Published on:
7.7.2021

Belekóstolni valami újba. Így lettem szakácsból programozó

Publikálva:
2021. 07. 07.

Dani kiskorában többféle álmot dédelgetett, amikor a jövőbeni munkájára gondolt. Sokáig úgy tervezte, hogy tűzoltó lesz vagy katona, de végül a főzés iránti szenvedélye győzedelmeskedett és szakácsnak állt. Ha valaki ebben az időszakban azt mondta volna neki, hogy végül a programozásban találja meg a számításait, biztos nem hitt volna neki. Lássuk, hogyan jutott el a konyhától egy digitális banki szoftvercégig.

Nem szokványos karrier utat jártál be egészen fiatalon. Mesélj egy kicsit magadról!

Sok minden érdekel, szabadidőmben thai boxolok, nyelvet tanulok, kicsit felfrissítem az angoltudásom, szeretném megszerezni a felsőfokú nyelvvizsgát és tervezem, hogy jövőre egyetemre megyek. Tavaly a Covid alatt váltam Junior Back-end programozóvá a Green Fox első 100%-ban online bootcamp-jén, ami után kicsit megpihentem, de most ismét kedvet kaptam a tanuláshoz. :)


Kiskorodban mit gondoltál, mi leszel, ha nagy leszel?

Több ötletem is volt, általános iskolás koromban leginkább tűzoltóként tudtam elképzelni magam egy katasztrófavédelmi szakkörnek köszönhetően. Ez később is megmaradt, jelentkeztem egyetemre katasztrófavédelem alapszakra, de ez a tervem végül nem valósult meg.


Mit tanultál a Green Fox előtt?

Szerencsére a katasztrófavédelem mellett más dolgok is érdekeltek, már akkor is szenvedélyesen szerettem főzni, így lettem végül szakács. Dolgoztam például a Costesben, a Zeller bisztróban és egy kicsit külföldön is a Green Fox előtt.


Miért döntöttél a karrierváltás mellett, és miért az IT területre esett a választásod?

A szakács lét nagy elhivatottságot követel meg. A vendéglátóipar kemény fizikai jelenlétet igényel, hosszú, akár 14 órás műszakokkal, sok éjszakázással, ami fiatalon és energikusan még nem jelent különösebb problémát. Ugyanakkor hamar elkezdtem gondolkodni, hogy mi lesz velem 20-30 év múlva. Ugyanúgy fogom bírni? Mi lesz, ha családot alapítok, vagy épp valamilyen fizikai probléma áll a munka útjába? Főként ezek az aggodalmaim vezettek a karrierváltáshoz, hosszú távra tervezek és szerettem volna jövőálló szakmát, ami jobb munka-magánélet egyensúlyt biztosít és kellően stabil.

Különböző tudományos területek is érdekeltek a főzés mellett, úgy mint az űrkutatás vagy a számítógépek világa. Szerencsére a testvérem mérnökinformatikus, így általa kicsit mélyebben betekintést nyertem az IT világába. Tanítgatott, megmutatta az alapokat és a segítségével ráébredtem, hogy ez a terület maximálisan nekem való.


Hogyan élted meg a bootcamp élményt? Mit szerettél benne, mik voltak a legnagyobb kihívások?

Őszintén szólva az elején nagyon nehéz volt. Amikor elkezdtem, már négy éve szakácsként dolgoztam, fizikai munkát végeztem, így eléggé elszoktam ettől az intenzív tanulástól, pláne, hogy egy ilyen bootcamp elvégzéséhez rengeteg önszorgalom és folyamatos gyakorlás kell. Sokszor késő estig tanultam, de így is nagyon élveztem. Mi voltunk az első 100%-ban online osztály, amitől kicsit tartottam eleinte, de hamar rájöttem, hogy semmilyen hátrányt nem okoz a tanulásban, és így is kialakult egy nagyon jó, összetartó közösség. Néhány hallgatóval mai napig is tartjuk a kapcsolatot.

Dani a diplomaosztó ünnepségen


Mit tanácsolnál azoknak, akik belevágnak? Kiknek ajánlanád az IT területet?

Szerintem ez a képzés azoknak való, akik tényleg meg akarnak tanulni programozni és hisznek magukban, illetve abban, hogy ez sikerülni fog. Rengeteg figyelem, idő, türelem és elkötelezettség kell hozzá. Érdemes előtte kipróbálni a kódolást, hogy el tudják dönteni, mennyire való nekik az IT terület.


Hova helyezkedtél el a képzés után? Hogyan zajlott az elhelyezkedés?

Szerencsére nagyon gyorsan találtam állást, azt hiszem, nagyjából másfél hónap alatt. Egy közepes méretű digitális banki szoftvercégnél helyezkedtem el, azóta is ott dolgozom. A bootcamp után részt vettem a Green Fox Alumni Buddy programjában, ami olyan jól sikerült, hogy nemcsak egy új barátságra, de az első fejlesztői munkahelyemre is rátaláltam a mentorom segítségével. :)

SZD

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?