Published on:
22.4.2021

A csoda a komfortzónán kívül történik – ezért szeretik a cégek a karrierváltó anyákat

Publikálva:
2021.04.22.

Hihetetlen teljesítményt tudnak letenni az asztalra, nagyon fókuszáltan dolgoznak, időmenedzsment területén verhetetlenek és nincs számukra lehetetlen. Ez a munkába visszatérő anyák szuperereje az munkaadók szerint. Ha szeretnéd tudni, mi vár rád az Academy4MoMs programozóképzés után, olvasd el beszámolónkat az április 20-án tartott meetupról!

Az anyukák nem hiszik el magukról, de kincset érnek

Különleges mindset jellemzi a kisgyerekes szülőket: hozzá vannak szokva, hogy a feladatokat rövid idő alatt kell hatékonyan megoldani, egyszerre több igényt kell figyelembe venni és köztük konszenzust teremteni. A szülési szabadságról visszatérő nők ezért az időmenedzsment és a koncentráció nagymeseterei. A karrierváltók ráadásul extra adag motivációval állak munkába és átlagon felüli teljesítményt nyújtanak. Rendkívüli kitartással dolgoznak, és akkor is a megoldásra fókuszálnak, amikor mások már feladnák. 

Ezek olyan értékek, amelyeket a munkaadók óriási előnynek tartanak – bár ez a legtöbb anyukában nem tudatosodik. Emiatt sokan nem merik felvállalni, hogy nekik is vannak igényeik és kevés önbizalommal lépnek vissza a munka világába. 


Egyre több cég értékeli a kisgyerekesek képességeit

A meetup résztvevői egyetértettek abban, hogy a „miért nem” hozzáállású emberek helyett több „hogyan igen” gondolkodásmódú kollégára lenne szükség. A munkába visszatérő anyáknak pedig éppen ez az egyik legfontosabb erőssége. 

Farkas Eszter, a BlackRock EMEA HR Recruitment Partnere azt tapasztalta, hogy a kismamák számára nincs lehetetlen. Emellett azok, akik a gyerekvállalás után váltanak IT karrierre, képesek gyorsan és sokat tanulni, ezért a ténylegesen pályakezdőknél gyakran jobb teljesítményt nyújtanak, illetve az előző szakmájukból is hoznak értékes tudást és képességeket.

A sztereotípiákkal ellentétben a kisgyerekes dolgozók nagyon megbízhatóak. Polocz Anett a COSMO CONSULT Hungary ügyvezetője azt tapasztalta, hogy ha a cég jó munkakörnyezetet teremt számukra, akkor hosszabb ideig maradnak a vállalatnál. A munkaadó részéről ehhez rugalmasságra van szükség, de az utóbbi egy év azt igazolta, hogy nagyon jól működik, ha a munkavállalók szabadabban gazdálkodhatnak a munkaidejükkel, és egyáltalán nem kell félni a távmunkától sem. 


A családbarát munkahely nem szlogen

Vendégeink számos példát hoztak arra, mit jelent a támogató vállalati kultúra és milyen családbarát intézkedések váltak be a gyakorlatban. A COSMO CONSULT Hungary például a szabadságokat nem napban, hanem órában méri, így könnyebb megoldani, ha fogorvoshoz kell vinni a gyereket vagy az óvodában ünnepséget tartanak. De azt sem kell feltétlenül korlátozni, ki mennyi szabadságot kap, a BalckRocknál ezt a csapatok maguk szabályozhatják.

Nagyon jól bevált támogató eszköz még az anyákéval azonos feltételek mellett nyújtott apasági szabadság, a bölcsődei vagy egészségügyi költségekhez való hozzájárulás, illetve a mentori segítség munkába lépéskor. Van, ahol a hasonló helyzetben levő dolgozók közösséggé szerveződve segítik egymást, vagy például fenntartanak egy olyan telefonvonalat, amelyet bármilyen problémával, akár személyes elakadások kapcsán is fel lehet hívni. 

Tudtad? A beszélgetésben részt vevő BlackRock és COSMO Consult egyaránt 2021 őszén induló Academy4MoMs képzésünk kiemelt támogatói: a végzett hallgatók így garantáltan részt vehetnek a kiválasztási folyamatukban, és interjúlehetőséget kapnak. Ide kattintva találsz még több információt a képzésről!


Megéri kilépni a komfortzónából

A karrierváltók helyzete a kisgyerekes szülők között is speciális. Nagy Eszter az Academy4MoMs kurzus után diplomáciai pályáról váltott a szoftverfejlesztésre. Számára a programozás többről szólt egy új szakma elsajátításánál, egy önismereti úton ment végig, mielőtt belevágott a kódolásba. 

A Green Fox képzésén folyamatosan nő a terhelés, ami számára megkönnyítette az átmenetet. Később nagyon hasznosnak bizonyult, hogy a konkrét technológiákhoz kapcsolódó ismereteken túl abban is gyakorlatot szerzett, hol nézzen utána, ha nem tud valamit, hogyan tudja gyorsan és könnyen megtanulni, ami egy aktuális probléma megoldásához szükséges.

A személyes coaching is óriási plusz, Nagy Eszter elmesélte, hogy őt a felmerülő nehézségeken ezek az alkalmak nagyon hatékonyan lendítették át, és az anyukák összetartó közösségétől is sok támogatást kapott a programozóvá válás 9 hónapja alatt. Mindezzel együtt ki kellett lépnie a komfortzónájából, de abszolút megérte, mert nagyon élvezi a munkáját és ezzel példát mutat a gyerekeinek is.


A tanulás olyan élmény, ami feltölt

A Green Foxnál a problémaalapú oktatásban hiszünk, ami sokkal élvezetesebb és gyakran katartikus élményt is ad A hallgatóink ezért elsősorban való életből vett programozói feladatokon keresztül, mentori támogatással tanulják meg a szoftverfejlesztést, a képzésnek csak tíz százalékát adják a hagyományos előadások. Fontos eleme viszont az önállóság, ami szintén a későbbi munkavégzésre készíti fel a hallgatókat, erősítette meg Szél Péter, a Green Fox képzésekért felelős vezetője.

Az Academy4MoMs kurzus teljesen kezdő szintről indulva ugyanazt a tudást adja, mint a szuperintenzív bootcamp, de az időbeosztás jobban illeszkedik a kisgyermekes anyukák lehetőségeihez. Extra lehetőség az anyukák számára, hogy igényelhetik 1,5-4 éves gyerekeik elhelyezését is a képzéssel egy épületben levő Blue Elephants élménybölcsiben. 


Bátran mondd ki és tedd meg az első lépéseket!

A meetup résztvevői azt ajánlották a karrierváltást tervező kismamáknak, hogy merjenek egészségesen önzők lenni, amikor a jövőjüket tervezik, és bátran képviseljék az igényeiket, kérjék mind a családjuk, mind a leendő munkaadóik támogatását. 

Mindenkinek, aki még csak gondolkodik azon, hogy az IT felé fordul, Szél Péter azt javasolta, hogy tegye meg az első lépést és ismerje meg a kódolás alapjait például egy olyan ingyenes tanfolyamon, mint a #MyFirstApp Coding Camp. Az IT szakmának nemcsak szoftverfejlesztőkre van nagy szüksége, vannak olyan határterületei is, mint például a projektmenedzsment, ahol a programozói tudás a továbblépés lehetőségét biztosíthatja.


Érdekel, miről volt még szó? A teljes beszélgetést itt találod.


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?