Published on:
4.12.2022

Álmomban sem gondoltam, hogy 3,5 év után senior leszek

Publikálva:
2022.12.05.

Pisky-Nagy Ádám 5 évig a fejlesztéspolitikában dolgozott, majd 2019-ben elvégezte a Green Fox Full-stack programozóképzését. Az elhelyezkedés után gyorsan lépdelt előre, és ma már senior fejlesztőként dolgozik. Mi kell a programozó szakmában ahhoz, hogy valaki seniorrá váljon, és mit hozhat a karrierváltás fizetés tekintetében? Ismerd meg Ádám történetét!

Mivel foglalkoztál a Green Fox előtt, és miért váltottál?

Geográfusként végeztem az ELTE TTK-n terület- és településfejlesztés szakirányon, majd a fejlesztéspolitikában dolgoztam körülbelül 5 évig. Ezalatt sok csalódás ért: politikai, nem pedig szakmai alapon dőltek el kérdések, és bár 5 év alatt asszisztensből projektmenedzserré váltam, zavart az előmeneteli lehetőségek korlátozottsága. Mindenképp szakmát szerettem volna váltani, csak meg kellett találnom az új irányt, ami nem volt könnyű. A bootcampekről korábban is hallottam, de nem gondoltam, hogy a programozás nekem való, mert azt hittem, kiemelkedőnek kell lenni hozzá matekból, és nem is tűnt túl izgalmasnak. A lehetőség mégis ott motoszkált a fejemben, úgyhogy elmentem egy Green Fox Infóestre, ami végül meghozta kedvemet. Úgy döntöttem, hogy ha felvesznek a képzésre, akkor belevágok. Felvettek, és már a második hét után tudtam, hogy ez nekem való. Hamar rájöttem, hogy a programozás egy rendkívül kreatív tevékenység, amihez nem feltétlenül kell matekzseninek lenni, persze logikai érzékre mindenképp szükség van.

Milyen élmény volt a képzés? 

2019-ben kezdtem el a Green Fox on-campus, szuperintenzív Full-Stack képzését. A jövedelemarányos utófinanszírozást választottam, mert nem igazán volt megtakarításom. Ilyen szempontból ez a vállalás hasonlított egy szerencsejátékhoz, hiszen nem tudhattam, mennyire jön be nekem a karrierváltás. A képzés egyik legnagyobb előnye számomra az volt, hogy egy teljes eszköztárat kaptam ahhoz, hogy a jövőben folyamatosan fejlesszem magam, akár önállóan is. Nem az történt ugyanis, hogy a mentorok odaadták nekünk a megoldást a problémákra, hanem gyakorlatilag a kezünkbe adták az ásót, de ásni nekünk kellett. Ezenkívül hasznosnak tartom, hogy angol nyelvű csoportba jártam, mert a programozó szakma nyelve alapvetően az angol. Szintén pozitívum, hogy a képzésen új barátokat is szereztem. A 4 hónap alatt összejött egy 6-7 fős társaság, akikkel a mai napig aktívan tartom a kapcsolatot, és ez sokat hozzátesz az életemhez. 

Mennyi idő alatt tudtál elhelyezkedni, és milyen volt az álláskeresés?

A képzés után csatlakoztam a Green Fox belső fejlesztési közösségéhez, a Húli Communityhez, ahol nonprofit alapon csináltunk projekteket. Másfél hónapig dolgoztam itt, lényegében addig, amíg állást kerestem. Jól jött, hogy az állásinterjúkon tudtam villogni ezzel a tapasztalattal. Összesen 6-7 interjún vettem részt, több-kevesebb sikerrel. Előfordult, hogy az utolsó rostán estem ki, de volt olyan is, hogy én utasítottam vissza egy cég ajánlatát, mert nem láttam benne perspektívát. Fontosnak tartottam, hogy kilátásban legyen egy fejlődési pálya, amihez megkapom a szükséges támogatást, például szakmai képzések formájában. Érdekes módon végül ahhoz a céghez vettek fel, ahol az én megítélésem szerint a legrosszabbul sikerült az interjú. Ez az EPAM, ahol 3,5 éve dolgozom. 

