, és aki ehhez nem tud alkalmazkodni, versenyhátrányba kerül. Aki saját vállalkozást működhet, annak szintén fontos, hogy stabil digitális alapokkal rendelkezzen. „2022-ben megkerülhetetlen az online jelenlét, ami ma már jóval többet jelent egy honlapnál. Fontos, hogy maga a szolgáltatás is elérhető legyen online, például webshopon, de igény lehet online ügyfélszolgálatra, illetve az IT-biztonság kérdésével is muszáj foglalkozni” – emeli ki Anita, aki hozzáteszi, hogy a digitális ismeretekhez az is hozzátartozik, hogy pontosan mi az informatika. Sokan ugyanis a programozással azonosítják, miközben valójában sokkal szélesebb spektrumot fed le, számos, különböző tudást és készségeket igénylő területet is magában foglal: például tesztelés, rendszerüzemeltetés vagy IT projektmenedzsment. „Közös pont azonban, hogy aki e területek bármelyikén szeretne karriert kezdeni, annak magabiztos felhasználóvá kell válnia. Ezt lehetővé teszi a „Hello IT! for Women” kurzus, amelynek a résztvevői meg fogják érteni, hogy milyen területekből áll az informatika, és el tudják majd dönteni, hogy melyik érdekli őket. Ha pedig valaki szert tesz egy digitális alaptudásra, arra már lehet építkezni és felfelé skálázódni.”


Gyakorlati tudás, közösség, coaching és egy értékes oklevél


Anita szerint a „Hello IT! for Women” kurzus legfontosabb előnye, hogy gyakorlatorientált, de nemcsak a hard skillek fejlesztésére fókuszál, hanem a soft skillekre is. A tananyag feldolgozásában a Green Fox mentorai segítenek, illetve a résztvevők csoportokba lesznek osztva, így egy támogató közösségbe kerülnek, a soft skillek fejlesztésében pedig a Green Fox pszichológusaira számíthatnak. Mindez részidőben és rugalmas ütemezéssel valósul meg, így a legtöbb női élethelyzetbe beleilleszthető. Anita úgy gondolja, hogy különösen azoknak érdemes ebbe belevágni, akik:

  • IT helpdeskesként szeretnének elhelyezkedni, mondjuk egy SSC-ben,
  • új lendületet adnának a karrierjüknek,
  • úgy érzik, hogy hiányosak a digitális ismereteik,
  • vállalkozást indítanak, és előtte szeretnének képbe kerülni a legfontosabb informatikai tudnivalókkal.
„A kurzuson való részvétel előfeltétele az angol nyelvtudás és a motiváció. Utóbbi azért kiemelten fontos számunkra, mert a program sikerét abban fogjuk mérni, hogy a több mint 500 főből hányan végzik végül el. Aki belevág, annak érdemes végigcsinálni, mert a sikeres résztvevőknek járó Google-tanúsítvány munkáltatói oldalon igen magas presztízzsel bír. Ez nem „csak egy” papír, hanem a HR-esek által is elismert oklevél, amely bizonyítja, hogy birtokosa naprakész tudással rendelkezik az IT területén”

– mondja Anita a kurzus elvégzésével megszerezhető Google IT Support Professional Certificate-ről. 


A jelentkezés már elstartolt az idei utolsó,októberben induló programra, biztosítsd be Te is a helyed! További információk és jelentkezés itt.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?