Published on:
5.12.2022

Így lett belőlem valódi programozó

Publikálva:
2022.12.05.

Dobai Dániel gazdálkodás és menedzsment szakra járt, majd autodidakta módon webfejlesztővé képezte magát. Mivel versenyképes programozói tudást akart szerezni, nemrég elvégezte a Green Fox Java Back-end fejlesztő képzését. Milyen élmény volt számára a képzés, és beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket? Ismerd meg Dani karrierváltásának a történetét!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

Középiskola után gazdálkodás és menedzsment szakra kezdtem járni, de úgy éreztem, nem szeretnék gazdasági területen dolgozni, ezért 2014-ben abbahagytam a képzést. Helyette elkezdtem autodidakta módon webfejlesztővé képezni magam: HTML-t és CSS-t tanultam. Ezután egy startupnál helyezkedtem el, ahol egyszerűbb webfejlesztési feladatokat láttam el. Néhány év után úgy éreztem, hogy nem tudok tovább fejlődni, nem rendelkeztem olyan versenyképes kódolói tudással, amivel tovább tudtam volna lépni a karrieremben, pedig nagyon szerettem volna egy jó programozó állást. Az év elején ezért eldöntöttem, hogy elkezdem a Green Fox képzését, és minden energiámat ebbe fogom fektetni.

Milyen típusú képzésre jártál? 

A szuperintenzív, 4,5 hónapos Java Back-end képzésre jártam, ami márciusban kezdődött. Egy ismerősöm is ezen a területen dolgozik, és mindig tetszett, amit csinál, ezért választottam ezt a technológiát. On-campus képzésen tanultam, mert fontosnak tartottam a személyes jelenlétet és a napi találkozást a csoporttársaimmal. Nekem ez be is jött, mert ha például valahol elakadtunk, mindig segítettünk egymásnak, és nemcsak a mentorokra tudtunk támaszkodni. A technikai oktatás mellett önismereti tréningeken is részt vettünk, és jelentkezhettünk coachingra. Szerintem nagyon hasznos, hogy egy ilyen intenzív képzés során igénybe lehet venni pszichológus és coach segítségét.

Milyen élmény volt a képzés? Mi volt a legnagyobb pozitívum és a legnagyobb nehézség?

Nagyon egyedi élmény a Green Foxba járni, kicsit nehéz is szavakba önteni az ezzel kapcsolatos érzéseimet. Főként hálát érzek, mert sok új tudást és embert hozott az életembe. Az elején hangsúlyozták, hogy nem lesz könnyű, és valóban kihívásokkal teli volt az a 4,5 hónap: 130%-on pörögtem, hogy sikerüljön végigcsinálni. Rengeteg technológiával próbáltak minket megismertetni, és néha egyik napról a másikra kellett átállnunk. Ez az intenzív élmény ahhoz is hozzájárult, hogy kialakuljon a csoportunkban egy erős összetartás. Ma is napi szinten tartjuk a kapcsolatot a többiekkel, és majdnem minden héten szervezünk találkozókat. Olyan mintha kaptam volna egy második kis családot. Nemcsak a csoporttársaimmal, hanem a Green Foxnál dolgozókkal is barátságos viszony alakult ki, ami pedig teljesen eltér az eddigi, oktatásban szerzett tapasztalataimtól. 

A képzés után mennyi idő alatt tudtál elhelyezkedni, milyen volt az álláskeresés?

Az álláskereséssel kapcsolatban is kaptunk felkészítést a Green Foxnál, illetve szerveztek egy Tech Talent Speed Date nevű eseményt, ahol bemutatkozhattunk a partnercégeiknek. Engem 3 cég hallgatott meg, köztük a világ egyik vezető befektetési és kockázatkezelő cége. Ők 2 héttel később behívtak egy 2., majd újabb 2 hét múlva egy 3. körre, szakmai és HR-jellegű kérdéseket is feltettek ezeken az interjúkon. Nem sokkal később megkaptam tőlük életem első fejlesztői ajánlatát, aminek nagyon örültem, és amit el is fogadtam. Nemrég volt az első munkanapom, így most még kevés tapasztalatot tudok megosztani. Egyelőre nagyrészt tréningekre járok, ami egyébként nagyon izgalmas.

Mi tetszett az ajánlatban, és mik voltak számodra a fő szempontok az álláskeresésénél?

Technológia szempontjából ragaszkodtam a Back-end területhez, ebben elég makacs voltam. Az is fontos volt számomra, hogy nagyvállalathoz kerüljek, amely több országban jelen van, illetve ahol legalább részben angol nyelven folyik a munkavégzés. Ezenkívül azt preferáltam, hogy legyen egy kényelmes iroda, ahová be lehet vagy be kell járni. Tudom, hogy sokakat inkább a home office vonz, de én több előnyét látom az irodai munkavégzésnek, főleg most, hogy új munkahelyen dolgozom, ráadásul új szakmában. A vállalati kultúra szempontjából olyan helyet kerestem, ahol kellemes a légkör, barátságosak a kollégák, szóval ahol jól tudom érezni magam. Szerencsére a fentiek mind adottak a mostani munkahelyemen. 

Milyen típusú embernek ajánlanád a Back-end fejlesztést? 

Elsősorban azoknak, akiket a programozásnak az adatokkal kapcsolatos oldala érdekel, és akik könnyen átlátják az adatbázisokat. Én mindenképp azt javaslom, hogy aki hasonló karrierváltáson gondolkodik, előbb próbálja ki magát online teszteken, vagy akár végezzen el egy-egy rövidebb kurzust. Én is így tettem, a Green Fox előtt végeztem Java és JavaScript kurzusokat, hogy lássam, mit fogok tanulni, és hogy nekem való-e. A technikai tudás mellett a soft skillek is elengedhetetlenek, például a jó kommunikációs készség, és hogy az ember tudjon adaptálódni bizonyos helyzetekhez. Úgy hallottam, hogy egyes cégek már jobban figyelik ezeket a kiválasztásnál, mint a szakmai felkészültséget, mert az utóbbinak hiányát könnyebb orvosolni, mint a soft skillekét. 

Eddig hogy látod, mennyire váltotta be a képzés a hozzá fűzött reményeket fizetés és elhelyezkedés tekintetében?

Tekintve, hogy az ajánlat, amit kaptam gyakorlatilag mindenben megfelelt az igényeimnek, úgy gondolom, hogy elégedett lehetek. A fizetésemmel kapcsolatban nem szívesen mondanék konkrétumokat, de az biztos, hogy a lehetőség, amit a képzés adott, ebben a tekintetben is jóval meghaladta az elvárásaimat. 

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?