Published on:
3.2.2019

Tévedés, hogy ez egy introvertáltaknak való szakma

Publikálva:
2019.02.03.

Bőbeszédű, szociális, szinte szöges ellentéte a sztereotip programozónak. Atanasziu Alexisz a fashion retail világából váltott, és nagyon jól érzi magát full-stack fejlesztőként.

„Eleinte a szabadidőmben autodidakta módon képeztem magam. A kódolásra úgy tekintettem, mint logikai kihívásokra, puzzle-ökre. Egy ponton azonban úgy éreztem, hogy rendszerezettebb tudásanyagra van szükségem” – mesélte Atanasziu Alexisz, aki a Green Fox előtti 7 évben a divat világában dolgozott salesesként és trénerként. Előtte pedig kutatások lebonyolításában vett részt szociológusként. Ma már - majdnem egy éve - a programozás körül forog az élete.

„Kikértem a HR-es ismerőseim véleményét, akik sorra a Green Foxot javasolták”

Eleinte csak a weblapok működése érdekelte, majd több programnyelvbe beleásta magát. Aztán már egy lehetséges programozói karrier is körvonalazódni kezdett, amiről úgy érezte, hogy nemcsak új kihívásokat, hanem stabil jövőt is jelentene. Mérnökinformatikai képzésben gondolkodott egy ideig, de sokallta a több éves képzési időt. „Kissé tanácstalan voltam, ezért kikértem a techszektort jól ismerő HR-es ismerőseim véleményét, akik sorra a Green Foxot javasolták. Az egyöntetű ajánlás meggyőzött, hogy tényleg érdemes lenne tenni egy próbát” – idézte fel Alex a váltás előtti időszakot.

„Sokféle embertípus megtalálja a számításait ezen a területen”

Mivel sosem gondolt magára „tipikus informatikus” alkatként, kíváncsian várta, hogy megfelel-e a felvételin. A sikeres felvétel után pedig belevágott a 4 hónapos programozóképzésbe, ami azonnal elnyerte a tetszését. Főleg a helyszín dizájneres-romkocsmás hangulata és a gyakorlatias oktatás fogta meg. Meglepetésekből sem volt hiány: gyorsan ráébredt például, hogy a két legismertebb sztereotípia a programozókról súlyos tévedés:

  1. a programozáshoz matekos agy kell;
  2. introvertált embereknek való ez a szakma.

Bár extrovertált személyiségként többször érzi, hogy kisebbségben van, úgy látja, hogy sokféle embertípus megtalálja a számításait ezen a területen. „Nagyon hasznosnak tartom, hogy a soft skillek fejlesztése is figyelmet kap a Green Foxban, és ez szerintem nem csak az introvertáltaknak segít. Az extrovertált embereknek például arra kell figyelniük, amikor csapatban dolgoznak, hogy ne legyenek a környezetük terhére. Ez nekem fontos tanulság volt.”

„Jó alap egy programozókarrier elindításához

Mélypontok is akadtak a 4 hónap alatt, hiszen masszív mennyiségű a tananyag, hullámzó nehézséggel. Okosan kellett beosztani az energiát, hogy néha pihenésre és mozgásra is jusson idő. Erre az egyensúlyra a mai napig figyel, de ma már főállású full-stack fejlesztőként. A telekommunikációs multinál, ahol dolgozik, különösen azt értékeli, hogy jelentősen támogatják a munkavállalók szakmai fejlődését (például online kurzusokkal). „Természetesen 4 hónap alatt nem lehet mindent megtanulni, de a Green Fox jó alap egy programozókarrier elindításához. Ráadásul egy olyan szemléletet ad, ami által az ember mindig nyitott lesz a fejlődésre és a szakmai újdonságokra” – véli Alex, aki mostanában főleg elméleti tudását igyekszik bővíteni. Ezenkívül a machine learning és a data science is érdekli, de rengeteg más lehetőséget is lát maga előtt a szakmában.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?