Published on:
20.10.2021

Soha nem hittem volna, hogy a semmiből megszülethet általam egy működő weboldal

Publikálva:
2021.10.20

Hajagos-Túri Mónika három kisgyerek (1, 4 és 13 évesek) édesanyja, az 1800 lakosú Pálmonostorán élnek, Kiskunfélegyháza közelében. Bár a gyerekek nyári szüneten voltak, Móni a családdal történt egyeztetések után 2021 nyarán belevágott a #MyFirstApp Coding Camp online nyári táborának mentorált kurzusába, ahol három hét alatt sajátíthatta el a webszerkesztés alapjait.

2021 nyarán ismét meghirdettük a #MyFirstApp Coding Camp online “tábort”: a résztvevők akár mindössze 3 hét alatt, otthonról sajátíthatták el a programozás alapjait és rakhatták össze életük első éles webalkalmazását. A tavaszi nagysikerű, közel 4000 résztvevővel zajló #MyFirstApp Coding Camp után nyáron ismét lehetőséget biztosítottunk 160 fő számára, hogy mentorral vágjon bele a programba, míg önálló tanulásos formában bárki számára elérhető volt a teljes anyag. A tábor ismét rengeteg érdeklődőt vonzott: míg a mentorált kurzusra 900-an jelentkeztek, addig önállóan, saját tempóban közel 2400-an vágtak neki a tanulásnak. A mentorált programhoz a HTTP Alapítvány adta az informatikatanárokat, akiket a mi mentoraink készítettek fel a mentori feladatra.

Hajagos-Túri Mónika a bárki számára elérhető lehetőségről a helyi munkaügyi központon keresztül értesült, és úgy érezte, hogy ezzel az ismerettel segítheti majd családi vállalkozásukat. Móni a kurzuson szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk.

Alkotni nagyon jó!

Móni a kurzus során találkozott először a webszerkesztéssel, ami aztán teljesen magával ragadta:

"Bár soha nem volt ilyennel dolgom, és amíg ráéreztem a ritmusára, az több időbe és energiába telt, mint terveztem, de számomra ez az egész világ nagyon pozitív élmény. Soha nem hittem volna, hogy a semmiből – minden téren a semmiből, hiszen tapasztalatom sem volt, ráadásul a kódolás során tényleg szinte egy teljesen üres lapról indítunk – megszülethet általam egy működő weboldal. Elvarázsolt, ahogy szinte sorról sorra látod a munkádat, amint alakul a weboldal. Ez olyan volt számomra, mint egy csoda. A semmiből alkottam valami olyat, amiről eddig azt hittem, hogy csak mások képesek rá."


Nagyszerű élmény egy csoportban közösen tanulni és alkotni

Móni a mentorált kurzus során a közös munka új oldalait ismerte meg:

"Eredetileg 9 fős csapatunk volt, de az elején sajnos egy társunk technikai okok miatt lemorzsolódott. Nagyon színes és összetartó társaság jött össze, az ország minden pontjáról kapcsolódtunk be. A mentorunk, Feri és mi csapattagok is ott és úgy segítettük egymást, ahol csak tudtuk. Mivel teljesen új volt számomra a webszerkesztés, ezért az elején a legtöbb dologra több időt kellett áldoznom, mint korábban terveztem. Később megtapasztaltam, hogy nem kell mindent egyedül megkeresnem, ahogy megismertük egymást és megtudtuk, ki miben jó, ennek mentén tudtuk egymást segíteni. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen csapatba kerülhettem, ahol ennyi támogatást kaphattam. Természetesen nem a kész megoldások átadásán volt a hangsúly, hanem azon, hogy a mentorunk támogatása mellett magunkat is és egymást is rávezessük a lehetséges jó megoldások egyikére."

A webszerkesztési alapokon túl az ismeretszerzésben is új utakra leltem

Ma már bármelyik szakmában szinte elengedhetetlen az önálló tanulás és az ismeretek korábbi, frontális oktatástól eltérő módon történő megszerzése:

"A webszerkesztés alapjainak elsajátítása nagyon izgalmas és hatalmas élmény volt számomra. Ma már minden weboldalt úgy nézek, hogy a működésének legalább az alapjait értem és mindig örülök, ha olyasmivel találkozom, amit akár már én is le tudnék kódolni. De a szakmai ismereteken túl azt is megtanulhattam, hogy hogyan tudok a világhálón számomra hasznos szakmai információkat megtalálni, és hogyan tudok akár kész kódsorokat is beilleszteni a saját megoldásaimba. Úgy érzem, ezzel a szemlélettel is gazdagodott a tudásom."

Keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a gyerekek melletti munkavégzést segíthetik

„Egy kis községben élve, három gyerek mellett keresem az olyan munkalehetőséget, ami akár otthonról, online is végezhető. Úgy éreztem, hogy a webszerkesztés több szempontból is segítheti az életünket: segítheti a családi vállalkozásunk honlapjának kialakítását, valamint azt az önkéntes, karitatív munkát is, amelynek itt a községen belül többen is a szervezői és résztvevői vagyunk. Tudom, hogy az az ismeret, amelyet a #MyFirstApp Coding Camp online nyári tábor nyújtott, csak az első lépés ehhez, de egyben talán a legfontosabb lépés is volt. Most már tudom, hogy milyen irányban szeretnék tovább fejlődni, amint lehetőségem lesz rá.”

Szívesen belevágnál? Jelentkezz!

További információk a képzésről

Ha szeretnéd magadnak beosztani az idődet, és a saját tempódban haladnál, válaszd az önálló tanulást! Jelentkezés folyamatosan.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?