Published on:
30.11.2016

A bencés-pincér-mixer-pizzériás-jogász esete az informatikával

Publikálva:
2016.11.30.

Már kiskamaszként érdekelte a számítástechnika, mégis hosszú út vezetett Attilának a Green Foxig és a programozásig.

Krüpl Attila, a Green Fox istálló frissen végzett kódere kimaxolta a pályamódosítást. Eddigi karrierje minden állomásán megtalálta a számítását, de most érzi igazán azt, hogy a helyén van. A végső vizsga után az evosoft vitte magával a Green Foxból, hogy immár profi környezetben hódolhasson gyerekkori szenvedélyének: az informatikának.

Attila útja a Green Fox Academy képzéséig nem volt rövid. A kilencvenes években volt kiskamasz, mégpedig a jó tanuló, ügyes fajtából való, aki kikönyörögte magának az akkor még kuriózumnak számító számítógépet. Onnantól kezdve nem lehetett elmozdítani a képernyő elől. Ám a pályaválasztásnál az informatika nem jöhetett szóba.

“Kelekótya gyerek voltam, csináltam, amit a szüleim mondtak: ők azt mondták, tanuljak, hát tanultam - és persze közben számítógépeztem. De a döntést, hogy merre menjek tovább, ők hozták meg. Az volt a vágyuk, hogy egyházi iskolába járjak. Így kerültem a bencésekhez Győrbe, ahol nem volt olyan szintű az IT oktatás, mint azt én szerettem volna. Persze később rájöttem, hogy nincs is szükség különleges informatikai előképzettségre, de akkor még meg voltam győződve arról, hogy azok számára egyenes az út, akik már középiskolában is IT vonalon nyomultak.” - meséli Attila.

“Az apukám mindenképpen jogászt szeretett volna faragni belőlem, annak ellenére, hogy a szüleim nem ezen a pályán mozogtak. Szakmunkások voltak mindketten, de a legjobbat akarták nekem, és úgy hitték, ez lesz az ideális. Tizennyolc évesen felvettek a Pázmányra, elvégeztem a jogot, de akkor már tudtam, hogy a hozzám hasonlókból Dunát lehet rekeszteni. Valami mást kellett kitalálnom, hogy boldoguljak. Így jött a képbe a vendéglátás. Az volt a tervem, hogy majd külföldre megyek, keményen dolgozom, és megalapozom anyagilag az életemet. Elvégeztem egy hajópincér-iskolát, utána pedig egy mixeriskolát, és nyíltak is munkalehetőségek Pesten és Siófokon is a számomra. Ott ismertem meg azt az embert, aki később Angliában a főnököm lett, és aki ma már egy híres pizzéria-láncot vezet kint. Elkezdtem a ranglétra legalján, de hamarosan már üzletvezetőként dolgoztam, később pedig saját üzletrészem lett, területi vezetővé neveztek ki.” - mondja Attila, aki végül valóban jó pár évet lehúzott külföldön. Amivel nem számolt, az a “vendéglátózással” járó stressz. Úgyhogy miközben a “pizzabizniszben” a magasba tört, arról álmodozott, hogy hamarosan felmond, hazatér, és végre az informatikával foglalkozik majd.

Attila és a többi hallgató a Green Fox Academyben

“Kellett egy tanmenet, a számonkérés”

“Két éve jöttem haza, és gond nélkül felvettek Szegedre mérnök-informatika szakra, mellette pedig, hogy munkám is legyen, online marketinggel kezdtem foglalkozni. Facebookon, Twitteren kezelem a hozzám tartozó cégek reklámjait, valamint online vevőszolgálati feladatokat látok el. Az első félév az egyetemen még nem okozott különösebb problémát, de azon vettem észre magam, hogy ha heti 50 órát dolgozom, és mellette tanulok, akkor gyakorlatilag az életre magára nem marad időm. Harminc éves voltam, úgy döntöttem, hagyom az egyetemet, és más utat választok. Visszajöttem Budapestre, de még mindig nem volt tiszta, hogy az informatikával mit kellene kezdenem. Elővettem a jogi diplomát, és egy jó fél évig ezen a pályán próbálkoztam, míg végre rájöttem, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni." 

De hogy merre tovább, azt Attila még mindig nem látta kristálytisztán. Vissza az egyetemre, immár Pesten? Esetleg egy okj-s képzés informatikából?

A választ a Green Fox Academy Facebook hirdetése adta meg, amibe teljesen véletlenül botlott.

“Négy hónapos képzés, utána rögtön munka! Ez az, ami nekem kell, gondoltam. Úgy éreztem, hogy tulajdonképpen, ha itthon ülnék, akkor is fel tudnék készülni arra, hogy munkát találjak az informatika területén, de valahogy mégis szükségét éreztem annak, hogy ennek legyen egy szervezett formája. Ha tetszik, kellett egy tanmenet, a számonkérés, hogy jobban rá tudjam venni magam a tanulásra.”

Mit adott a Green Fox?

Attila számára a tematika is nagyon vonzó volt, és mivel már két éve ült otthon a kis home office-ában, vágyott is arra, hogy végre kimozduljon, emberek között legyen.

“Amit vártam az iskolától, az nagyon be is jött. Az elmúlt öt hónap hatalmasat változtatott az egész életemen. Az emberi kapcsolataim abszolút pozitív irányban alakultak, hihetetlenül hamar vált a 18 idegen ember egy csapattá, sőt baráttá. A tudásanyag, amit megszereztem, óriási. A hozzáállásom a dolgokhoz szintén nagyot változott, és az önbecsülésemet is jelentősen megtolta a Green Foxban eltöltött idő. Fájó pont volt az életemben, hogy bár egy egyetemet elvégeztem, de amit csináltam, annál úgy éreztem, sokkal többre vagyok képes, többre vagyok hivatott.” - mondja Attila. “A Green Foxnál végre tényleg olyan dologgal foglalkozhattam, amit nagyon szeretek, és amiben úgy tűnik jó is vagyok. Ezek a hónapok döbbentettek rá, hogy valójában ez vagyok én. Hogy ez így tök jó, ez érték, ezzel boldog tudok lenni - és még el is adható."

Az iskolapadon túl

Attila a képzés vége felé már tudta azt is, hogy a webfejlesztésen túl mással is szívesen foglalkozna a jövőben. Szerette volna kihozni a maximumot a Green Foxban tanultakból azzal, hogy egy különálló programozási nyelvet is megtanul.

“A projektmunkát a csapatommal már nem scripting language-ekkel kellett megoldani, hanem Java nyelven, amit korábbról már kicsit ismertem is, így ideálisnak tűnt a továbblépéshez. De végül más vizekre eveztem. A képzés elvégzése után az evosoftnál voltam állásinterjún, és két napra rá már hívtak is, hogy szívesen látnának. Többen Bécsbe is kiutaztunk állást nézni, ott is nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Volt olyan hely, ahova leadtuk a CV-nket, és tíz perc múlva már kerestek is, hogy nem mennénk-e vissza gyorsan tesztet írni. Szóval pozitív volt a fogadtatás, de engem az evosoft és az ott alkalmazott C++ nyelv extrém módon érdekelt, így mellettük döntöttem.” - mondja Attila, aki mint “előretolt helyőrség”, elsőként és egyetlenként léphetett be október közepén az evosoft kapuján.

Utószó:)

Az események felgyorsultak. Attila kiválasztása óta az evosoft és a Green Fox még sokkal szorosabbra fűzte a kapcsolatát: elindítottuk az első olyan osztályunkat, amit kifejezetten egy partnercégünk, az evosoft igényei alapján képzünk!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?