Published on:
25.4.2019

Így szállhatsz be fejlesztőként a dolgok internetébe (IoT)

Publikálva:
2019.04.25.

Szívesen foglalkoznál programozóként egy speciális területtel, amit egyelőre kevesen ismernek? Akkor a beágyazott szoftverfejlesztés pont neked való.

A programozás széles terület, amelyen belül ma már számos irány létezik. Ezek egyike a beágyazott szoftverfejlesztés, ami kevésbé felkapott, mint például a backend vagy a full-stack programozás, pedig a hazai munkaerőpiacon erre is bőven van kereslet. Az úgynevezett beágyazott rendszerek (embedded systems) az általános célú számítógépekkel szemben csupán néhány előre meghatározott feladatot látnak el. Speciális, kisebb teljesítményű hardvereken futnak, működésük így optimalizálható költségek és megbízhatóság szempontjából. Ezekre az eszközökre olyan programozók fejlesztenek szoftvereket, akik egy kicsit másképp dolgoznak, mint korábban említett társaik. Erről Béres Roland, a Green Fox Academy Embedded szakirányért felelős mentora mesél.

Hol találkozhatsz beágyazott rendszerekkel?

  • Okostelefonokban (wifi-jel érzékelése, gombnyomás akció kezelése)
  • Okosotthonokban (világítás, automata öntözőrendszer, riasztó kamerarendszer)
  • Közlekedési lámpákban
  • Gyárak folyamatirányító rendszerében
  • Gépkocsik blokkolásgátló fékrendszerében (ABS)
  • Orvosi eszközökben

A közeljövőben várhatóan főleg az autóipar és az okosotthonok fejlődése hajtja majd ezt a piacot, de a dolgok internete (Internet of Things) is ezen az alapon működik: kis hálózatba kötött eszközökben futó programkódok adatokat dolgoznak fel, majd továbbítják azokat az internet felé és vissza.

Sokan hardver programozásként ismerik

A beágyazott szoftverfejlesztést sokan hardver programozásként ismerik. "Ez az elnevezés megtévesztő olyan értelemben, hogy egyáltalán nincs szó forrasztásról vagy vezetékekkel való bíbelődésről" - mondja Roland. Mégis más koncepciókkal és programnyelvekkel érdemes mélyebben megismerkedni, mint mondjunk frontendesként vagy backendesként. Alapvetően a C/C++ és az Assembly azok a nyelvek, amelyekkel a célhardverhez jól illeszkedő, kevés erőforrást igénylő kódokat lehet generálni.

"Ez az irány egyelőre kevésbé ismert a programozás iránt érdeklődők körében, és az interneten is viszonylag kevés információ található róla. Emiatt kevesebb hallgató választja, pedig a munkaerőpiacon beágyazott szoftverfejlesztőkre is jelentős igény van" - teszi hozzá a Green Fox mentora.

Kiknek ajánlott az Embedded szakirány?

  • Akik szeretik a kütyüket szétszedni és belülről is megnézni
  • Akik nem ijednek meg a csavarhúzó használatától, ha úgy adódik (bár szoftverfejlesztőként erre minimális az esély)
  • Akik nyitottak egy izgalmas programozói terület megismerésére, ahol egyelőre kisebb a verseny

Olyan nagyvállalatok toboroznak nagy számban ilyen szakembereket, mint mondjuk a Bosch és az Evosoft, miközben a Continental és a Thyssenkrupp autóipari cégeknél is egyre növekszik a kereslet. Aki azonban a szakirány elvégzése után mégis más profilú cégnél vagy más fejlesztői munkakörben helyezkedne el, annak is komoly előnyt jelent a C/C++ tapasztalat, ezért tulajdonképpen bárkinek érdemes lehet belevágni a beágyazott szoftverfejlesztésbe.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?