Published on:
21.3.2016

Front-endesként az élet a Green Fox után

Publikálva:
2017.03.21.

Van, hogy nem rögtön jön az áhított programozói állás a képézésünket követően, de végül mindenki megtalálja a helyét. Erre jó példa Györgyé.

Nem titkoljuk, hogy sikeresen végzett diákjaink közül akad, aki nem kap azonnal világraszóló ajánlatot. De ami késik, nem múlik. Csadó György volt diákunk példája is mutatja: nem kell sokat várni ahhoz, hogy lecsapjon valakire egy ismert IT cég.

Csadó György a Green Fox Academy legelső képzésén végzett. Szinte kakukktojásnak nevezhető, hiszen a diákok nagy többségével ellentétben, akik outsiderként érkeztek a Green Foxba, ő frissen végzett villamosmérnökként jelentkezett a képzésre. Nem hagyott ott semmit, nem váltott pályát, csak egyszerűen folytatta a tanulást. A terv az volt, hogy a Green Foxban megszerzett webfejlesztői tudással felvértezve még kelendőbbé váljon a munkaerőpiacon. Első körben azonban nem kapott munkaajánlatot a Green Fox által felvonultatott partnercégektől. El is keseredhetett volna. György azonban négy, hasonló cipőben járó csoporttársával együtt tovább folytatta a felkészülést. A végzés után a Green Fox nyújtott nekik otthont és támogatást, később pedig egyikük lakásán rendezkedtek be, hogy amolyan önképzőkörként tanulják tovább a kódolást. Nem kellett sokat várni. Kiderült, hogy a Green Fox egyik partnere, az EU Edge frontend fejlesztőt keres, mégpedig sürgősen. “Nagyon kevés a fejlesztő a piacon, ez köztudott. Ezért is döntöttünk úgy, hogy nyitnunk kell a junior kollégák felé. A Green Fox képzése pedig tálcán kínálta nekünk a megoldást.” - mondja az EU Edge menedzsere, Szabó András.

“Két hónappal a Green Fox képzés befejezése után kerestek meg az EU Edge szoftverfejlesztő cégtől. Először kaptam egy backendes tesztet, amit visszapasszoltam, de ez sem jelentett gondot. Mert jött a frontend feladat, amit sikeresen megoldottam, szóbeliztem, és csörgött is a telefon, hogy csatlakozhatok a csapathoz. Nem volt sok idő az akklimatizálódásra, rögtön be kellett ugranom a mélyvízbe.” - meséli György, aki egy hatfős csapat tagjaként látott neki a munkának.

Nemzetközi vizeken

A feladat nem volt kicsi. Úgy is mondhatjuk, hogy Gyurka azonnal kifogta a “nagy halat”. Az amerikai piac egyik vezető élelmiszer e-commerce vállalkozása, a 2002-ben alapított FreshDirect megbízásából kellett létrehozni a FoodKick nevű same day delivery webshopot, melyen keresztül - Brooklyn és Queens pilot projektje után - egész Manhattan vásárolhatja meg a friss ételeket-italokat. Az EU Edge szakemberei egyébként már több mint tíz éve dolgoznak az amerikai vállalatnak. Nem volt ismeretlen a terep, a FreshDirect munkatársaival együtt készítették elő az új termék megvalósítását. Ezzel együtt György nem a “készbe ült bele”, hanem nulláról kellett létrehoznia az új alkalmazást, csapatával együtt dolgozva. Mondhatjuk, hogy szerencséje volt, mert ilyen típusú tapasztalatszerzésre ritkán adódik alkalom. Ahogy Szabó András mondja, ideális pillanatban érkezett hozzájuk György. “Az, hogy a projekt elején voltunk, sokat segített. Nem volt arra szükség, hogy egy mások által már korábban létrehozott, komplex rendszert megismerjen, együtt kezdtünk építkezni, és Gyurka domain tudása is a kollégákéhoz hasonlóan épült. Abban bíztunk, hogy hamar megtalálja a helyét a csapatban, és a lehető leghamarabb önállóan és produktívan tud együtt dolgozni velünk. És nem kellett csalódnunk, mert nagyon jól megoldotta a feladatait.” - meséli Szabó András.

Kis lépések, nagy eredmény

“Az egész folyamat jólesően izgalmas volt, de nehéz pillanatok is akadtak ebben a hat hónapban: a munka elején a taskokat úgy bontottuk fel, ami még túl sok volt a számomra. Kértem, hogy a feladatokat daraboljuk kisebb lépésekre, és így már hatékonyan tudtam dolgozni. Az iOS-el azért megküzdöttem a végén - kihívás volt megérteni, hogy az Apple miért szeretné máshogy a dolgokat, mint ahogy én elképzeltem. De megoldottuk ezt is.:)” - meséli élményeit György.

FoodKick: a spontán életstílusú városlakók expressz élelmiszer áruháza

Hogyan tovább?

“Nálunk mindig van munka, amit természetesen el kell végezni, de azt nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki olyan feladatot kapjon, amit kedvvel végez el. Folyamatosan érkeznek az új projektek, amiket bedobunk a közös térbe, és a kollégáknak lehetősége van jelentkezni rájuk. Az EU Edge munkatársai közül szinte mindenki dolgozott már multinacionális cégnél, de aztán a kisebb, a saját elképzelés felé mozdultunk el. De ebben a működési formában is megvan a lehetőségünk arra, hogy igazán nagy megrendelőkkel dolgozzunk együtt. Akik ráadásul még nyitottak is arra, hogy a mi tapasztalatainkat beépítsék a saját munkahelyi kultúrájukba, munkafolyamataikba. Így azt mondhatjuk, hogy nem csak leszállítjuk az árut, de közben értéket is teremtünk.” - mondja András

“Vicces, hogy a Green Fox képzés végén még meg voltam győződve arról, hogy én egy multinál fogok dolgozni. Ehhez képest egy kisebb méretű, magyar cégnél kötöttem ki, amely főleg startup projektekre specializálódott. De ez így van jól, egyáltalán nem bánom.” - teszi hozzá György, aki a Green Fox diákjai közül elsőként csatlakozott az EU Edge-hez. De ahogy Szabó András mondja, ez a szám folyamatosan növekszik. A 15 fős céghez tavaly 3 munkatárs érkezett a Green Foxból, a most végzett hallgatók közül pedig ketten csatlakoztak az EU Edge-hez.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?