Publikálva:
2020.07.16.

Kétkezi munkáját váltotta programozásra

Bene Ádám két szakmát szerzett, mégsem találta a helyét a munkaerőpiacon. Ekkor jelentkezett a Green Foxba, hogy programozást tanuljon. Full-Stackesként kezdett, majd DevOpsra váltott, végül a Húli Community-ben (a bootcamp belső fejlesztési közösségében) újabb technológiákat sajátított el. Ma már az Ericsson DevOps fejlesztőjeként dolgozik. Azt mondja, sokat segített neki az elhelyezkedésben a Húli Community-ben végzett munka.

A Green Fox előtt Ádám sokáig kereste az útját, gyárakban, építkezéseken dolgozott. Elvégzett két OKJ képzést, lett két szakmája, mégsem tudott váltani. Végülis ezért választotta a Green Foxot: “Azt láttam, hogy a bootcampek a piacról élnek, így nagyobb bizalmam volt bennük. A Green Foxban pedig olyan különleges technológiákat tanulhattam, amit más képzések akkor nem kínáltak.”  


Full-Stack programozással kezdett, majd a kurzus második felét kitevő projektfázisban már a DevOps csapatot választotta (Webalkalmazások esetén ők  felelnek a szerverek működéséért: ezeket az alkalmazásokat sok-sok szerver szolgálja ki, olyan programokat kell írniuk, amik ezeket automatizálják. – megj. a szerk). Amikor a képzés befejezése után lehetősége volt tovább dolgozni a Green Fox belső fejlesztési közösségében, a Húli Commity-ben, azonnal csatlakozott. A Green Fox Courses projekt fejlesztésén kezdett el dolgozni, aminek a célja a bootcamp tananyagaihoz egy felhasználóbarát platform kialakítása volt. “Ez volt a legösszetettebb projekt, emellett itt volt a legtöbb devopsos feladat” - magyarázza a választását, majd a Húli Community-ben végzett munkájáról mesél. “A kurzushoz képest nagyobb volt a hangsúly a csapatmunkán. Bár már a képzés alatt is csapatban fejlesztettünk, most teljesen új emberekkel kellett együttműködnünk. Emellett olyan új technológiákat kellett használnom, amikben idő híján kevésbé tudtam elmélyülni, így többet kellett a csapattársaimra támaszkodnom.” Ádám szerint a másik fontos különbség a képzés során szerzett gyakorlathoz képest, hogy nem a nulláról építettek fel valamit, hanem egy meglévő projekten kellett dolgozniuk, és emiatt a követelmények is magasabbak voltak. “Gyakorlatilag itt már teljesen olyan munka folyik, mintha az ember egy vállalatnál fejlesztene.”


Aki a Kuberneteshez ért, aranyat ér


A Húli Community-ben Ádám egyrészt mélyítette a képzés során megszerzett tudását, ugyanakkor foglalkozott olyan nyelvekkel is, amiket a kurzuson nem tanult. Dolgozott olyan technológiákkal, amikben a csapattársai segíteni tudtak neki, így nem kellett a nulláról kibogoznia azokat. Szeretett volna valami teljesen újat csinálni, ezért a legtöbbet Kubernetesszel foglalkozott (A Kubernetes egy nyílt forráskódú szoftver, amely a tároló-alapú alkalmazásokat és a hozzájuk társított hálózatkezelési és tárolási összetevőket kezeli. - megj. a szerk). Először az egyik mentora, Szél Péter ajánlotta a figyelmébe ezt az új technológiát. “Hamar megéreztem, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, egy kicsit el is bizonytalanodtam. Szerencsére éppen akkor részt vettem egy eseményen, ahol egy cég igazgatója elhívott egy kis beszélgetésre. Ő mondta, hogy aki most a Kuberneteshez ért, az aranyat ér. Ez adta a motivációt, hogy folytassam.” Ádám tudatosan építette karrierjét: versenyekre járt, és úgy döntött, hogy addig nem is keres állást, amíg ki nem tanulta annyira a Kubernetes technológiát, hogy valamit prezentálni tudjon belőle. A Húli Community jó keretet adott erre, hiszen mentori segítség is rendelkezésre állt, kapott visszajelzést a munkájára. “Nekem kell valami, ami motivál, csapatban jobban dolgozom, ezért is kellett mindenképp a Húli Community. Már akkor is nagyon jó volt, amikor én elkezdtem, azóta ráadásul rengeteget fejlődött, most már például külső projekteket is fejlesztenek.” 


Meg voltak hökkenve, hogy honnan ismerem a gráfelméletet


A Húli Community az interjúkhoz is nagyobb önbizalmat adott Ádámnak. Ahogy meséli, az Ericssont is akkor győzhette meg, amikor az egyik versenyfeladata kapcsán bemutatta, hogyan használta a gráfelméletet és a különböző webes algoritmusokat. “Először azon hökkentek meg, hogy korábban kétkezi munkás voltam, majd pedig azon, hogy ismerem a gráfelméletet.” Hozzáteszi, hogy a Green Fox előtt nem mert volna nekivágni ilyen komplex feladatoknak, vagy akár egy idegen technológia elsajátításának. “A Green Foxtól többet és mást kaptam, mint amit elvártam.”

Építs IT karriert. Velünk.

Ismerd meg Junior programozó képzéseinket:

On-campus képzés
Online képzések

Tovább olvasnál?