Milyen állomásokon mentél végig, amióta elhelyezkedtél?

Az EPAM-nál különböző informatika projekteket végzünk, különféle ügyfeleknek. A legutóbbi projektem egy zöldmezős projekt volt, vagyis a nulláról építettünk fel egy szoftverarchitektúrát, és ebből rengeteget tanultam. Azzal a mindsettel érkeztem a céghez, hogy fejlődni szeretnék, és ebben a kollégáim abszolút támogattak, illetve én is sok plusz felelősséget vállaltam. Egy idő után team lead deputy lettem, és nemrég léptem senior fejlesztői pozícióba. Most képzéseken veszek részt, és közben projektinterjúkra járok azért, hogy megtaláljam a következő projektet, amibe becsatlakozom.

Mi kellett ahhoz, hogy senior fejlesztővé válj?

Kell hozzá bizonyos szakmai tapasztalat, ami általában 5 évet jelent, de ez persze nem törvényszerű, mint ahogy esetemben is máshogy alakult. Ezenkívül le kellett tennem egy senior vizsgát egy nemzetközi bizottság előtt, ami nem csupán formalitás, hanem egy nehéz vizsga, ami nem mindenkinek sikerül elsőre. Itt a technikai tudás mellett a soft skilleket is felmérik, illetve egy komolyabb bemutatkozó prezentációt kell tartani, ami az erősségekről és a jövőbeli tervekről is szól. Mindez jól mutatja, hogy senior programozóként a technikai skillek mellet fontos, hogy az ember kommunikációs és vezetői kompetenciákkal is rendelkezzen, illetve el tudja adni magát. 

Szerinted minek köszönhető a gyors előmeneteled?

Kezdettől nagyon motivált voltam, sok időt és energiát fektettem abba, hogy fejlődjek. Láttam, hogy ez itt megtérül, ami üdítő érzés volt a korábbi szakmámban tapasztaltak után. Emellett persze szerencse is kell a gyors előmenetelhez. Sokat segített, hogy jó projektre kerültem, és az is, hogy egy támogató közeg vett körül. Voltak azért stresszes időszakok, előfordult, hogy túlvállaltam magam, de ilyen szempontból is figyeltek rám a kollégáim. Ha észrevették, hogy egy héten át minden nap túlóráztam, akkor szóltak, hogy adjak le a felelősségi köreimből. Az a tapasztalatom, hogy ha valaki talpraesett és jól kommunikál, azt általában segítik, tolják előre, illetve próbálják megtartani a cégnél.

Mennyire váltotta be a képzés a hozzá fűzött reményeidet fizetés tekintetében?

Jobban keresek, mint az előző szakmámban, bár eleinte nem volt jelentős az eltérés. Ráadásul az első félév az utófinanszírozás miatt szűkös volt, de ezzel én kalkuláltam. Miután törlesztettem a képzés díját, könnyebbé vált a helyzet, illetve közben a bérem is emelkedett. Azt pedig álmomban sem gondoltam, hogy 3,5 év után senior leszek. A mostani fizetésem már többszöröse a karrierváltás előttinek, és ezáltal nagyobb szintű megbecsülést érzek. Szóval összességében bejött, amit vártam, sőt. 

Mik a további karrierterveid?

Jól érzem magam a mostani munkahelyemen, így nem tervezek váltani. A következő cél egy magasabb, lead engineer pozíció, aztán pedig a team lead szerepkört céloznám meg, ami kevesebb kódolással jár, de újra használhatnám a projektmenedzsment skilljeimet. Szívesen dolgoznék külföldön is, és erre szerencsére van lehetőség cégen belül. Leginkább Svájcba mennék, ami a világ legjobban fizető országai közé tartozik a programozás területén. Vonzanak az ottani csodaszép tájak, a multikulturális környezet, valamint a stabil gazdasági és politikai háttér, ráadásul Svájc nincs is annyira messze. Tehát bőven vannak terveim a jövőre nézve.

Kódold át a jövőd! Válj junior programozóvá velünk, az otthonod kényelméből. Jekentkezz nyári Junior programozó képzésünkre most!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?