Published on:
2.10.2022

Mi is az a no-code: Minden, amit tudni érdemes

Publikálva:
2022.04.05.

Legyünk őszinték, sokunk számára vonzónak tűnik az IT terület, de ugyanakkor kicsit tartunk is tőle a nehézsége miatt. Egy jól működő kód megírása sok IT szektoron kívüli ember számára teljesen lehetetlennek tűnik. De gondoltál már arra, hogy kódolás nélkül is kezdhetsz informatikai karrierbe?

Változnak az idők, és ami egykor csak azoknak volt lehetséges, akik évekig tanultak kódolni, az mostanra mindenki számára elérhetővé vált. A no-code fejlesztés új digitális átalakulást indított el, így ma már bárki készíthet saját weboldalt, vagy belevághat az informatikai karrierjébe, ráadásul rendkívül gyorsan.

A no-code fejlesztés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen kódsor megírása nélkül készítsenek el akár egy teljes szoftvert vagy legalábbis annak egy jelentős részét. Ehhez előre meghatározott komponenseket, blokkokat használnak, amelyek információkat hordoznak a számítógép számára arról, hogy mit és hogyan kell csinálni. A no-code fejlesztők ezeket a komponenseket logikai sorrendbe teszik egy vizuális szerkesztőben egy egyszerű “drag and drop” funkció segítségével.

Miért válik a no-code fejlesztés egyre népszerűbbé?

Az előre definiált komponensek, valamint a vizuális szerkesztőfelület emberek milliói számára nyitja meg az IT karriert, mint opciót. Emiatt válik a no-code egyre népszerűbb és elterjedtebb technológiává, hiszen hatalmas üzleti potenciált jelent a vállalatok számára: segít a cégeknek megoldani az egyik legnagyobb problémájukat, amit a képzett IT szakemberek hiánya okoz.

Napjainkban az informatikai munkaerőpiac nehezen tudja kielégíteni a hozzáértő programozók iránti hatalmas igényt. És ez egyre csak rosszabb lesz, mivel a programozókat kereső vállalkozások száma gyorsan növekszik a digitalizáció felgyorsulásával. A no-code fejlesztés azonban segít a vállalatoknak enyhíteni a nyomást, mivel sok olyan ember számára biztosít átjárót az IT karrier felé, akik egyébként nem indulnának el ezen az úton.

Tudtad-e?

A Gartner LCAP 2021 jelentése szerint 2025-re a vállalatok által fejlesztett új alkalmazások 70%-a low-code vagy no-code technológián alapszik majd. Ez a szám 2020-ban mindössze 25% volt. Ez a trend mindenki számára előnyös, aki a munkaerőpiacra lép. Az IT és a no-code fejlesztés jövője kecsegtető, és dinamikusan növekszik. Ezért, ha most tervezel pályát váltani, az IT és a no-code kombinációja sok új ajtót nyithat meg előtted.

No-code és low-code: Mi a különbség?

A no-code-ot és a low-code-ot gyakran egymás szinonimájaként használják, pedig jócskán akadnak eltérések a kettő között. Összehasonlítva a funkcionalitást, a low-code pontosan félúton helyezkedik el a hagyományos programozás és a no-code fejlesztés között.

A low-code szélesebb testreszabási lehetőségeket kínál, mint a no-code, ugyanakkor a kódolás alapismeretei szükségesek az alkalmazás fejlesztéséhez és véglegesítéséhez.

Mire jó a no-code?

Az összes előnye és hátránya mellett a no-code platformok használata a legjobb módja a részleges szoftvermegoldások vagy alkalmazások létrehozásának. A no-code fejlesztői platformok a kis informatikai csapatokkal rendelkező vállalkozások számára a legelőnyösebbek, mivel nem igényelnek túl nagy testreszabást. Ez főként a belső rendszerekre igaz, nem pedig az ügyfeleknek szánt alkalmazásokra.

Mely no-code fejlesztői platformok a legelterjedtebbek?

Az egyes platformok lehetőségei, felszereltsége és képességei nagyban eltérhetnek a szervezetek és a felhasználók igényei szerint. Használhatunk no-code platformot az ügyfélélmény és a munkafolyamatok javítása érdekében (például feladok automatizálására) vagy akár bonyolultabb alkalmazások lefejlesztéséhez is.

A legnépszerűbb no-code fejlesztőeszközök közé tartozik a WordPress (webes tartalomkezelés), a Zapier (feladatautomatizálás) és a Zendesk (ügyfélszolgálat). Professzionális, üzleti területeken átívelő használatra pedig a Salesforce a CRM Specialisták egyik vezető platformja.

Világszerte több ezer vállalat használja a Salesforce CRM-et és fejlesztői eszközöket. Ennek a platformnak a mélyreható ismerete nagyszerű lehetőséget kínál az informatikai karriered elindításához.

Kiválthatja-e a no-code a hagyományos fejlesztést hosszú távon?

A rövid válaszunk az, hogy nem. A no-code egyértelműen nem a hagyományos programozás helyettesítésére szolgál, sokkal inkább a kiegészítésére.

Mindig szükség lesz nagy tudású és tapasztalt senior programozókra, így a no-code egyáltalán nem jelent fenyegetettséget a számukra. De a no-code megoldás sok repetitív munkát képes kiváltani, és felgyorsítja a fejlesztést, lehetővé téve a professzionális fejlesztők számára, hogy az összetett feladatokra összpontosítsanak.

Ugyanakkor a no-code új utat nyit az informatikai karrier megkezdéséhez. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb ezzel a területtel kezdeni, mint a hagyományos programozásba belevágni.

Mi várható a jövőben?

Jelenleg több száz no-code platform létezik, amelyek egyszerű módot kínálnak új webalkalmazások létrehozására vagy az üzleti folyamatok egyszerűsítésére. Az elkövetkező években még nagyobb növekedés várható.

Mivel a fejlesztők iránti igény magasan meghaladja a kínálatot, több alkalmazás kínál no-code eszközöket a vállalatok számára, hogy lépést tudjanak tartani a piaci igényekkel, ezzel együtt pedig egyre több vállalat fogja átállítani a fejlesztés egy részét no-code-ra.

Szeretnél IT területre váltani? Ha érdekel az IT, de a programozást nagy falatnak érzed, akkor lehet, hogy a CRM Specialist karrierút neked való. Jelentkezz képzésünkre és sajátítsd el villámgyorsan velünk.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?