Published on:
16.5.2022

“Amikor megkaptam a nevemre szóló tanúsítványt, az egy fergeteges érzés volt”

Publikálva:
2022.05.16.

Mária már régóta a számvitel-pénzügy-kontrolling területén dolgozik és a gyakorlatban élte át a munkaerőpiac rohamos digitalizációját. Gyorsan felismerte az ebben rejlő hosszú távú lehetőségeket és jelentkezett is részidős kurzusunkra. Mik a tapasztalatai és mit tanácsol a leendő hallgatóknak? Milyen tervei vannak a programot követően? Olvasd el inspiráló történetét!

  1. Mesélj pár szót magadról! Ki vagy te? :)

Röviden összefoglalva, Csuha Mária vagyok, jelenleg Nagykanizsán élek, van egy egyetemista lányom, aki gyógyszerésznek tanul. Sok minden érdekel, szívesen tanulok új dolgokat. Elsősorban saját magamnak szeretek bizonyítani és mindig öröm igazolni, hogy érdemes hasznos dolgokkal megtölteni az életet.

  1. Milyen területen dolgozol jelenleg, mivel foglalkoztál a képzés előtt?

Közgazdász vagyok, hosszú évek óta számvitel-pénzügy-kontrolling területen dolgozom. Az első munkába állásom óta hihetetlen változások történtek ezen a területen is. Amikor kezdtem, akkor még papír nélkül elképzelhetetlen volt ez a munka. Először kis lépésekkel kezdődött a digitalizáció, és aztán egyre rohamosabban áttértünk elektronikus, online és manapság pedig az automatizált folyamatokra. Ez egyre magasabb szintű IT tudást igényel.

  1. Milyen céllal vágtál bele a programba?

A munkámhoz és a mindennapi életben is nélkülözhetetlen készségeket szerettem volna fejleszteni. Jártasságot szerezni fizikai IT hardware felépítésében, és megérteni az összefüggéseket az egész IT területén. Részismereteim, egyéb tanulmányaim és tapasztalataim voltak, de a self-service karbantartáshoz ezek nem voltak elegendők. Ami legjobban vonzott, az megtanulni, hogyan történik a teljes körű IT support, a problémák azonosításától a hibaelhárításig. Ez saját munkában is sokat segít.

  1. Mi volt a stratégiád, hogyan tudtad ennyire gyorsan elvégezni a programot?

Az egyértelmű volt, hogy a hagyományos oktatásban megszokott módszerek itt nem lesznek megfelelőek. Viszont, amikor az első modul anyagával végeztem, akkor áttekintve a ráfordított időt, kiderült, hogy még annál is hatékonyabbá kell tenni a tanulást, mint terveztem. Fejezetről-fejezetre haladtam, igaz először vonzó lett volna a quiz-ek nélkül továbblépni, de akkor még az „el nem végzett feladatok” is nyomasztottak volna az időkorlátok mellett.  Ezért egyrészt minden lehetőséget megragadtam szép sorban a tanfolyam oktatóvideók meghallgatására, vagy visszahallgatására. Reggeli vagy utazás alatt, kávészünetben a rövidebbeket, délutáni és alvás előtti szabad időket és perceket is erre használtam. A sok-sok újdonság és az anyag intenzitása miatt sokszor már zsongott az agyam. Ezért ami az anyagból a lényeg volt, vagy számomra nagyon érdekes, azokról screenshot-okat készítettem és témánként mentettem. Készítettem jegyzeteket is, nagyon-nagyon rövid jegyzeteket, csak a leglényegesebb dolgokról. Ezeket inkább triggernek szántam, hogy átlátható legyen az egész, és a részletekben ne vesszek el, és mellette nagyon sokat gyakoroltam Quizlettel.

  1. Mi volt a legnagyobb kihívás a programban?

Számomra a Networking fejezet volt a legnagyobb kihívás, mert előtte ezzel szinte egyáltalán nem foglalkoztam, és a sok új kifejezés és terület (például Linux) áttekintése nagyon sok energiát és figyelmet igényelt. A teljesen új ismeret feldolgozása időigényes volt, de a gyakorlat segítette megérteni és elsajátítani a tananyagot.

  1. Kérlek írd le néhány mondatban a tapasztalataidat a programról! Milyen volt ez a típusú tanulás neked? Részt vettél-e a mentorált időpontokon, tréningalakalmakon?

A program szerkezete nagyon hatékony, támogatja az önálló tanulást. Visszanézhetők a videók, a rövid quiz-kérdések pedig tesztelik a figyelmet és mélyítik a sok friss információból a legfontosabbakat. A rövid motivációs videók pedig lelket öntöttek belém és érdekes színt vittek a lankadó figyelmembe. Mentoráláson csak nagyon kevés időm volt részt venni. Ezt sajnálom, mert amikor ott voltam, nagyon lelkes közösséggel találkoztam, a mentor pedig készségesen és nagyon hatékonyan segített.

  1. Milyen tanácsot adnál azoknak, akik még nem jutottak a program végére?

Fontos az időbeosztás és a return-on-time-invested mérlegelése. Mindig meg kell találni, hogy milyen dologgal mennyit és mikor érdemes foglalkozni. Mi az, amivel muszáj több időt, gyakorlást tölteni. Először is, ha már elkezdtem a tanfolyamot, akkor be kell fejeznem, hiszen mindent meg lehet oldani és mindent meg lehet tanulni kitartással. Aztán a motivációs videók tovább erősítették a kitartást. Amikor egy-egy quiz vagy témazáró vizsga után a sok-sok zöld pipa szaporodott, úgy nőtt bennem a lelkesedés.

Aztán ma, amikor letölthettem a nevemre szóló tanúsítványt – az egy fergeteges győztes érzés, minden tanfolyam résztvevőnek kívánom ezt a sikeres zárást.

  1. Mik a terveid a jövőre nézve, hogyan kívánod hasznosítani a programban tanultakat?

Az eredeti célom szerint sikerült jobban átlátni az IT infrastruktúrát és a lényegi működését megérteni. Ezen most már szeretnék túllépni, mert nagyon nagy kedvet kaptam a további IT tanuláshoz, egyes területein (IT security) pedig szeretnék elmélyült ismereteket elsajátítani.

Te is szívesen fejest ugranál az IT világba? Jelentkezz most következő, júliusi Hello IT! For Women csoportunkba és biztosítsd be Te is a helyed!

Ha szeretnéd növelni munkaerőpiaci versenyképességed naprakész IT tudással vagy csak megtennéd az első IT lépéseidet, akkor ez Neked is szuper lehetőségnek ígérkezik! ‍A kurzus részidős és online, így akár munka vagy gyermeknevelés mellett otthonról is elvégezheted.

Te is szívesen fejest ugranál az IT világába? Jelentkezz most következő, júliusi Hello IT! for Women csoportunkba és biztosítsd be Te is a helyed! A jelentkezés már elindult, le ne maradj! ;)

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?