Published on:
16.7.2020

Kétkezi munkáját váltotta programozásra

Publikálva:
2020.07.16.

Bene Ádám két szakmát szerzett, mégsem találta a helyét a munkaerőpiacon. Ekkor jelentkezett a Green Foxba, hogy programozást tanuljon. Full-Stackesként kezdett, majd DevOpsra váltott, végül a Húli Community-ben (a bootcamp belső fejlesztési közösségében) újabb technológiákat sajátított el. Ma már az Ericsson DevOps fejlesztőjeként dolgozik. Azt mondja, sokat segített neki az elhelyezkedésben a Húli Community-ben végzett munka.

A Green Fox előtt Ádám sokáig kereste az útját, gyárakban, építkezéseken dolgozott. Elvégzett két OKJ képzést, lett két szakmája, mégsem tudott váltani. Végülis ezért választotta a Green Foxot: “Azt láttam, hogy a bootcampek a piacról élnek, így nagyobb bizalmam volt bennük. A Green Foxban pedig olyan különleges technológiákat tanulhattam, amit más képzések akkor nem kínáltak.”  


Full-Stack programozással kezdett, majd a kurzus második felét kitevő projektfázisban már a DevOps csapatot választotta (Webalkalmazások esetén ők  felelnek a szerverek működéséért: ezeket az alkalmazásokat sok-sok szerver szolgálja ki, olyan programokat kell írniuk, amik ezeket automatizálják. – megj. a szerk). Amikor a képzés befejezése után lehetősége volt tovább dolgozni a Green Fox belső fejlesztési közösségében, a Húli Commity-ben, azonnal csatlakozott. A Green Fox Courses projekt fejlesztésén kezdett el dolgozni, aminek a célja a bootcamp tananyagaihoz egy felhasználóbarát platform kialakítása volt. “Ez volt a legösszetettebb projekt, emellett itt volt a legtöbb devopsos feladat” - magyarázza a választását, majd a Húli Community-ben végzett munkájáról mesél. “A kurzushoz képest nagyobb volt a hangsúly a csapatmunkán. Bár már a képzés alatt is csapatban fejlesztettünk, most teljesen új emberekkel kellett együttműködnünk. Emellett olyan új technológiákat kellett használnom, amikben idő híján kevésbé tudtam elmélyülni, így többet kellett a csapattársaimra támaszkodnom.” Ádám szerint a másik fontos különbség a képzés során szerzett gyakorlathoz képest, hogy nem a nulláról építettek fel valamit, hanem egy meglévő projekten kellett dolgozniuk, és emiatt a követelmények is magasabbak voltak. “Gyakorlatilag itt már teljesen olyan munka folyik, mintha az ember egy vállalatnál fejlesztene.”


Aki a Kuberneteshez ért, aranyat ér


A Húli Community-ben Ádám egyrészt mélyítette a képzés során megszerzett tudását, ugyanakkor foglalkozott olyan nyelvekkel is, amiket a kurzuson nem tanult. Dolgozott olyan technológiákkal, amikben a csapattársai segíteni tudtak neki, így nem kellett a nulláról kibogoznia azokat. Szeretett volna valami teljesen újat csinálni, ezért a legtöbbet Kubernetesszel foglalkozott (A Kubernetes egy nyílt forráskódú szoftver, amely a tároló-alapú alkalmazásokat és a hozzájuk társított hálózatkezelési és tárolási összetevőket kezeli. - megj. a szerk). Először az egyik mentora, Szél Péter ajánlotta a figyelmébe ezt az új technológiát. “Hamar megéreztem, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, egy kicsit el is bizonytalanodtam. Szerencsére éppen akkor részt vettem egy eseményen, ahol egy cég igazgatója elhívott egy kis beszélgetésre. Ő mondta, hogy aki most a Kuberneteshez ért, az aranyat ér. Ez adta a motivációt, hogy folytassam.” Ádám tudatosan építette karrierjét: versenyekre járt, és úgy döntött, hogy addig nem is keres állást, amíg ki nem tanulta annyira a Kubernetes technológiát, hogy valamit prezentálni tudjon belőle. A Húli Community jó keretet adott erre, hiszen mentori segítség is rendelkezésre állt, kapott visszajelzést a munkájára. “Nekem kell valami, ami motivál, csapatban jobban dolgozom, ezért is kellett mindenképp a Húli Community. Már akkor is nagyon jó volt, amikor én elkezdtem, azóta ráadásul rengeteget fejlődött, most már például külső projekteket is fejlesztenek.” 


Meg voltak hökkenve, hogy honnan ismerem a gráfelméletet


A Húli Community az interjúkhoz is nagyobb önbizalmat adott Ádámnak. Ahogy meséli, az Ericssont is akkor győzhette meg, amikor az egyik versenyfeladata kapcsán bemutatta, hogyan használta a gráfelméletet és a különböző webes algoritmusokat. “Először azon hökkentek meg, hogy korábban kétkezi munkás voltam, majd pedig azon, hogy ismerem a gráfelméletet.” Hozzáteszi, hogy a Green Fox előtt nem mert volna nekivágni ilyen komplex feladatoknak, vagy akár egy idegen technológia elsajátításának. “A Green Foxtól többet és mást kaptam, mint amit elvártam.”

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?