Published on:
12.7.2021

“Ha sikeres akarsz lenni IT területen, elsősorban magaddal kell megküzdened”

Publikálva:
2021. 07. 12.

Miért fontos, hogy növekedjen a nők szerepvállalása IT területen? Hogyan lehetne javítani a női munkavállalók arányát? Kinek való ez a szakma, és hogyan érdemes belevágni? Ezekről a témákról beszélgettünk Fachs Anitával, a Green Fox Academy magyarországi operációjának vezetőjével.

Folytatódik rendhagyó rendezvénysorozatunk, a Ladies' Coding Night, melynek keretében ismét szeretnénk minél több nőnek megmutatni, hogy a programozás bizony nem csak a férfiak játszótere. 


A Green Fox számára miért fontos a női munkavállalók arányának növelése?


Már az alapítása óta társadalmi értékvezérelt közösség voltunk, a nők IT-ban való szerepvállalása pedig egy rendkívül fontos társadalmi kérdés. Éppen ezért feladatunknak érezzük, hogy lépéseket tegyünk ennek az aránynak a javítása érdekében, kifejezetten nőknek szóló eseményekkel és programokkal, képzésekkel. Büszkeséggel tölt el minket, hogy erőfeszítéseink nem hiábavalók, hiszen a hazai szektorra jellemző számhoz képest a hallgatóink között két és félszeres a nők aránya, de természetesen van még tér a fejlődésre. 


A vállalatoknak miért jó, ha több női programozót vesznek fel a csapatukba? 


A legtöbb tech vállalat arról számol be, hogy amikor megjelennek az első női fejlesztők a csapatban, megváltozik a hangulat, fellendül a kommunikáció, beindul egyfajta változás a munkahelyi kultúrában. Ezt kutatások is alátámasztják: a Harvard Business Review szerint a diverz csapatok gyorsabban oldják meg a problémákat és jobban is érzik magukat, ugyanis a sokszínűség arra ösztönzi az embereket, hogy legyenek nyitottak és osszák meg egymással ötleteiket, gondolataikat. 


Mi is azt látjuk a partnereinknél, hogy ahol több nő dolgozik egy fejlesztőcsapatban, ott bizony eredményesebben folyik a munka. Ezt annak tulajdonítják a cégek, hogy sokkal több a kommunikáció, ami a csapaton belüli problémamegoldást nagyban elősegíti, a nők új szempontokat hoznak be, és a jobb hangulatnak köszönhetően motiváltabbá válnak a csapattagok. 


Az IVSZ szerint egyre több nőt foglalkoztatnak a hazai IT-szakmában, ám még mindig jóval az uniós átlag alatt van az arányuk. Ennek a legfőbb oka, hogy az informatikai állásokra és képzésekre itthon nem jelentkezik elegendő nő. Hogyan lehet IT képzésekre több nőt bevonzani?


Még mindig nagyon sok tévhit van akörül, hogy valójában mit csinál egy IT szakember, és általában úgy képzeljük el őket, mint a sarokban ülő, magányos embereket, akik sötétben programoznak valamit egy hatalmas monitor előtt. Ezt sok nőnek kifejezetten riasztónak tűnhet. Pedig a fejlesztés sokkal inkább egy vibráló, innovatív, alkotó folyamat sok kommunikációval és csapatmunkával. Első lépésként úgy gondolom, hogy ezeket a tévhiteket kellene lebontanunk. 


Emellett fontos, hogy a nők reálisan lássák a szakmában rejlő potenciált, több ismeretet szerezzenek a különböző munkakörökről. Mi kifejezetten törekszünk arra, hogy minél több jó példát, egyedi női karrierutat mutassunk be a jövő női IT tehetségeinek, hogy ők is bele merjenek vágni a karrierváltásba. 


Hogyan segítette eddig a Green Fox a nők karrierváltását? 


Van egy kifejezetten nőknek szóló rendezvénysorozatunk, a Ladies’ Coding Night, amin rengeteg nőnek sikerült már bebizonyítanunk, hogy a programozás lehet a karrierjük következő állomása. Ezen az eseményen az érdeklődők találkozhatnak női példaképekkel, többek között olyan volt green foxosokkal, akik most fejlesztőként dolgoznak, illetve egy két órás, női mentorok által vezetett workshopon ki is próbálhatják magukat a programozásban. . Az esemény résztvevői webes nyelvekkel (HTML, CSS, JavaScript) ismerkedhetnek meg, teljesen az alapoktól kezdve. 


Emellett most indul negyedik alkalommal az Academy4MoMs képzésünk, ami kifejezetten kisgyermekes anyukáknak szól. Ez egy bölcsődei szolgáltatással egybekötött részidős programozó kurzus, amelyen fokozatosan nő a terhelés, így az anyukák könnyebben szokhatnak vissza a munkába a gyermekkel otthon töltött idő után. Így az első hónapban hetente 3x3 órát, majd a képzés második ütemében heti 5x3 órát töltenek a képzésen az anyukák, így a délután a családé és az otthoni feladatoké lehet. A képzés utolsó 2 hónapjában pedig egy részidős álláshoz hasonlóan már heti 5x6 órát vesz igénybe a képzés. 

Az Academy4MoMs tökéletes példája annak, hogy mennyire fontos a nők szerepvállalásának növelése IT területen, hiszen az összes végzett anyukánk  sikeresen helyezkedett el a szakmában. 


Milyen lépéseket kellene tennie a vállalatoknak annak érdekében, hogy több nőt vonzzanak IT területre?


Több irányból is meg lehet közelíteni a kérdést, és nyilván vannak vállalatspecifikus tényezők, mindenki ismeri a saját erősségeit, amire lehet építeni. De ha két dolgot kellene kiemelnem, akkor a legfontosabb szerintem az élethelyzetnek megfelelő feltételek biztosítása és a befogadó közeg megteremtése. Előbbire példa  a rugalmas, illetve részidős munkaidő lehetősége, vagy a rugalmas szabadságkezelés. Míg a légkör esetében fontos, hogy ne legyen kellemetlen egy meetinget azért lemondani, mert szülői értekezletre kell menni, vagy mert beteg lett a gyerek. De alapvetésnek kell lennie annak is, hogy az első női kollégák, akik egy fejlesztőcsapathoz csatlakoznak, ne érezzenek semmiféle megkülönböztetést a csapaton belül.

Már most is vannak kiváló vállalati példák, a partnercégeink között is sokan felszálltak erre a vonatra és jó eredményekről számolnak be. Hosszú távú terveik között szerepel, hogy ezeket a programokat tovább mélyítik. 


Milyen kihívásokkal kell megküzdenie a nőknek ezen a  területen?


Én úgy látom, ha nőként sikeres akarsz lenni IT területen, elsősorban magaddal kell megküzdened, én itt nem a külső tényezőket emelném ki. Az IT azt követeli meg, hogy valaki folyamatosan fejlessze önmagát, és erre tudjon megfelelő időt szánni. Nagyon gyorsan lehet fejlődni és előrejutni, pont ezért az IT-ban egy karrier sokkal gyorsabb tempóban tud haladni, mint más területeken. 


Mit üzennél azoknak a nőknek, akik nem biztosak abban, hogy való-e nekik az IT világa?


Szerintem a legfontosabb, hogy próbálgassák magukat. Jöjjenek el július 30-án a Ladies’ Coding Night-ra, gyűjtsenek inspirációt és kóstoljanak bele a programozás alapjaiba. Mi már nagyon várjuk, hogy személyesen is találkozhassunk a jövő új programozó tehetségeivel! :)


A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?